До 1 април 2008 г. ще бъде регистрирано ново ВиК дружество в Кюстендил

До 1 април 2008 г.  ще бъде регистрирано ново ВиК дружество в Кюстендил

До 1 април 2008 г. трябва да се извършат всички действия по регистрацията на новия ВиК оператор в Кюстендил – държавното дружество „Кюстендилска вода”. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски след среща с кметовете на общини от област Кюстендил. Създаването на новото ВиК дружество е  със средства от бюджетния излишък за миналата година в размер на 9 млн. лв., които се отпускат с решение на Министерския съвет.
Зам.министър Михалевски представи следващите стъпки за решаване на проблема с тежкото финансово и организационно състояние на сегашния ВиК оператор. Той обясни, че до първи април т.г. трябва да се извърши и прехвърлянето на дейността от стария към новия ВиК оператор. Пред кметовете той представи проекта за новия Закон за водоснабдяване и канализация, посочи възможностите за подобряване на услугите и стабилизиране на дейността по водоснабдяването на общините в областта. Освен това бяха обсъдени възможностите на общините да кандидатстват с ВиК проекти за  финансиране от  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
Зам.-министърът посочи конкретни големи инвестиционни проекти,  които МРРБ ще стартира през тази година в областта:
- възстановяване на строителството на язовир „Кюстендил” и пречиствателната станция за питейни води към него
-  възстановяване на строителството на пречиствателната станция за питейни води на Дупница с възможност тя да се използва за пречистване на водите и на Бобовдол
-  изработване на интегрирани модели за развитие на ВиК системите в Кюстендил и Дупница.
Общата прогнозна стойност на набелязаните обекти е над 15 млн. лв., уточни зам.-министър Михалевски.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”