Агенция "Пътна инфраструктура" подписа 14 договора за безвъзмездна помощ по ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г.

Агенция "Пътна инфраструктура" подписа 14 договора за безвъзмездна помощ по ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Димитър Иванов подписаха 14-те договора за предоставяне на безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Регионално  развитие".

Договорите са част от първия етап на програмата и са на обща стойност 216 млн. лв. Средствата се предоставят за реконструкция и рехабилитация на 183,76 км второкласни и  476,13 км третокласни пътища, обслужващи вътрешно регионални връзки и осигуряващи достъп до райони с потенциал за развитие на туризма.

"Това е поредната антикризисна мярка, която предприемаме и с която се ангажирахме - днес довеждаме докрай", коментира по време на събитието министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. "Тази стъпка е в подкрепа и на усилията ни да излезем от кризисната ситуация", подчерта още министърът.

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Димитър Иванов обясни, че тази стъпка е насочена и към българските строителни фирми, които ще имат възможност да строят, "а това означава нови работни места и свеж капитал в строителния бранш", допълни още инженер Иванов. Той съобщи, че агенцията ще продължи активната работа по реализацията на обектите по Оперативна програма "Регионално развитие" и до няколко дни ще бъде готова документацията за провеждане на тръжни процедури за избор на изпълнител на ремонтните и рехабилитационни дейности на обектите от първи етап. "Още през март месец ще започне и действителната работа по обектите, а крайният срок за завършването им е края на 2012 година", беше категоричен Димитър Иванов.

Пътищата, които ще се ремонтират по 14-те договора, които бяха подписани днес са:
Лот 1: Рехабилитация на път Добри дол – Монтана и на път Кнежа –Искър
Лот 2: Рехабилитация на път Дерманци – Угърчин – Микре
Лот 3: Рехабилитация на път Главиница – Зафирово
Лот 4: Рехабилитация на път III-216 Ситово – Дулово
Лот 5: Рехабилитация на път ІІІ-205 Разград – Исперих и на път ІІ-49 участъци
Лот 6: Рехабилитация на път II-29 Добрич – Генерал Тошево
Лот 7: Рехабилитация на път II-29 Добрич – Генерал Тошево и на път II-207 Шумен – Девня – Ветрино – Векилски
Лот 8: Рехабилитация на път ІІІ-7008 – Елхово – Пчела – Скалица и на път III-707 Петолъчката – Стралджа – Воденичане
Лот 9: Рехабилитация на път ІІІ-6061 п.к. с път ІІІ-606 – Старосел
Лот 10: Рехабилитация на път ІІІ-565 п.к. с път ІІ-56 – Шишманци
Лот 12: Рехабилитация на път ІІ-59 Момчилград – Крумовград
Лот 13: Рехабилитация на път Ивайловград – Любимец, на път ІІІ-663 Чирпан – Димитровград и на път ІІІ-5071 Чифлик – Горна крепост – Стремци – Черноочене
Лот 14: Рехабилитация на път Перник – Брезник и на път Овчарци – Сапарева баня
Лот 15: Рехабилитация на път ІІІ-181 СОП – с. Ковачевци.

Резултатите, които ще бъдат постигнати с осъществяване на дейностите по предложените проекти са увеличаване на трафика на пътници и товари по рехабилитираните пътища с 16%, както и спестяване на време при транспорт и преминаването им.