Ръководството на МРРБ и депутати от комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство обсъждаха проектозакона за ВиК

Ръководството на МРРБ и депутати от комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство обсъждаха проектозакона за ВиК

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и членовете на политическия му кабинет, експерти и депутати от комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство към Народното събрание проведоха работна среща на тема “Оптимизиране на взаимодействието между Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство и МРРБ – политики, оперативни програми, законодателна програма до края на 2008 г.”.

Министър Гагаузов заяви, че е изключително удовлетворен от срещата. “Тя бе много полезна, защото цялото ръководство на министерството изложи политиката в нашите сектори. Ние информирахме депутатите за това докъде сме стигнали. Те също дадоха мнения и предложения”, каза министър Гагаузов.

Една от основните теми на дискусията бе проектозаконът за ВиК, който предстои да бъде внесен в Министерски съвет. Според него управлението на ВиК инфраструктурата ще се извършва на областно равнище. Предвижда се да бъдат създадени Национален съвет и териториални съвети. В предложения законопроект са посочени основните институции и ведомства, имащи отношение към развитието на водоснабдяването и канализацията, като се определят техните функции и отговорности. Проектозаконът определя критериите за собствеността върху ВиК инфраструктурата, която става в по-голямата си част публична общинска собственост. Определя се редът, по който общините и държавата ще придобият тази собственост, както и процедурата, по която те като собственици ще я предоставят на ВиК операторите за стопанисване и управление.

Най-важното е да се регламентира собствеността на ВиК инфраструктурата. В различните страни тя е различна – от частна до държавна. Надделяват страните, в които тя е общинска, коментира министър Гагаузов.

По време на семинара всички зам.-министри представиха подробности около дейностите по своите ресори.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”