Юношите на мини световно в Испания

Юношите на мини световно в Испания

Юношеският национален отбор на България за момчета, родени след 1 януари 1995 година, ще участва на изключително силен турнир в Испания от 11-ти до 21-ви август. „Лъвовете” ще бъдат един от десетте отбора, които ще спорят за трофея от юбилейното 30-то издание на мини световното първенство във Валенсия, ежегодно организирано от местния футболен съюз с подкрепата на испанската федерация, ФИФА и УЕФА.

Нашият състав попадна в група Б на турнира заедно с тимовете на Аржентина, Япония, Беларус и Канада. В другия поток са Испания, Мексико, Саудитска Арабия, Катар и Австралия. За полуфиналите се класират първите два отбора във всяка група.

Любопитното в регламента е, че в груповата фаза, както и на полуфиналите и в малкия финал, полувремената са по 35 минути. Финалът пък е в две полувремена по 40 минути.

За варианта отборът, ръководен от Александър Димитров, да пътува за Испания като част от подготовката си за европейските квалификации през ноември се заговори още през февруари миналата година, когато „фуриите” гостуваха в Благоевград за две приятелски срещи. Тогава мачовете между момчетата, родени след 1 януари 1995 година, завършиха 1:0 за испанците и 0:0, а впоследствие селекцията на Александър Димитров се представи силно на елитния квалификационен кръг за Евро 2012, събирайки 4 точки в група с Германия, Португалия и Турция.

За мини световното първенство нашият състав има право да замине с група от 21 футболисти. Преди да тръгне за Испания, България (U19) ще има лагер сбор и през месец юли. Той ще бъде от 14-ти до 17-ти в „Царско село”. На 6 септември пък юношите, водени от Александър Димитров, гостуват на връстниците си от Италия, а след завръщането от Апенините имат договорени и две проверки с Румъния.

„Това, че България е поканена на такъв форум за първи път е признание за нашия детско-юношески футбол, за работата, която се извършва в това направление и за усилията, които ръковдоството на Българския футболен съюз полага в тази насока. За нас е гордост, че ще участваме в тази надпревара, но, колкото и силно да сме поласкани, не бива да забравяме, че турнирът в Испания е и задължаваш, защото ние като отбор трябва да продължим доброто си представяне. Няма как обаче да се представим на високо ниво без подкрепата на клубовете. Не вярвам, че има ръководител, който би спрял свой играч от участие в подобен форум, още повече, че за нас това е възможност да покажем лицето на българския футбол на надпревара, която е от ранга на тази в Тулон и е сред най-престижните в света.

Чудесно е, че ни канят на такова мероприятие, но ние сме длъжни да защитим името си, за да може и в следващите години наши юношески отбори да бъдат сред участниците в Испания. Но няма как да се представим силно, ако не отидем с най-добрите си футболисти. Хубаво е, че тогава има и официална дата на ФИФА и няма да попречим или да нарушим подготовката на клубовете. Понякога нашите отбори забравят, че да се носи националната фланелка е гордост. За щастие обаче след това, което нашият мъжки тим направи под ръководството на Любослав Пенев, отново се върна с пълна сила гордостта да се носи националната фланелка. Дано наистина клубовете ни съдействат напълно за турнира, като освободят всички играчи, които възнамерявам да повикам. Това ще е в плюс и за нас, и за самите тях, защото играчите ще се котират много високо при силно наше представяне, в което не се съмнявам. Мини световното първенство е огромна отговорност и трябва да защитим името си с най-добрите грачи. Групата ни е трудна, все още не знаем нищо за съперниците, не сме ги срещали никога, не сме ги гледали. Отиваме, за да постигнем най-доброто, което можем”, коментира селекционерът на България (U19) Александър Димитров.

Отдел "Връзки с обществеността и медии"