Дванадесетото Издание На Празника На Българското Кино В Рим Ще Се Проведе От 27 До 30 Юни

Дванадесетото Издание На Празника На Българското Кино В Рим Ще Се Проведе От 27 До 30 Юни


 От 27 до 30 юни в Рим ще се състои дванадесетото издание на празника на българското кино в италианската столица. Традиционното събитие, организирано от Българския културен институт с подкрепата на Министерството на културата, е посветено на най-добрите български ленти от последните години. Италианската публика ще има възможността да се запознае с пълнометражни, документални филми и един телевизионен сериал. Прожекциите тази година са обединени от темата за любовта.

 Събитието се открива на 27-ми юни с „Ага“ в присъствието на режисьора Милко Лазаров. На 28-ми юни програмата продължава с историята на героите от „Снимка с Юки“, който ще бъде представен от режисьора Лъчезар Аврамов, Руши Видинлиев, сценариста Димитър Стоянович и продуцента Борислав Чучков. На 30-ти юни „Дъвка за балончета“, представен от режисьора Станислав Тодоров, ще върне зрителите към вълненията от първата любов.

 В годината, в която Пловдив е първата българска Европейска столица на културата, празникът отделя специално място на двама българи, родени там - сопраното Соня Йончева в новия документален филм на Георги Тошев, който ще се срещне с публиката (28 юни), както и режисьора на емблематичния „Вчера” Иван Андонов (29 юни), представен от съпругата му Люба Маричкова. Документалната секция продължава с отбелязването на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков с прожекция на „Черкаски хроники“ и среща с наследниците на големия български писател.

 В два последователни дни – на 29 и 30 юни, ще бъдат прожектирани режисьорските дебюти: „Лошо момиче“ на Мариан Вълев, познат на публиката от сериала „Под прикритие“ и „Бензин“ на Асен Блатечки и Катерина Горанова, които също ще се срещнат с публиката. Дебют в Рим ще има и хитовият криминален сериал „Дяволското гърло”, който ще бъде представен от продуцента Евтим Милошев и звездите Теодора Духовникова и Владимир Карамазов.

 Събитието се организира от Българския културен институт в Рим и българо-италианската културна асоциация „Феникс“ с подкрепата на Министерството на културата на Република България и под патронажа на ИА „Национален филмов център” и Посолството на Република България в Италия, в сътрудничество с Италианската търговска камара в България и фестивала Castelli Romani Film Festival.

 Всички филми ще бъдат прожектирани със субтитри на италиански език. Вход свободен.



Времето