Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков участва в откриването на новия ядрено-магнитен резонанс във ВМА

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков участва в откриването на новия ядрено-магнитен резонанс във ВМА
. „Военномедицинската академия е институция. С постоянното насищане с апаратура, която да подпомага качествената медицинска дейност, ще продължим да подкрепяме нейното ръководство”. Това каза днес, 4 април, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс във Военномедицинска академия (ВМА). Апаратът е последно поколение, произведен 2019 г. Оборудван е с уникална система за ранна диагностика на карцином на простатата и други ракови заболявания.

На откриването бе отслужен тържествен водосвет, а лентата прерязаха началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов. Събитието уважиха и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

„От Министерство на отбраната бяхме убедени, че визионерският, стратегически подход на ген. Мутафчийски и неговият екип е правилен. Затова и всички последващи стъпки бяха в посока да подкрепим ВМА, за да може не да се занимава с проблемите, съществували в миналото, а да се развива и надгражда”. Това каза още зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков и допълни: „Към останалите структури в областта на здравеопазването, без да съм военен, бих казал: „Равнис по Военномедицинска академия!”.

„Закупуването на това съоръжение е израз на развитието на военномедицинската служба като неделима част от Въоръжените сили“, каза началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „С ясното съзнание сме, че здравното състояние на всеки български гражданин е част от неговата индивидуална сигурност. А тя е елемент на националната сигурност, за която и ние носим отговорност”, категоричен бе той.

Водещи новини

Времето