Към средата на септември се очаква ФЛАГ да започне работа

Към средата на септември се очаква ФЛАГ да започне работа

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Дора Янкова подписаха споразумение между Фонда за местните органи на самоуправление (ФЛАГ) и НСОРБ.
До два месеца и половина окончателно ще приемем процедурите, по които ще действа ФЛАГ и апликационните форми, с които общините ще кандидатстват пред фонда, каза зам.-министър Михалевски. Ще бъде осигурен и необходимият административен капацитет, законодателна среда и бюджетни механизми, допълни той.
Съвместна работна група между ФЛАГ и НСОРБ ще определи критериите, на които трябва да отговарят общините, за да бъдат подпомогнати от правителството в хода на покриването на разходите за лихви и такси при кандидатстване пред фонда.
Ние ще подпишем споразумението с очакването към 15 септември да започне работата на ФЛАГ и след тази дата общините да могат да ползват инструментите на фонда, заяви Дора Янкова.
Целта е създаването на максимално добра среда за българските общини в процеса на оползотворяване на възможностите по европейските фондове и прилагането на ефективен и достъпен финансов инструментариум при изпълнението на общинските проекти.
С утвърждаването на документа двете страни гарантират, че всички български общини ще имат справедлив достъп до финансовия ресурс на ФЛАГ. В споразумението са записани конкретни мерки и срокове за изпълнението им, за да стартира максимално бързо реалната работа на Фонда за местните органи на самоуправление.
На церемонията по подписване присъства вицепремиерът Меглена Плугчиева. По думите й е изключително важно, че двете страни са успели да постигнат споразумение по конкретни въпроси.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Времето