Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов: Време е на издигнем отношенията между България и Китай на по-високо ниво

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов: Време е на издигнем отношенията между България и Китай на по-високо ниво

Време е да издигнем отношенията между България и Китай на по-високо ниво. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на срещата си с делегация на Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция, водена от неговия заместник-председател Джан Цинли. По време на разговора бяха обсъдени още възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в туризма, земеделието и културата.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов подчерта уважението на българския народ към това, което азиатската държава постига днес. Китай се превръща в световна сила и това е резултат от постоянството, настойчивостта и умното изпълнение на стратегията ви за постигането на тази цел, отбеляза той. Емил Христов добави още, че контактите в търговската сфера са впечатляващи, но България може да се възползва от опита на Китай в области като екологията, управлението на финансовите рискове, регионалното развитие и здравеопазването.

Заместник-председателят на Националния комитет на КНПКК Джан Цинли определи България и Китай като верни приятели, между които съществува братска дружба. По думите му прекрасните двустранни отношения допринасят за динамичното развитие на търговско-икономическото сътрудничество, като стокооборотът между България и Китай за миналата година надвишава 2 млрд. долара. Убеден съм, че инициативата „Един пояс – един път“, както и форматът „16+1“, ще дадат още по-солидна база за увеличаване на взаимното доверие и за постигане на реални резултати в редица сфери от взаимен интерес, каза Джан Цинли. Той посочи, че през 2019 г. се навършват 70 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави и за китайската страна България е най-верният партньор в Европейския съюз.

След това чуждестранните гости се срещнаха с народните представители от Групата за приятелство България – Китай в Народното събрание. Основна тема на разговора бе 70-ата годишнина на двустранните дипломатически контакти. Това е чудесен повод, който можем да използваме за надграждане на нашите отношения, които винаги са се развивали във възходяща посока, заяви председателят на Групата за приятелство България – Китай Димитър Бойчев. Според него съществува огромен потенциал за бъдещи проекти в областта на икономиката и туризма, като една от предпоставките за това е установяване на пряка авиолиния между български и китайски градове.

Народният представител Диана Саватева подчерта, че  най-лесният начин да се създадат приятелски връзки между две общности са възможностите, които предоставят изкуството и културата.

По повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай ще бъдат организирани две изложби в партньорство с Китайския културен център в София. Първата експозиция ще проследи контактите между двете страни във времето чрез архивни документи. Втората ще бъде свързана с популяризирането на български и китайски художествени произведения.