Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу длъжностни лица в Община Златица

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу длъжностни лица в Община Златица

Софийска градска прокуратура /СГП/  внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу  длъжностни лица в Община Златица - Магдалена И. – кмет,  и Анна Л. – главен счетоводител. Кметът е с обвинения за извършено документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие и при условията на продължавано престъпление (престъпления чл. 311, ал. 1 от НК и чл. 203, ал. 2, вр. ал.1, вр. чл. 202, ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК), а главният счетоводител е с обвинение за квалифицираното длъжностно присвояване извършено в съучастие - по чл.203 вр. чл. 202,  ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК. В хода на разследването за помагаческата им дейност са предявени обвинения и на Димчо М. – заместник-кмет на Община Златица и Младен М. – представител на търговско дружество (чл. 203, ал. 2, вр. ал.1, вр. чл. 202,  ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.4, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК).

Обвиненията срещу четирите лица са в съучастие, с общност на умисъл по отношение на присвояването.

Магдалена И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 20.01.2014г. в качеството й на длъжностно лице е съставило документ - декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства.  Неверените обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет  „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ .

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 200 000 лв. /без ДДС/, били финансирани от други източници и изпълнявани по договори между община „Златица“ и частни дружества, което Магдалена И. е знаела. Въпреки това тя е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област  и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася за действията на Магдалена И. и Анна Л. за периода 08.05.2014 г. до 18.12.2014 г.

За посоченото време с две отделни деяния, в качеството им на длъжностни лица, Магдалена И. и Анна Л. са осъществили в съучастие и с двамата помагачи, квалифицирано длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи  от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014 г.  „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. В качеството й на кмет на Община Златица, Магдалена И. имала задължение да ги пази и управлява. В този смисъл имала задължения и обвиняемата Анна Л.  -в качеството й на главен счетоводител, тя е участвала и при сключване на договора с изпълнителя и е нареждала плащанията заедно с кмета по системата „двоен подпис“. Вместо това, в съучастие, кметът и счетоводителят – като извършители, се  разпоредили със сумата, като наредили плащане по фактури и за неизвършени  и двойно финансирани СМР.

За улесняване на присвояването, от страна на помагачите, били съставени официални документи с невярно съдържание - Протоколи за приемане на извършени СМР. В тях били отразени множество СМР, без същите да са реално изпълнени. И във фактурите, изготвени от Младен М., били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимото и извършената работа

Магдалена И. и Анна Л. са знаели, че изготвените от другите двама обвиняеми Димчо М. и Младен М. протоколи за приемане на СМР, както и фактурите, съдържат неверни обстоятелства.

Спрямо четирите лица е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

В хода на разследването са разпитани 87 лица и са иззети значителен брой веществени доказателства.

Приложени са резултатите от извършени строително – технически експертизи, компютърно – техническа експертиза, съдебно– икономическа експертиза, съдебно – графически експертизи.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание.

Времето