През следващата година ще бъде решен проблемът с водоснабдяването на Дупница и Бобовдол

През следващата година ще бъде решен проблемът с водоснабдяването на Дупница и Бобовдол

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски посети днес община Дупница във връзка с възстановяването на строителните работи за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в града. Там той се срещна с кмета на общината Атанас Янев, председателя на общинския съвет и с управителя на местното дружество за водоснабдяване и канализация. Зам.-министър Михалевски посети и строителната площадка. Беше направен и оглед на документацията.
По време на срещата стана ясно, че до 30 дни ще бъде изготвена тръжната документация, като ще бъдат направени и необходимите актуализации и ще бъдат проведени процедури по Закона за обществените поръчки.
Обектът е включена в приоритетния списък за изграждането на пречиствателни станции за питейни води на правителството за 2008 г. Очаква се обектът да бъде завършен и въведен в експлоатация през 2009 г.
По-късно днес зам.-министър Михалевски обсъди и възстановяването на строителните работи на пречиствателната станция за питейни води в Бобовдол с ръководството на община Бобовдол. За решаването на проблема с водоснабдяването там обаче е необходимо допълнително изследване на съществуващия довеждащ водопровод от Дупница до Бобовдол.
Най-вероятното решение на проблема е за водоснабдяването на Бобовдол е захранването от яз. Дяково, от който се водоснабдява и Дупница, като ще бъде извършена и реконструкция и рехабилитация на съществуващия магистрален водопровод.
Пречиствателната станция за питейни води в Бобовдол също е включена в приоритетния списък за изграждане на такива обекти на правителството за 2008 г.
С въвеждането на двете пречиствателни станции в експлоатация през 2009 г. ще бъде решен проблема с водоснабдяване не само на Дупница и Бобовдол, но и на околните населени места.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”