Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

София. Три малолетни момчета и момиче са задържани за кражба от магазин в ж.к. Дружба. На 18 януари те счупили витринно стъкло и се промъкнала вътре. От магазина, който в момента не работел, откраднали 2 компютъра, 4 клавиатури, прожектор и устройство за видео наблюдение. Малолетните не са известни до сега на инспекторите от „Детска педагогическа стая”. По случая е образувано досъдебебно производство. Вещите са намерени и иззети. След снемане на обяснение малолетните са предадени на родителите. Материалите са подготвени за доклад в Софийската районна прокуратура с мнение за прилагане на чл. 61 от Наказателния кодекс.
Задържан е 25-годишен палестински гражданин. На кръстовището на ул.”Цар Симеон” и бул.”Христо Ботев” той нападнал 41-годишен мъж. С удари го съборил на земята и се опитал да му отнеме портфейла с 94 лева и лични документи. Опитът се оказал неуспешен – яростната съпротива на жертвата осуетила целта на грабителя и той си „плюл на петите”. А.С., който не е известен до сега на полицията, е задържан в Трето РУП за срок от 24 часа. След доклад в Софийската районна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Велико Търново. Само за ден горнооряховски полицаи разкриха телефонна измама. В понеделник непознат мъж се е обадил на домашния телефон на 80-годишна жена и съобщил, че дъщеря й е със счупен крак в болницата, предстои й операция, за която са необходими около 3 000 лв. Възрастната жена обяснила, че веднага ще се обади на внука си, дала на непознатия и мобилния му телефон. Така измамниците се свързали и с него и уговорили часа и мястото на срещата. Едва по-късно майката и синът се свързали с „пострадалата”, разбрали, че са измамени и подали сигнал в полицията. Светкавично били предприети заградителни и оперативни действия и не след дълго криминалистите попаднали в следите на извършителя - З.Б. /28г. /, криминално проявен за кражби и измами. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа. Привлечен е в качеството си на обвиняем, разпитан е пред съдия, направил е пълни самопризнания. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка”.
Полицаи от РУП – Павликени установиха мъж, подаден за издирване в Шенгенската информационна система. 27-годишният от село Върбовка отишъл във вторник да си подава заявление за нови лични документи. При извършена от служителите справка станало ясно, че той е обявен за издирване от Италия с мярка „установяване на адрес”. Мъжът е криминално проявен за кражби. За случая е уведомено бюро „СИРЕНЕ” при МВР – София.

Ямбол. Ямболските криминалисти задържаха 41-годишна жена, извършила серия кражби в града. При проведените оперативно-издирвателни действия било установено, че в края на декември миналата година М.Н. откраднала лаптоп ,,Тошиба” на стойност 3 051 лева от фирмена витрина на ул.,, Ал. Стамболийски”. На 17 януари от голяма верига магазини успяла да „се снабди” с цифров фотоапарат, а три дни по-късно се върнала на местопрестъплението, за да задигне рутер с безжичен модем, зарядно устройство за лаптоп, безжична мишка за компютър и слушалки с микрофон. Същия ден М.Н. извършеила кражба на сладкарски изделия, перилни препарати и козметика от супермаркет в комплекс “Диана”. Работата по случая продължава.

Пазарджик. Двама мъже и жена, извършили кражби през изминалото денонощие, бяха заловени от полицаи в Панагюрище и Септември. През нощта на понеделник срещу вторник неизвестен разбил катинар на приземно помещение от къща в панагюрското село Попинци и откраднал медна посуда, смесителна батерия,  електрически контакт и около 10 литра домашна ракия. След няколко часа униформените спипали извършителя - 21-годишният П.К. от селото. Вчера сутринта охраната на хипермаркет в Панагюрище задържали 63-годишната П.Н. от Пазарджик, която опитала да се измъкне с хранителни продукти и козметика. В понеделник в РУП-Септември бил получен сигнал за кражба на действащ подземен телефонен кабел. Било установено, че той е изкопан и откраднат от трасе, намиращо се в землището на Белово. „По горещи следи” служителите на местния полицейски участък заловили извършителя. Г.Д./24г./ от Белово е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Срещу тримата са образувани полицейски производства.
Велинградски полицаи задържаха местен жител за притежание на марихуана. Вчера служители на РУП-Велинград извършили претърсване в къща, собственост на Л.Б./26г./. В кухненското помещение криминалистите открили 4 полиетиленови пликчета, съдържащи суха зелена листна маса с общо тегло около 5.80 грама. Дрогата била иззета, а притежателят й задържан в ареста за срок от 24 часа. Срещу него е образувано дознание.

