Стара Загора без воден режим

Стара Загора без воден режим

В резултат на вложени над 29 млн. евро за периода 2006 – 2008 г., Стара Загора вече не е на воден режим, това каза днес, по време на пресконференция в обласния център, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Плановите ремонти ще приключат до 8 месеца, допълни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, като поясни, че гражданите ще бъдат предварително информирани за тях.

Общата стойност на проекта за рехабилитация на водопреносната мрежа на Стара Загора е на стойност 11 176 000 евро. От тях 9 млн. са кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие към ВиК Стара Загора, 250 000 са безвъзмездна помощ за подпомагане на финансовия мениджмънт на дружеството и 1 926 000 евро са собствени средства.

Проектът включва три компонента.
Първият
е реконструкция на главен водопровод от вътрешната водопроводна мрежа на Стара Загора с дължина 36 км на стойност 6 386 000 евро.

Вторият компонент е реконструкция на главен довеждащ водопровод „Дунавци” на стойност 1 463 000 евро.

Третият компонент на стойност 2 391 000 евро предвижда подмяна на помпени агрегати от помпената група “Ягода” и създаване на възможност за директно присъединяване на помпената група към доставчик на Националната електрическа компания.

13 млн. евро са вложени в пречиствателна станция за отпадни води и 4,5 млн. евро са за главен канализационен колектор. И двата обекта се изграждат по проект “Подобряване на водния цикъл” на Стара Загора. Той се финансира по Програма ИСПА на ЕС.

500 000 евро са помощ от МРРБ за проектиране на останалата част от водопроводната мрежа.

През втората половина на тази година ще започне и финансиране от страна на МРРБ въз основа на подзаемно споразумение за средства от Световна банка. За период от 3 години в града и региона са предвидени за реконструкция обекти и съоръжения за 14,5 млн. евро по тази линия.

По–късно същия ден, министър Асен Гагаузов даде старт на рехабилитацията на третокласния път “Опан – Разделна - Гълъбово”. Държавата съзнава отговорността към пътищата ІІ-ри и ІІІ-ти клас, каза министър Гагаузов. По тази причина, допълни той, от държавния бюджет ще се финансират рехабилитациите на още няколко пътища в Старозагорска област.

Рехабилитацията на “Опан – Разделна - Гълъбово” е с обща дължина от 16,1 км. Обектът се финансира от Ремонтната програма на ОПУ – Стара Загора.
Стойността на строителните работи е 13 303 808 лв, а срокът за изпълнение е 330 дни.

Изпълнител на строителните работи е ПСК “ЕС БИ ЕС” АД – гр. Стара Загора. Строителният надзор на обекта ще се извършва от “Трансконсулт – БГ” ООД – София.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето