Президентът пред българските дипломати: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения

Президентът пред българските дипломати: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения

Европейският съюз е силен, само когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения. Затова предизвикателствата пред българската дипломация изискват консолидация, координация и изключително добра комуникация. Това   заяви днес президентът Румен Радев пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина.  Държавният глава участва в годишната среща на посланиците на Република България и ги поздрави с отбелязването на 140-годишнината на българската дипломатическа служба.

„140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата“, заяви президентът и благодари на дипломатите ни, че продължават с всеотдайност да работят за България.

Способността на ЕС да взема бързи и адекватни решения, беше откроена от държавния глава като основно предизвикателство пред Съюза. По думите на Румен Радев в сравнение с другите стратегически играчи в света – САЩ, Русия и Китай, ЕС отстъпва по скорост на взимане на решения. „А скоростта в съвременния свят е сила“, посочи президентът и призова дипломатите ни да следят за предложенията, които водещи държави от ЕС правят за промени в механизма за работа на Съвета по външни работи, за провеждането на по-ефективна външна политика и за формирането на Европейски съвет за сигурност, в който ще участват ограничен брой държави и за критериите за тяхното определяне и ротация.

Президентът припомни дебата в ЕС за формирането на европейска армия, която да не дублира НАТО и по думите му Европейският фонд за отбрана предоставя „златна възможност“ България не само да усвоява средства, но и пълноценно да интегрира военната ни индустрия и наука в големите европейски проекти в областта на отбраната. Държави-членки от ЕС вече обединяват усилията си за създаването на общ европейски изтребител и друга военна техника.

Да бъдат използвани по-ефективно европейските инструменти като Дунавската стратегия за насърчаването на българската икономика и особено за „съживяването“ на Северна България, призова още Румен Радев. Президентът припомни резултатите от тристранната среща, която се проведе по негова инициатива през май 2018 г. в Русе, с държавните глави на Австрия и Румъния, на която беше изразена обща позиция за засилване на европейските инвестиции в региона на река Дунав. Държавният глава добави, че без образователна, научна и технологична свързаност не може да има реална икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа и отново призова за общи усилия на страните от региона за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии.

България е фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, посочи Румен Радев и открои приноса на страната ни за европейската перспектива на съседите ни от Западните Балкани и развитие на партньорството с Република Турция. „Турция е наш съсед, голям търговски партньор и съюзник и нещата, които се случват в Турция рефлектират върху бизнеса, социалната среда в България и върху средата за сигурност“, коментира президентът. Държавният глава отново посочи необходимостта от по-ефективна европейска политика по отношение на миграцията и недопускането на хуманитарни кризи.

Румен Радев оцени високо позитивната промяна в двустранните отношения с Република Северна Македония /РСМ/ през последните години. Двустранният договор за приятелство и добросъседство отключи вратата за югозападната ни съседка към НАТО и ЕС и България трябва да продължи да бъде сред най-активните поддръжници за нейната европейска интеграция. „Трябва да е ясно обаче, че нашата подкрепа не е безусловна и безрезервна“, добави президентът и призова за откровеност в двустранния диалог и ясно поставяне на „червена линия“ по отношение на историческите факти и обучението по история, книгите, издателствата и медиите, за да се изчисти всичко, което ни разделя, и да започне да ни обединява. След като РСМ се стреми към ЕС, нашите отношения ще бъдат още по-чисти и ясни, като се спазват европейските критерии за добросъседство, а двустранният договор за приятелство залегне и в документите за присъединяването на РСМ към Обединена Европа.

 

Пред дипломатите ни държавният глава подчерта, че не е против изтребителя F-16 и досега не е коментирал конкретни самолети. „Ние обаче трябва не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и този самолет да бъде със способности“, подчерта Румен Радев. По думите му цената, която в момента сме договорили в съвсем близко време ще нарасне сериозно, а правителството е притиснато както от високата за обществото цена, така и от доближаването до критериите от Маастрихт за бюджетен дефицит с оглед заявеното намерение за присъединяване към еврозоната. Държавният глава призова за откровен подход към българските данъкоплатци и да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. „Проблемите са си чисто наши, вътре в страната – амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало е да се настоява да се спази финансовата рамка и… поетите обещания за разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет и пълно въоръжение – нищо не остана от тях“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава открои позитивните резултати от посещението си в Руската федерация и „съживяването“ на двустранния диалог. „Отдавна говорим за прагматизъм, но вече стъпваме на една прагматична основа“ посочи Румен Радев. Президентът припомни и за поставения от него на срещата с президента Владимир Путин въпрос за намаляване на цената на газовите доставки от Русия за България, която да отговаря на промените в „газовата карта на Европа“.

Румен Радев призова българското правителство да използва в максимална степен и приетата по време на държавното му посещение в Китайската народна република декларация за стратегическо партньорство с България, за привличането на реални инвестиции и задълбочаване на партньорството в сферата на туризма.

„От българския дипломат се очаква изключително много“, посочи още президентът и призова посланиците ни да се ръководят в работата си от чл. 24 от Конституцията на Република България, според който основните цели на външната ни политика са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

Българският посланик днес е лицето на България, който я представлява в дадена държава със своето поведение, обноски, езикови способности и е основен рекламен агент на страната ни, добави Румен Радев. Президентът призова за адаптиране към новата ситуация, в която големи български общности живеят в други държави и се нуждаят не само от административно обслужване, но и от подкрепа за съхраняване на българския език и националната си идентичност. „Имаме огромно разминаване – България изтича навън през последните десетилетия, общините тук се изпразват, но администрацията им стои и някъде дори се увеличава, докато във външните мисии няма увеличение, а се съкращава персонал“, заяви президентът и подчерта, че ще подкрепи усилия за попълване на екипите на българските посолства зад граница.

Държавният глава призова също така да не се бърза с продажбата на имотите на дипломатическите ни мисии в чужбина, собственост на българската държава, които ще са нужни на страната ни в бъдеще.

Времето