На 2 и 3 юни 2004 г. в Хисаря се проведе Седмият комитет за наблюдение на програма ИСПА в България, където беше докладван напредъкът по одобрените за финансиране проекти в сектори “Транспорт” и “Околна среда”

На 2 и 3 юни 2004 г. в Хисаря се проведе Седмият комитет за наблюдение на програма ИСПА в България, където беше докладван напредъкът по одобрените за финансиране проекти в сектори “Транспорт” и “Околна среда”
На 2 и 3 юни 2004 г. в Хисаря се проведе Седмият комитет за наблюдение на програма ИСПА в България, където беше докладван напредъкът по одобрените за финансиране проекти в сектори “Транспорт” и “Околна среда”. Представителите на Главна дирекция “Регионална политика” от Европейската комисия изказаха задоволството си от постигнатия напредък при изпълнението на програма ИСПА в България за последните шест месеца. Г-н Ерих Унтервузахер, директор за България и Румъния в ГД “Регионална политика” на ЕК, подчерта, че вече се сключват договори и се работи много по-динамично в сравнение с периода 2000 – 2002 г. Бяха направени конкретни препоръки за успешното изпълнение на всеки проект, като бяха дадени и насоки за процеса на програмиране на бъдещите инвестиционни проекти, които ще се финансират от програма ИСПА и Кохезионния фонд на ЕС. На заседанието в Хисаря бе съобщено, че е подписан Финансов меморандум за 16 млн. Евро - от които почти 13 млн. Евро от ИСПА, за осигуряване на техническа помощ за институционално укрепване и подготовка на проекти във водния сектор и сектора за управление на отпадъци в България, които ще се финансират от програма ИСПА и Кохезионния фонд. Бенефициенти по проекта са Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, както и регионалните ВиК дружества в градовете Бургас, Добрич, Кюстендил, Русе, Сливен, Враца, Благоевград, Кърджали, Перник, Пловдив, Стара Загора, Видин и Ямбол. Изпълнителна агенция ИСПА в МРРБ също представи напредъка по проекта за изграждане на Пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на р. Марица за градовете Стара Загора, Димитровград и Хасково, както и работата си по новите инвестиционни проекти във ВиК сектора. Представителите на Европейската Комисия отчетоха постигнатото от ИА ИСПА в МРРБ по проекта и особено започване оценката на получените оферти за пречиствателните станции за отпадъчни води в Стара Загора и Димитровград. Те поздравиха МРРБ за съвместната работа с международните финансови институции за осигуряване на съфинансиране за бъдещите ИСПА мерки. Презентация за напредъка по програма ИСПА в МРРБ Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето