Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Бургас

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Бургас
17 април 2019 г.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи днес в гр. Бургас протеста на специалистите по здравни грижи от местната болница за по-адекватно заплащане на труда им.


„Искам да Ви поздравя за това, че въпреки страха, въпреки неудобствата, въпреки опитите за натиск Вие сте тук, за да защитите правата си на Вас, на Вашите колеги и на всички български граждани, които сме пациенти на здравната система. Браво!”, каза омбудсманът Мая Манолова на десетките „бели престилки”. За да подкрепят своите колеги в Бургас бяха дошли и професионалистите по здравни грижи от Карнобат и Ямбол.


Манолова им обеща, че ще стои докрай до техните справедливи искания и докато всяко едно от тях не бъде изпълнено.




„Всеки ден излизат на протест медицински специалисти в Казанлък, от болницата във Враца, от Стара Загора, Русе, което трябва да каже на Министерството на здравеопазването, че има проблеми в сектора, които не могат да бъдат решени с 30 млн. лева днес, 50 млн. лева утре. Така просто проблемите не се решават. Хората искат дългосрочни решения, искат сигурност,  искат яснота как ще се разпределят тези средства и дали наистина ще бъдат достатъчни и ще стигнат до всеки медицински специалист“, обобщи омбудсманът.


Тя бе категорична, че е изключително грозно, непочтено и недостойно да се правят опити за противопоставяне на работещите в сферата на здравеопазването, като се настройват лекари срещу медицински сестри, работещите в общинските болници срещу тези в частните или пък пациентите срещу хората от здравния сектор.


„Единственият начин нещата в системата да се променят, е министерството да осмисли, че е необходима реформа“, подчерта общественият защитник и допълни, че медиците нямат нужда от подаяния, а от уважение към различните групи, които работят в сектора.


По-късно Манолова се срещна с граничарите, съдени в Турция за убийството на турски рибар-бракониер през 2008 г. и им обеща съдействие. Тя ще се свърже с турския си колега да проучи техния казус и да направи всичко, което е в неговите възможности, за да се стигне до благоприятен изход.


По думите й в края на миналата година в София беше създадена Балканска мрежа на омбудсманите, в която участва и омбудсманът на Турция.


„Целта на това взаимодействие беше да се подкрепяме, когато наши граждани имат проблеми на територията на съседна балканска държава. От гледна точка на международното право ситуацията е абсурдна, тъй като вече има едно произнасяне на съд, оправдателна присъда, има произнасяне на Европейския съд за правата на човека. Турция е членка на Съвета на Европа, така че би следвало да се съобразява с актовете на този съд“, информира омбудсманът.

 












Водещи новини

Времето