Зам.-министър Калин Рогачев ще открие конференция за енергийна ефективност в жилищния сектор

Зам.-министър Калин Рогачев ще открие конференция за енергийна ефективност в жилищния сектор

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев ще открие първата конференция по енергийна ефективност в жилищния сектор. Форумът ще се проведе на 21 и 22 април 2009 г. в конферентната зала на хотел “Метрополитен”, бул. “Цариградско шосе” № 64.

Срещата се организира под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Целта на конференцията е обмяна на опит между страните членки на UNECE и изработване на политически документ за насърчаване повишаването на енергийната ефективност в жилищния сектор.

В срещата ще вземат участие над 80 международни представители на държавни и местни власти, частния бизнес, неправителствения сектор и академичните среди.

Големият интерес към темата е предизвикан от възможността за намаляване на основните емисии на въглероден диоксид с 30 % до 2020 г., чрез подобряване на енергийната ефективност в жилищния сектор.

Мащабното провеждане на мерки за енергийна ефективност може да има и много мултиплициращи икономически ефекти, особено в години на криза: подкрепа за строителния бизнес и свързаните производства, запазване на съществуващи и създаване на нови работни места.

По време на форума ще бъде представен проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ПРООН.

Подробна информация може да се намери на сайта на конференцията http://www.ee-housing-workshop.com.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето