Заместник-министър Лилия Иванова: Двустранната търговия между България и Пакистан възлиза на 34 млн. щ.д. за 2018 г.

Заместник-министър Лилия Иванова: Двустранната търговия между България и Пакистан възлиза на 34 млн. щ.д. за 2018 г.

Пакистан е наш значим икономически партньор в Азия. През последните години двустранната търговия постепенно нараства, като за миналата година надхвърля 34 млн.щ.д., но все още не съответства на възможностите на двете страни. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Втората сесия на Българо-пакистанската междуправителствена Смесена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Исламабад.

"Съществуват възможности за разширяване на износа ни за огромния пакистански пазар на храни (над 200 млн. души), като българско слънчогледово олио, консервирани плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, зърнени храни (пшеница, царевица), като приветстваме създаването на смесени предприятия между български и пакистански фирми в тези области“, посочи Иванова. Тя допълни, че с потенциал за експорт за Пакистан са също продукти на козметиката, като розово масло, машиностроенето и по-конкретно машини за хранително-вкусовата промишленост и селскостопанска техника, медикаменти и субстанции.

По думите й двете страни биха могли да разширят сътрудничеството си в области като текстилна и кожарска промишленост, земеделието, където да обменим опит и ноу-хау, както и в областта на малките и средни предприятия, в която да бъде подписано споразумение.

Икономическият заместник-министър подчерта, че Смесената комисия е ключов механизъм за активизиране на търговско-икономическите връзки и предоставя възможност за обсъждане на конкретни инициативи и проекти за сътрудничество в перспективни области като транспорта, селското стопанство, информационните технологии, аутомотив, туризъм и др.

В рамките на сесията беше подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, която ще допринесе за подобряване на договорно-правната база на отношенията и са предпоставка за тяхното активизиране.

Като ръководител на българската делегация в Ислямска Република Пакистан, г-жа Лилия Иванова проведе срещи с г-н Абдул Разак Дауд, съветник на пакистанския министър-председател по въпросите на търговия, текстил, промишленост и производство и инвестиции, както и с г-н Мухамад Султан, министър на националната продоволствена сигурност и изследвания. На тях беше обсъдено развитието на взаимноизгодните търговско-икономически отношения и сериозния потенциал за сътрудничество, който следва да бъде оползотворен. С г-н Дауд беше договорено бизнес делегация от Пакистан да посети страната ни и да проучи възможностите за инвестиции и създаване на контакти с български партньори от различни сектори.

Съгласно българската статистика, през 2018 г. износът ни за Пакистан възлиза на 13,4 млн. щ.д., като основни стоки са: сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн, артикули и дрехи, други двигател, помпи за течности и др.

Вносът от Пакистан в периода януари-декември 2018 г. е 20,7 млн.щ.д., като включва основно следните стоки: спално бельо, памучни тъкани, тъкани от синтетични щапелни влакна, памук и др.