За първи път страната има възможност да вложи за регионално развитие огромен финансов ресурс в размер на 1,6 млрд. евро, каза министър Гагаузов при откриването на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013

За първи път страната има възможност да вложи за регионално развитие огромен финансов ресурс в размер на 1,6 млрд. евро, каза министър Гагаузов при откриването на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов откри в София официалната Конференция, с която стартира Оперативна програма «Регионално развитие» 2007 – 2013 г. Гости на форума бяха министрите на финансите Пламен Орешарски и на вътрешните работи Румен Петков, ръководителят на Предсатавителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис, Жан-Мари Сейлър от Главна дирекция «Регионално развитие» в ЕК, заместник-министри, областни управители, кметове.
Министър Гагаузов припомни, че Оперативната програма бе официално одобрена от Европейската комисия на 5 ноември 2007 г. «Проблемите пред регионалното развитие в България действително са много и значими, но успяхме да отсеем тези, които на този етап са разрешими и да поставим такива цели, които са постижими в рамките на седемгодишния програмен период», каза министърът.
Той припомни, че общините в България, като едни от основните бенефициенти по оперативната програма, бяха подпомогнати чрез обучения и с техническа помощ за разработване на проекти.
С официалното откриване на процедурите за кандидатстване по Оперативна програма “Регионално развитие” се навлиза в един нов етап, който ще бъде по-труден от етапа на програмиране, стана ясно от речта на министъра.
«За първи път страната има възможност да вложи за регионално развитие такъв огромен финансов ресурс, в размер на милиард и шестстотин милиона евро. С този ресурс имаме възможност да подобрим качеството на живот и работната среда, да подобрим достъпа до основни услуги и да предоставим нови възможности за повишена регионална конкурентоспособност и за устойчиво развитие», каза министър Асен Гагаузов.
Българските региони имат възможност да ускорят своето развитие, за да достигнат средното за Европейския съюз равнище. За целта обаче са необходими общите усилия на държавата, на местната власт и на социално-икономическите партньори. Голяма е и ролята на бизнеса, в качеството му на подизпълнител на проектите, финансирани с безвъзмездна публична помощ, посочи в словото си министърът.
«Нашите цели са амбициозни, но аз съм уверен че с общи усилия ние ще успеем да ги постигнем и да докажем, че България като страна-членка на ЕС се включва активно, сериозно и отговорно в политиката на сближаване на Европейския съюз», завърши министър Гагаузов.
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис заяви, че «днешното събитие е голям успех за България». Той посочи, че Оперативна програма «Регионално развитие» е една от най-трудните програми, защото трябва да се изпълнява на местно ниво, а това е предизвикателство към всички, които ще участват в реализацията й. Той изрази готовността на ЕК да подкрепя програмата и в същото време стриктно да следи дали тя се изпълнява добре. Жан – Мари Сейлър сподели пред участниците във форума положителните аспекти на програмата – тя ще спомогне за увеличаване на растежа, откриване на нови работни места, създаване на конкурентноспособност в регионите. Той сподели, че изпълнението на Оперативна програма «Регионално развитие» трябва да се координира с останалите програми, управлявани от други министерства и с транграничните проекти, в които участва България. Жан – Мари Сейлър посочи огромната нужда от обучение на регионално ниво, делегиране на компетенции на местните власти и работата с крайните бенефициенти.
Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че това е програмата, чиито резултати ще бъдат видими за всички граждани на България.
Пред участниците в Конференцията зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова припомни, че общият бюджет на програмата е 1,601 млрд. евро и представи основните приоритети на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007 – 2013 г.
На Конференцията бяха представени две грантови схеми по Програмата, за които могат да се представят проекти - « Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа» и «Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали».

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето