Министър Гагаузов обсъди проекта на Закона за ВиК с контактна група на Националното сдружение на общините в Република България

Министър Гагаузов обсъди проекта на Закона за ВиК с контактна група на Националното сдружение на общините в Република България

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и експерти от МРРБ обсъдиха днес проекта на Закона за водоснабдяването и канализацията с контактна група от Националното сдружение на общините (НСОРБ).
НСОРБ беше представено от изпълнителния директор Гинка Чавдарова, председателя на Управителния съвет и кмет на Смолян Дора Янкова, кметовете на Сатовча Арбен Мименов, на Казанлък – Стефан Дамянов, на Антоново – Танер Али и на Велико Търново – д-р Румен Рашев.
„Надявам се да можем да предложим един хубав законопроект, който да ни послужи, както за усвояването на фондовете на Европейския съюз, така и по отношение на разпределението на собствеността”, каза министър Гагаузов по време на срещата. „Целта ни е да привлечем по-сериозни инвестиции в отрасъла, защото, въпреки че през последните две години и половина ние увеличихме размера на вложените средства няколко пъти, те все още са крайно недостатъчни”, допълни още министър Гагаузов.
„Философията на закона е създаването на среда, в която държавата и общините да могат да работят ефективно”, добави зам.-министър Михалевски.
По време на срещата се обсъдиха въпроси относно разпределението на собствеността и експлоатацията на системите, мрежите и съоръженията нивото, на което операторите ще предоставят водоснабдителните и канализационните услуги състава и функциите на териториалните съвети.
Териториалните съвети са органите, които ще формират политиката за развитието на водоснабдяването и канализацията в съответна обособена територия и ще създадат условия за привличане на инвестиции. С тяхното създаване и функциониране реално ще се увеличат правомощията на общините при вземането на решения – всички решения в териториалните съвети ще се вземат с мнозинство от 2/3 от гласовете. Съветите ще сключват договори с ВиК оператора за предоставяне на услугата и ще контролират изпълнението им.
Представителите на НСОРБ ще представят в 10-дневен срок своето принципно становище в МРРБ, за да бъдат отразени бележките им в проектозакона.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”