Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт за кражба на значителна сума пари от търговски обект

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт за кражба на значителна сума пари от търговски обект

Търговско дружество „П.“ ООД, стопанисвало магазин за хранителни стоки, находящ се в гр. София, ул.“Самоковско шосе“. Обв. М. Йорданов бил  назначен като служител към посоченото търговско дружество, като изпълнявал трудовите си задължения в описания обект. При този процес той подробно се запознал с практиката по събиране и отчитане на оборота от продажбите в магазина, включително и му бил предоставен код от сейф, намиращ се в офиса на обекта, в който се съхранявали паричните средства от оборота - до предаването им на охранители към „СОТ-161“ .  На 03.05.2016г. обв. Йорданов депозирал до управителя на търговско дружество „П.“ ООД молба за прекратяване на трудовите си отношения, която била уважена и към 20.10.2016г. той вече не бил служител към дружеството.

 Обв. Йорданов, знаейки за установения ред за събиране и отчитане на оборота в магазина, както и разположението на офиса и другите помещения в него,   взел решение  да си набави парични средства по престъпен начин. В изпълнение на това свое решение, на 20.10.2016г., около 15,00ч., посетил търговския обект под предлог да се види със свои бивши колеги. По това време „отговорник-смяна“ в магазина бил св. С., с когото Йорданов провел кратък разговор, като го запитал дали може да ползва служебната тоалетна. След като получил разрешение, обв.Йорданов, вместо да се насочи  по стълбите в посока към тоалетната, се насочил в противоположна посока - към подземните помещения. Като достигнал офиса на магазина, намиращ се на подземния етаж, Йорданов се насочил към сейфа, след което въвел кода за него и успял да го отвори. В сейфа по това време имало парична сума в размер на около 4200 лв., представляваща оборот от магазина. Обв.Йорданов взел посочената парична сума, сложил я в дрехите си, след което затворил вратата на сейфа и напуснал помещението.

Около 17,00ч. в магазина пристигнали охранители към „СОТ-161“, на които св. С. следвало да предаде търговския оборот. Тогава С. установил, че от сейфа липсва парична сума, след което незабавно уведомил 07 РУ-СДВР, а по случая било образувано наказателно производство.

В хода на производството на Йорданов е повдигнато обвинение по чл. 194, ал. 1 НК. Разследването е приключено, като на 21.05.2019 г. е внесен обвинителен акт срещу обвиняемия за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

Времето