Зам.-министър Михалевски представи мерките за преодоляване на проблемите във ВиК сектора на конференцията „Инфраструктурни проекти – България 2008” – Екология и пътища

Зам.-министър Михалевски представи мерките за преодоляване на проблемите във ВиК сектора на конференцията „Инфраструктурни проекти – България 2008” – Екология и пътища

Основните моменти в проекта на Закона за ВиК, решаването на проблеми в сектора и реализацията на инфраструктурни проекти представи днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски по време на третата годишна конференция „Инфраструктрурни проекти – България 2008 – Екология и пътища”.
Законът за ВиК ще реши проблемите със собствеността на ВиК инфраструктурата и ще създаде условия за развитие и привличане на сериозни инвестиции, заяви зам.-министър Михалевски.
Със закона се прави ясна крачка от правителството за споделяне на отговорността с общините, каза още зам.-министър Михалевски. В момента повечето ВиК дружества са основно държавни – с над 51% държавна собственост. „Ние обаче не можем да пренебрегнем местните власти или да позволим създаването на паралелни и несъгласувани политики, защото общините са един от най-големите бенефициенти по европрограмите”, подчерта той.
Основен акцент в проектозакона за ВиК е създаването на Териториални съвети за водоснабдяване и канализация. В тях ще бъдат включени представители на оператора, общините, Българската асоциация по водите. Решенията ще се вземат с 2/3 от гласовете, което ще защити обществения интерес и ще бъде гарант за постигането на консенсус. Ще има и национален съвет, който ще бъде оглавяван от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Законът за ВиК ще позволи и привличане на частни инвестиции. Моделът на публично – частното партньорство в България е възможен в не повече от седем-осем области. „Размерът на публичните средства показва, че ние ще можем да мобилизираме не повече от 1.8 млрд. евро, а за да модернизираме системата в България, са ни нужни почти 10 млрд. евро.
109 680 000 евро е размерът на заема от Световна банка, с който ще се финансира проект за развитие на общинската инфраструктура. Той е разделен на три компонента. Компонент 1 ще финансира създаването на мастерпланове на общинската инфраструктура на осемте най-големи града у нас. Компонент 2 ще подкрепи 6 регионални дружества в прилагането на мерки за енергийна ефективност, а средствата от компонент 3 ще финансират завършването и рехабилитацията на четири язовора.
„Имаме амбицията през следващите две години да пуснем осем пречиствателни станции както за питейни, така и за отпадъчни води”, каза зам.-министър Михалевски. Стартиран е и проект за изпълнението на малки модулни станции за населени места с до 1000 еквивалент жители. Започнало е изпълнението и на проекти за разрешаване на проблемите с водоснабдяването в места с туристически потенциал – Черноморското крайбрежие, Пампорово, Банско и др. Изпълняват се интегрирани водни проекти в Русе и Бургас. До 3 – 4 години ще се осигури ново водоподаване за Пловдив от каскада Въча.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето