Позиция на МРРБ относно твърденията на г-н Кольо Парамов в сутрешния блок на bTV от 29 януари 2008 г., че „заместник-министърът на строителството въвежда промяна в земеустройството на териториите”

Позиция на МРРБ относно твърденията на г-н Кольо Парамов в сутрешния блок на bTV от 29 януари 2008 г., че „заместник-министърът на строителството въвежда промяна в земеустройството на териториите”

Съгласно чл. 28, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи „Необходимата площадка или трасе за изграждане или разширяване на обекта върху земеделски земи се определя с проект за подробен устройствен план (ПУП), който за крайпътните обекти съдържа и комуникационно – транспортен план (КТП) на пътните връзки и разположението им”.
Посоченият проект за КТП към ПУП се изработва и внася за становище във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” по следния ред:
• След писмено изразено желание за изграждане на крайпътен обект, съпроводено с документи за собственост и примерен генплан на обекта с отразени пътни връзки, се организира комисия за оглед на място. В комисията участват представител на Областно пътно управление (ОПУ), КАТ – сектор „Пътна полиция” и собственикът на имота. Същата посещава имота на място и съставя протокол, с който приема или отхвърля възможността за съществуването на пътни връзки към обекта, след което започва проектирането им. Протоколът е с валидност шест месеца, през които в ОПУ трябва да се внесе ПУП за промяна предназначението на земеделската земя.
• Внася се ПУП в ОПУ за становище.
• За автомагистрали и пътища І клас проектът на ПУП се изпраща във Фонд „РПИ” за приемане на КТП към ПУП и становище за промяна предназначението на земеделската земя.
• Решение за становището се взема от технически съвет и се утвърждава от изпълнителния директор на Фонд „РПИ”.
• Решението за промяна на предназначението на земеделската земя се взема от Министерството на земеделието и продоволствието съгласно Закона за опазване на земеделската земя при спазване на процедурите, подробно описани в Закона за устройство на територията за приемане и утвърждаване на подробни устройствени планове.
След описаната процедура по промяна на предназначението следва втори етап съгласно чл. 18 и чл. 26, ал. 3 от Закона за пътищата. Вторият етап обхваща работен проект за конкретния обект с проект за организация на движението, заверен от КАТ, който се разглежда от технически съвет във Фонд „РПИ”. След приемането на проекта разрешението се издава от изпълнителния директор на Фонд „РПИ”.
В хода на цялата процедура е изключена всякаква възможност за намеса или санкция на заместник – министър от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Бихме препоръчали при участие в дискусия по такава изключително важна тема опонентът да бъде запознат поне с общите изисквания на нормативната уредба.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Времето