Владислав Горанов: Балансът Между Достъпността И Максималната Защита На Системите Е Предизвикателство

Владислав Горанов: Балансът Между Достъпността И Максималната Защита На Системите Е Предизвикателство

„Кризи от подобен тип е имало и в други държави и ще има, тук предизвикателството е да се намери балансът между отвореността на системите, т.е. да бъдат в услуга на гражданите и да могат да бъдат достъпни многократно, да бъдат използвани за подобряване на административното обслужване, и същевременно да бъдат максимално добре защитени, така че да не се случват такива зловредни прониквания, като това, за което научихме преди няколко дни“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ по БНТ. 

„През цялото време, докато съм имал ръководни функции в Министерството на финансите през последните 10 години, винаги съм бил уверяван, че НАП е и остава една от най-сериозните държавни информационни системи с изключително големи възможности. Ние няма да се откажем от това да продължим  да я развиваме“, категоричен е министърът. Той изрази готовност да участва и занапред в разговор за това как да се направят подобрения в областта на киберсигурността и този разговор според него е най-важен. „Съвсем скоро разбрах, че да се направи такава беля, дори на ниво законодателство, на практика е ненаказауемо“, посочи той. По думите му е необходимо осъзнаването, че подобно деяние е престъпление и то не трябва да се героизира.  Според министър Горанов това престъпление уврежда репутацията на НАП, тя носи и своята вина, но в същото време извършителят е злоупотребил с данните на обикновени, добросъвестни български граждани, които доброволно са си подали данните в приходната администрация.

Финансовият министър увери гражданите, че съгласно направените проверки, структурата на изтеклата информация и данните в нея не могат да доведат до консистентен анализ, с който може да им бъде навредено. „Единният граждански номер, дори да бъде обвързан с името, не предполага възможността да се извърши манипулация, без да се наруши друг закон“, каза Горанов „Колкото повече се опитваме да електронизираме и да направим така, че с администрацията да се общува дистанционно, толкова повече ще нарастват възможностите за неправомерни действия“, допусна той. Сред възможните мерки за ограничаване на щетите от неприятната ситуация Владислав Горанов призова да не се използват нерегламентирани сайтове или бази данни, в които да се въвеждат лични данни за проверка, тъй като такава информация би могла да бъде използвана неправомерно. „НАП съвсем скоро ще предложи приложение, в което всеки ще може да провери дали има изтичане на негови данни“, увери той. На въпрос, свързан с готовността за изплащане на обезщетения, министърът отговори: „Готови сме да понесем отговорността, в т.ч. и деликтна, ако някой ни убеди, че за него са постъпили зловредни последствия от изтичането на тази информация и това е нормативно уредено“.

Във връзка с плащането наведнъж на договора за самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка министърът на финансите уточни, че американското законодателство не дава възможност за по-гъвкава форма на плащане. „Важното за мен в дебата за покупката на  самолети  бяха две неща - „нови“ и НАТО, и ние взехме най-новото от натовската държава, която е най-големият контрибутор към договора за колективна отбрана“, коментира той.

Във връзка с партийните субсидии и наложеното от президента вето министър Горанов е на мнение, че управляващото мнозинство няма никаква причина да променя позицията си по темата от преди две седмици.

Водещи новини

Времето