Експерти на МРРБ ще представят Програма за устойчиво развитие на първите четири трансгранични екомрежи в София

Експерти на МРРБ ще представят Програма за устойчиво развитие на първите четири трансгранични екомрежи в София

10-годишна Програма за устойчиво развитие на територията на първите четири трансгранични екологични мрежи в България ще бъде представена в Голямата зала на Парк-хотел “Москва” на 14 ноември /сряда/ от 10.00 ч.
В семинара ще участват експерти от МРРБ, от Министерството на околната среда и водите, представители на общини и изпълнители на проекти. На форума е поканен и Н. Пр. Майкъл Хъмфрис, ръководител на Представителството на Европейската Комисия в България.
Програмата е озаглавена „Природата – да инвестираме в нашето бъдеще”. Тя дава насоките за изпълнение на бизнесдейности, съобразени с природната среда на териториите на еко-мрежите. Програмата предлага набор от инициативи за устойчиво развитие, които могат да бъдат финансирани от европейските фондове.
Програмата е създадена от местните жители на общините в екомрежите Струма, Места, Западни Родопи и Източни Родопи. Експертната подкрепа беше предоставена чрез Проекта, финансиран по програма ФАР.
От българска страна мрежите включват 27 общини от областите Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград, а от гръцка страна обхващат Кавала, Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес.
Предвижда се за управление на програмата ще бъдат създадени структури към сега действащите Регионални инспекции по околна среда и водите, както и Българо-гръцки комитет за управление, който ще има функцията също да следи за изпълнението на документа.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Времето