Стартира програмата за трансгранично сътрудничество с Македония

Стартира програмата за трансгранично сътрудничество с Македония

На 13.03.2008 г. в Кюстендил се проведе първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Македония за  периода 2007 – 2013 година.
Съвместният комитет за наблюдение беше съпредседателстван от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова и от зам.-министъра на местното самоуправление на Република Македония Сенат Одзоски.
В заседанието участваха народният представител от Кюстендилски избирателен район Иво Атанасов, зам.-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов, началникът на кабинета на Министерството на местното самоуправление в Македония Гаюр Рамадани и представители на Главните дирекции „Регионална политика” и „Разширяване” към Европейската комисия.
На заседанието бяха одобрени по принцип правилата за работа на Съвместния комитет за наблюдение, комуникационната стратегия на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония, бюджетните линии за приоритет „Техническа помощ” и бе взето решение за стартиране на процедура за избор на експерти в Съвместния технически секретариат.
Бюджетът на програмата до 2009 г. е 7 756 038 евро, от които 6 592 632 евро са от Европейския фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ, а 1 163 406 евро е националното съфинансиране от двете страни.
Приоритетните оси са икономическо развитие и социално сближаване, подобряване качеството на живот и техническа помощ.
Новата програма ще осигури възможности за укрепване и развитие на вече установените партньорства, създаване на нови такива и насърчаване на съвместни инициативи и практики.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Времето