Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди ползите от дистанционно обслужваните електромери

Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди ползите от дистанционно обслужваните електромери

Разгледани бяха мерките за контрол върху отчитането на средствата за търговско измерване

Контролът върху отчитането на електромерите и ефектът от внедряването на дистанционно обслужвани средства за търговско измерване бяха обсъдени на заседание на Потребителския съвет към „ЧЕЗ България“, което се проведе на 15 март – Международния ден на потребителя.

Дистанционно обслужваните електромери дават възможност за поглед в реално време върху мрежата, за наблюдение на заетия капацитет и незабавна реакция при аномалии. Стриктният контрол дава възможност да се повиши качеството на услугата за потребителите. Електромерите от нов тип са и първата стъпка към реализирането на все по-високите изисквания на клиентите, които в близко бъдеще ще могат да произвеждат електроенергия за собствени нужди. Електромерите притежават сертификат по MID директива, която е задължителна за всички държави-членки на ЕС и са за напрежение според Eвропейската норма N5016, а именно между 207 и 253 волта.

„Използването на дистанционно обслужваните електромери води до повишаване на надеждността на мрежата. Всички електромери, които се поставят, отговорят на стандартите в България и Европейския съюз и са снабдени с хардуерна и софтуерна защита, за да се гарантира най-високо качество на предоставяната услуга“, заяви Илиян Мутафчиев, директор „Мерене и управление на данните“, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

„ЧЕЗ Разпределение“ представи пред участниците в съвета мерките, които дружеството предприема, за да контролира процеса на отчитане. Подчертано бе, че електромерите се отчитат задължително до 31 дни, а точността на отчета се контролира чрез няколко нива на контрол.

Участниците в потребителския съвет призоваха клиентите, които нямат възможност да осигурят достъп до електромерите по време на редовния отчет, да използват възможността за самоотчет – чрез денонощната телефонна линия на ЧЕЗ 0700 10 010, в център за обслужване на клиенти, по факс 02/8959 667, чрез имейл klienti@cez-rp.bg или сайтовете на ЧЕЗ в секциите за електронни услуги.

Потребителският съвет към ЧЕЗ е създаден през 2013 г. В него членуват потребителски, граждански и експертни организации, които припознават като своя кауза защитата на правата на клиентите и подобряване на процесите на обслужване в съответствие с най-добрите европейски практики – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център, Български потребителски център, Институт за енергиен мениджмънт, Техническия университет – София.

Времето