Фонд ФЛАГ стартира на 15 януари 2009 г.

Фонд ФЛАГ стартира на 15 януари 2009 г.

Фонд ФЛАГ стартира реално на 15 януари 2008 г. Фондът има изградена структура, личен състав и разполага със съответните указания, необходими на общините, това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски по време на церемонията по подписването на Заемно споразумение между Фонда за органите на местно самоуправление в България – Флаг и Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на дългосрочен кредит и Договор между ФЛАГ и Уникредит Булбанк за избор на управляваща банка на фонда.

Споразумението с ЕБВР е за предоставяне на кредит на стойност 35 млн. евро. на ФЛАГ, държавните средства, които са предоставени на фонда са в размер на 80 млн. лв. Зам.-министър Михалевски посочи, че основната част от средствата ще бъдат за отпускане на кредити на общините. “Основното действие на ФЛАГ е да подпомогне подготовката на проектите в тяхното работно проектиране със съответните икономически анализи, екологични оценки, апликационни форми, да подпомогне много важната дейност по мостовото финансиране и временното покриване на недостига при изпълнението на проектите и други дългосрочни разходи, свързани с данък добавена стойност и необходимо допълващо кофинансиране по бюджета на проекта”.

По време на церемонията се подписа и Писмо за ангажимент за участие в синдикиран заем между ЕБВР и  Уникредит Булбанк. Споразумението също е в подкрепа на Фонда ФЛАГ.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето