В Изпълнителна агенция “Пътища” се състоя публичното отваряне на офертите за изграждането на подходния път към ГКПП “Рудозем”

В Изпълнителна агенция “Пътища” се състоя публичното отваряне на офертите за изграждането на подходния път към ГКПП “Рудозем”
В Изпълнителна агенция “Пътища” се състоя публичното отваряне на офертите за изграждането на подходния път към ГКПП “Рудозем”. Общо 14 са кандидатите за изпълнител на обекта. Проектът е част от Програма ФАР - Трансгранично сътрудничество с Република Гърция, като се финансира с безвъзмездната помощ от програма ФАР и националния бюджет. Основна цел на проекта е да се улесни и стимулира развитието на икономическото и търговско сътрудничество между двете съседни страни. Проектът обхваща ново строителство на подходен път към новия ГКПП “Рудозем” между България и Гърция. Новият път e продължение на съществуващия път II-86 “Рудозем – Чепинци – Ксанти”. Пътният участък одобрен за този проект започва от края на гр. Рудозем в км 125+000 и свършва в км 134V867.26, като дължината е приблизително 10 км. Пътят ще бъде проектиран за скорост от 60 км/ч и ще има ширина 7,5/10,50 м и пътна настилка съгласно изискванията от очаквания бъдещ трафик. Ще бъдат построени множество кръстовища, строителни съоръжения и водостоци. Пътната част включва също строителни работи по отводняване, маркировка, нови пътни знаци, предпазни огради и мантинели, тротоари и озеленителна част. Очаква се процедурите за избор на строител и супервизия да приключат до есента на тази година. Предвиденото време за завършване на строителните работи е: 24 месеца – строителство, 12 месеца – гаранционен период, 5 месеца – период за последно плащане. Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Изпълнителна агенция “Пътища” успешно изпълняват други проекти по Програма ФАР - Трансгранично сътрудничество с Република Гърция. Инициативата е в резултат на стратегията на Европейския съюз за подпомагане на страните-кандидатки за членство в процеса на тяхната подготовка за интеграция в Европейския съюз. Предложени оферти Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето