Министър Гагаузов ще подпише Меморандум за териториално сътрудничество за Коридор №8

Министър Гагаузов ще подпише Меморандум за териториално сътрудничество за Коридор №8

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще подпише Меморандум за намерения между Правителството на Република България и Съюза на италианските провинции от регион Пулия по време на посещението си в Италия на 25 и 26 май 2009 г. Документът цели насърчаване учредяването на Европейско обединение за териториално сътрудничество /ЕОТС/. Обединението ще включва държави, регионални и местни власти по протежение на Трансевропейския транспортен коридор № 8.
Преки бенефициенти от учредяването на ЕОТС Коридор № 8 ще бъдат освен договарящите се страни, регионалните и местни власти и близо 5 662 000 души от 16 административни области на България по протежение на транспортния коридор и над 4 080 000 жители на регион Пулия, Италия.
Като пълноправни членове в ЕОТС ще могат да участват и страни, които не са членки на Европейския съюз – Албания и Македония, техните регионални и местни власти и публичноправни организации ако са изпълнени изискванията на националните правни рамки на България и на Италия относно участието на трети страни в ЕОТС.  
При гостуването на министър Гагаузов и придружаващата го делегация ще се проведе обществено представяне на проекта за Европейско обединение за териториално сътрудничество Коридор № 8. На среща на българо-италианска работна група ще се обсъдят и финализират учредителното споразумение и устава на обединението.
Посещението на министър Гагаузов в Италия е по покана на президента на Съюза на провинциите на регион Пулия Винченцо Дивела.

Дирекция “Европейска координация и връзки с обществеността”

Водещи новини

Времето