ОДМВР-София. Трима мъже, двама от които криминално проявени, са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Сигнал за извършен грабеж бил подаден на 25 сутринта. Около 1.30 часа трима маскирани нахлули в къща, намираща се  в местността “Косматица, тръшнали собствениците – мъж и жена – на леглата и за кратко време претършували къщата. От там отмъкнали  700 лв., мобилните им телефони и се оттеглили пеша. Криминалисти започнали незабавно работа по случая. Проверен бил целия активен контингент. В полезрението на полицаите попаднали и трима младежи, известни предимно за кражби. В хода на разследването те стигнали до  И.А. /22 г./, който живеел недалеч от потърпевшото семейство  и имал информация, че разполага с пари от продаден наскоро имот. Вчера той бил задържан, както и двамата  му авери – Н.Ц. /24 г./  и Д.Б. /22 г./. Пред полицаите тримата признали, че изгорили в гората две от маските веднага след грабежа. Направили пълни признания пред съдия, образувано е досъдебно производство.
Мъж нанесъл тежък побой на жената, с която живеел на семейни начала, бил задържан в ареста на РУП-Своге. Вчера през нощта сигнал подала майката на 30-годишната жена, която разказала, че дъщеря й била тормозена системно от Г.Г. /33г./. Полицаите незабавно се свързали с жертвата, но тя категорично отрекла да е малтретирана физически от мъжа си. Междувременно майката отново звъннала в полицията и тогава в с. Церово, където живеело семейството, бил изпратен полицейският инспектор за проверка. По време на разговора се установило, че действително жената била пребита от 33-годишния мъж. Докато разговаряла с полицейския служител, на жената й прилошало и по спешност била транспортирана в спешния медицински център в Своге, а впоследствие – в МБАЛ “Св. Анна” в столицата, където лекарите отстранили спукан далак. Мъжът бил задържан в управление с полицейска мярка за 24 часа. По случая се води досъдебно производство.
  
Благоевград.Четирима мъже са заловени в момент на кражба на телефонен кабел. Това станало благодарение на сигнал на бдителни граждани, които забелязали квартета в землището на с.Слашен. Незабавно  изпратеният полицейски автопатрул засякъл Ф.Л., М.К., Ш.С. и Н.Б..,  докато „неуморно копаели” и издърпвали телефонния кабел. Работата по случая продължава.
39-годишен мъж бил прострелян тази сутрин около 4.30 часа в жк.”Запад”. Сигналът бил получен от Центъра за спешна медицинска помощ, където пострадалият бил настанен за лечение без опасност за живота му. По първоначални данни той гостувал на своя близка. Бил извършен оглед на място, снети са обяснения от свидетели. Образувано е полицейско дознание, работата по случая продължава.

Плевен. Криминалисти разследват обстоятелствата около извършено тежко криминално престъпление в Червен бряг. Днес около 9 часа са намерени в дома им мъртви мъж и жена. Сигнал в полицията е постъпил в 9.10 часа. Незабавно са изпратени полицейски екипи за оглед. Експертите заварили безжизненото тяло на 49-годишна жена на стъпалата към мазето на къщата. По него имало множество порезни рани. В една от стаите те открили и тялото на 74-годишния й свекър със забит нож в гърдите. По първоначални данни двамата не живеели в добри отношения и дори не  разговаряли помежду си. Анализиране и изследване на следи и веществени доказателства се извършват и в момента, а съдебно-медицински експерти ще установяват причината за смъртта.
Специализирана полицейска операция бе проведена вчера на територията на Червен бяг. Целта бе противодействие на конвенционаланата престъпност. Извършени били проверки в имотите на 63-годишен и 30-годишен в село Радомирци, криминално проявени и са осъждани за кражби.  Там били открити моторна резачка "Йонсерет-2041 класик", монофазен електрожен "Кракра" и 25 метров електрически удължител, капак и лула от казан за изваряване на ракия. Установено е, че намерените предмети са откраднати през миналата година. Продължават полицейските действия за доказване и документиране на престъпната дейност на мъжете.  Изяснява се съпричастността им и към други кражби. Сезирана е прокуратурата.

Стара Загора. Вчера около 12.15 часа в Гълъбово на бул. “Република” полицейски екип спрял за проверка лек автомобил “Фиат Браво”, управляван от Л.Д. / 18г./. В колата пътувал и 25-годишният П.И. от Гълъбово. В хода на проверката пътникът предал доброволно три пакетчета обвити във фолио със суха зелена тревиста маса и друго от станиол. Полевият тест показал реакция на марихуана с тегло 2 грама. П.И. е задържан за срок до 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство. В РУП бил задържан и водачът Л.Д., за който с техническото средство било установено, че управлява автомобила, след употреба на канабис. Срещу него също е образувано досъдебно производство. 


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!