Зам.-министър Рогачев ще открие обновения офис на Службата по геодезия, картография и кадастър в гр. Видин

Зам.-министър Рогачев ще открие обновения офис на Службата по геодезия, картография и кадастър в гр. Видин

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев ще открие ремонтиран офис на службата по геодезия, картография и кадастър в гр. Видин. Церемонията ще се проведе утре, 10 май 2008 г., от 12 ч. в сградата на Службата по геодезия, картография и кадастър на ул. “Цар Симеон Велики” № 71.

Обновеният офис на службата по геодезия, картография и кадастър е по проект “Кадастър и имотна регистрация”, който се финансира със средства от Световната банка. Бенефициенти по проекта са Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Министерството на правосъдието чрез Агенцията по вписванията.

Проектът се състои от 4 компонента: компонент А “Развитие на системата на кадастъра” компонент B “Развитие на системата на имотната регистрация” компонент C “Дейности по кадастъра и имотната регистрация” компонент D “Управление на проекта и разработване на политика и правна рамка”.

По компонент А на проекта са извършени ремонти в централната администрация и 26 от службите към Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

По този компонент се оказва подкрепа за проектирането и изграждането на национална система на кадастъра. Помощта е насочена към централното управление и 28-те областни служби по кадастъра. Оказва се съдействие и на общинските технически служби  и поземлените комисии.

Целта на компонента е да се постигне пълноценно обслужване на гражданите и ведомствата с кадастрална информация.

Проект “Кадастър и имотна регистрация” е сред трите наградени проекти на Световна банка на първото годишно състезание “Да подобрим живота на хората в Европа и Централна Азия”. Наградите се дават за изключителни резултати и положително въздействие върху цялостната икономическа среда в България.

Агенцията и нейните 28 служби, поддържат база данни, която съдържа актуална информация за границите на имотите, собствеността и правата върху тях. Информацията от кадастъра ще бъде полезна за изготвяне на национална база данни, касаеща недвижимата собственост.

Дейността на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е един от основните фактори за изграждането на модерна система за регистрация на собствеността. Добре работещите кадастрална система и имотна регистрация са важен фактор за развитието на икономиката и управлението на страната.

На официалното откриване на офиса ще присъстват инж. Цветен Боев, изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, зам.-областният управител на област Видин г-н Мартин Дончев, кметът на община Видин – г-н Румен Видов.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето