Съвместна работна среща за изготвяне на пътна карта за прилагане на последните изменения в Закона за водите

Съвместна работна среща за изготвяне на пътна карта за прилагане на последните изменения в Закона за водите
Днес се проведе съвместната работна среща между ръководните екипи на МРРБ и МОСВ за изготвянето на пътна карта за прилагане на последните изменения в Закона за водите. В нея участваха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева и Георги Прегьов и на околната среда и водите Ивелина Василева.

В Закона за водите, изменен и допълнен през 2009 г., има ясно разписани срокове за реформиране на водния сектор по посока промяна в собствеността на активите в държавна и общинска и учредяване на асоциации на общините на регионален принцип. Асоциациите трябва да приемат активите от ВиК дружествата, да възлагат експлоатацията им на оператора, да взимат решения за осъществяването на инвестиционни обекти по приоритетност и да изготвят генерален план за развитие на региона.

На срещата беше решено да се създаде работна група, която в кратък срок да изработи пътна карта за практическо приложение на закона. Целта на документа е да се разпишат конкретните стъпки, отговорностите и сроковете в този процес, да се посочи ясно ролята на всяка от заинтересованите институции – МОСВ, МРРБ, ДКЕВР и общините, да се определят времевите граници за всеки етап и механизмите за взаимодействие.

Предвижда се пътната карта за прилагане на Закона за водите да бъде готова до края на октомври т.г.

Времето