В МРРБ се проведе работна среща между експерти, извършващи текущ и специализиран контрол на морските плажове

В МРРБ се проведе работна среща между експерти, извършващи текущ и специализиран контрол на морските плажове

Морските плажове и прилежащата им акватория са национално богатство и от всички нас зависи тяхното опазване. Това каза днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев на среща между органите, извършващи текущ и специализиран контрол върху територията на Черноморските плажове, отдадени на концесия.

Целта на работната среща е да уточни периметъра на правомощията на отделните ведомства, осъществяващи контрол, и кординацията между тях. Предмет на срещата беше създаването на по-тесни връзки и контакти между експертите от различните ведомства, осъществяващи контрол и експертите от дирекция “Концесии” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По време на срещата зам.-министър Савин Ковачев припомни, че към настоящия момент на територията на Черноморското крайбрежие има обособени 208 морски плажа, за които има съставени актове за изключителна държавна собственост. От тях 72 са предоставени на концесия: 8 в област Добрич, 24 в област Варна и 40 в област Бургас.

В срещата участваха представители от Министерството на здравеопазването, които чрез РИОКОЗ – гр. Варна, РИОКОЗ – гр. Бургас и РИОКОЗ – гр. Добрич, отговарят за обезпечаването на морските плажове с медицински персонал и водни спасители и задължително трябва да следят за качеството на морската вода.

Присъстваха и представители на Министерството на околната среда и водите, които чрез РИОС – Варна и Бургас, контролират компонентите на околната среда на територията на морските плажове.

Изпълнителните агенции “Морска администрация” и “Пристанищна администрация” осъществяват контрола по прилежащата към плажната ивица акватория, както и движението на моторници, джетове и лодки по Черноморското крайбрежие.
Националната агенция за приходите установява административни нарушения и налага административни наказания по данъчните закони.

Държавната агенция по туризъм извършва категоризацията на морските плажове.

Областните управители на Бургас, Варна и Добрич са упълномощени да защитава държавните интереси, както върху морските плажове, предоставени на концесии, така и върху тези, които няма предоставени концесии.

На срещата присъстваха и експерти от Дирекция за национален строителен контрол.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”