Съвместният комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007-2013 г. проведе първото си заседание

Съвместният комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007-2013 г. проведе  първото си заседание

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция за периода 2007 – 2013 г.

Съпредседатели на Комитета за наблюдение на програмата са зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова и Мустафа Шахин, вицепрезидент на Турската агенция за международно сътрудничество и развитие, национален партниращ орган по програмата.

В заседанието участваха представители на Главна дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия и на делегацията на Европейската комисия в Република Турция.

По време на срещата бяха приети правилата за работа на Съвместния комитет за наблюдение, комуникационната стратегия на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, правилата за допустимост на разходите по приоритетно ос ”Техническа помощ” и функционалните характеристики на експертите в Съвместния технически секретариат.

Бюджетът на програмата до 2009 г. е 11 814 525 евро, от които по 5 021 173 евро са от Европейския фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ, а 1 771 179 евро са национално съфинансиране.

Приоритетите на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007-2013 г. са преодоляване на проблемите с трансграничните наводнения и подобряване на условията за живот.

По програмата за трансгранично сътрудничество могат да кандидатстват провинциите Киркларели и Одрин от Турция, а от България избираеми са областите Ямбол, Хасково и Бургас.

Бенефициенти по Програмата са общини, неправителствени организации, асоциации на общини, изследователски институции, междуобщински организации за сътрудничество, камари и други от граничните райони.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Времето