Няма пречки концесионния договор за АМ “Тракия” да влезе в сила, заявиха от Европейската комисия

Няма пречки концесионния договор за АМ “Тракия” да влезе в сила, заявиха от Европейската комисия

На 20 ноември 2007 г. в генерална дирекция „Енергетика и транспорт” на Европейската комисия се проведе среща относно магистрала „Тракия” с участието на директор дирекция „Общи въпроси” Ан Хаутман и зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев и Калин Рогачев.
Срещата бе поискана от българската страна с цел, разясняване на въпросите поставени от ЕК, във връзка с проучването за предполагаема държавна помощ в концесионния договор за АМ „Тракия”. С писмо от 19 ноември 2007 г., ЕК изпрати на българската страна десет въпроса, на които получи устни отговори по време на срещата, а писмените ще бъдат изпратени до няколко дни. Българската страна също информира ЕК,  че е получила две препоръки от Евростат, за допълнения към договора:
В случай, че услугата не е на разположение, концесионерът да не получава плащания по недостига.
От момента на въвеждане на механизма на плащанията по недостига същите не трябва да превишават 50% от общите приходи на концесионера за определен период.
Българската страна обясни, че ситуацията е много по различна сега отколкото е била през 2004 г, а именно че трафикът по магистралата се е покачил много през тези три години, и се надява да няма плащане по недостига на концесионера. Рискът  за строителството и наличието на услугата е изцяло за сметка на концесионера. Единственият риск, който е  поделен между държавата и концесионера е търсенето на услугата. Дори и да се случат плащания по недостига, което е само хипотеза, тези пари ще бъдат върнати на държавата с лихва.
В обобщение от ЕК заявиха, че няма никакви пречки концесионния договор да влезе в сила. Действието на договора не зависи от проучването за наличие на държавна помощ. ЕК предложи в случай, че българската страна желае по-голяма правна сигурност, да се включи още един текст в договора, според който ако ЕК открие нередности в предоставяне на държавна помощ към концесионера, то последният трябва да върне полученото.
Българската страна заяви, че двете предложения на Евростат, както и това на ЕК ще бъдат дадени за одобрение от Министерски съвет и ще бъдат включени в договора.
ЕК обясни, че фактът, че концесията е дадена без търг не представлява проблем, тъй като тази процедура е извършена съгласно действащото българско законодателство, преди членството на Република България в ЕС

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”