Заместник-Министър Карина Ангелиева: Трябва Да Инвестираме В Математика И Да Подкрепяме Учителите

Заместник-Министър Карина Ангелиева: Трябва Да Инвестираме В Математика И Да Подкрепяме Учителите

„Няма научна дисциплина без основите на математиката. За Министерството на образованието и науката развитието на СТЕМ образованието и в частност математиката е основен приоритет. За да модернизираме България в областта на науката са необходими инвестиции в математика. Тя ще ни изведе на по-високо ниво на подготвеност, за да посрещнем на предизвикателствата на бъдещето. С навлизането на цифровите и квантовите технологии ще бъдем все по-изолирани, ако ни липсват основите на математиката. Затова трябва да подкрепяме учителите по математика“.
Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на закриването на 48-мата Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се проведе в Боровец.
Карина Ангелиева допълни, че математиката има и философски измерения. „Тя открива пред човека съвсем нови хоризонти и му помага да си разбере по-добре света и загадките на вселената“.
На форума, който продължи пет дни, се събраха учители и експерти по математика в областта на средното образование, университетски преподаватели и представители на бизнеса, за да обсъдят предизвикателствата в областта на математиката и информатиката.