Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт за кражба от жилище, оборудвано с камери за видеонаблюдение

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт за кражба от жилище, оборудвано с камери за видеонаблюдение

Свидетелят A. и съпругата му – Е., живеели в гр. София, кв. „Витоша“, на трети етаж в апартамент, част от жилищна кооперация. Към 06.07.2018 г. двамата съпрузи не се намирали в дома си. Жилището им, от съображения за сигурност било оборудвано с камери за видеонаблюдение, свързани със сензори за движение. В случай, че свързаните сензори засечали движение в жилището, камерите се включвали и започвали запис, предаван и в реално време на мобилния телефон на А.

На 06.07.2018 г., отчитайки отсъствието на свидетелите от дома им и несъзнавайки наличието на гореописаната видеозаписваща техника, обв. Димитров взел решение да отнеме собствени на двамата пострадали вещи от тяхно владение, без съгласието им и впоследствие да ги присвои, като за целта  проникне във вътрешността на апартамента им чрез повреждане на балконската му врата с техническо средство. Обв. Димитров предварително се снабдил с улесняващи извършването на планираното деяние средства, както и с такива, затрудняващи разкриваното му - шапка с козирка, чифт ръкавици, маска с прорези за очи, отвертки, метален изкривен детайл, радиостанция и фенерче. Описаните  поставил в чанта и заедно с тях се насочил към жилището.

Около 22.30 часа на 06.07.2018 г. обв. С. Димитров се изкачил на терасата към жилището на А. и Е., където с носена от него отвертка, повредил балконската врата на жилището, като деформирал ПВЦ дограмата ѝ. По този начин съумял да отвори вратата и да проникне във вътрешността на апартамента на пострадалите, откъдето отнел съхранявана там парична сума в лева и щатски долари, както и парфюми, бижута и слушалки за мобилен телефон, марка „Самсунг“. След като взел вещите, обв. Димитров напуснал заедно с тях жилището и побягнал по намиращата се край кооперацията улица.

Междувременно, докато още обв. Димитров се намирал в апартамента на свидетелите, монтираните в него сензори за движение отчели присъствието му, а камерите започнали запис, който директно изпратили на мобилния телефон на св. А. Наблюдавайки в реално време действията на обв. Димитров в дома му, А. сигнализирал органите на МВР.

На място на инцидента пристигнали  полицейски служители при 04 РУ-СДВР, които забелязали обв. Димитров да тича по ул. „Борис Арсов“ и своевременно го задържали за изясняване на случая. У обв. Димитров били намерени и иззети всички инкриминирани вещи, а по случая било образувано наказателно производство

В хода на производството на Димитров е повдигнато обвинение по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, вр. чл. 194, ал. 1 НК. Разследването е приключено, като на 21.05.2019 г. е внесен обвинителен акт срещу обвиняемия за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

 

Времето