Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 получи одобрение от Европейската комисия

Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 получи одобрение от Европейската комисия
На 5 ноември 2007 г. Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. получи официално одобрение от Европейската комисия. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на семинар за представители на регионалните медии в Сандански.
На 14 ноември 2007 г. ще се проведе Конференция по повод официалното стартиране на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г., на която ще бъдат отворени за подаване на проектни предложения още две схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: “Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” и “Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа” съответно по операция 1.1. Социална инфраструктура и операция 2.1. “Регионална и местна пътна инфраструктура”.
По време на откриването ще бъде представена и официалната интернет страница на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г.
Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г. цели подобряване качеството на живот и работна среда с по-добър достъп до основните услуги и нови възможности за повишена регионална конкурентноспособност и устойчиво развитие. Тя подкрепя устойчивото развитие на страната в следните ключови области: развитие на инфраструктурата в градските центрове, териториална достъпност, устойчиво развитие на туризма и подкрепа за местно развитие и сътрудничество.
Общият бюджет на програмата за целия седемгодишен период е 1.601 млрд. евро, като от тях 1.361 млрд. евро са средства от Европейския фонд за регионално развитие, а около 240 млн. евро е националното съфинансиране. Разпределението на финансирането по приоритетни оси е както следва:
Градско възстановяване и развитие – 839 млн. евро
Регионална и местна достъпност – 400 млн. евро
Устойчиво развитие на туризма – 218 млн. евро
Местно развитие и сътрудничество – 89 млн. евро
Техническа помощ – 54 млн. евро
На 1 ноември 2007 стартира и първата схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата: “Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища” по Приоритетна ос 2 “Регионална и местна достъпност”, Операция 2.1. “Регионална и местна пътна инфраструктура”.
Целта на Схемата е подобряване на достъпността до основните транспортни дестинации в рамките на районите за планиране чрез реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища.
Схемата ще подкрепя проекти на стойност между 2 млн. лева и 25 млн. лева и ще бъде отворена до изчерпване на средствата, предвидени по нея. Общият й бюджет е 501 млн. лева, от които 426 млн. лева са по линия на Европейския фонд за регионално развитие.
Ще бъдат изпълнявани проекти за реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища, които обслужват вътрешнорегионални връзки и осигуряват възможности за развитие на техния специфичен икономически потенциал. По схемата може да се кандидатства и с проекти за реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища, осигуряващи достъп до райони с потенциал за развитие на туризъм.
Бенефициент по схемата е Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Времето