Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

СДВР. Четирима наркодилъри бяха задържани тази нощ при полицейска акция криминалисти от сектор „Наркотици” при СДВР. Те били заловени, около 23 часа в лекия автомобил, с който пътували, след като преминали на КПП-Владая за влизане в София. У тях полицаите намерили марихуана и амфетамин, както и множество мобилни телефони. Предстои да бъде установено точното количество на откритите наркотични вещества. И четиримата задържани - Л.В./30г./, Д.П./28г./, М.Г./29г./ и П.П./27г./, не са от София и имат криминални регистрации за разпространение на наркотици. Те ще останат в ареста за срок до 24 часа. Работата по разкриване и документиране на престъпната им дейност продължава.
Грабеж на пари от къща в с.Мърчаево разкриха за броени дни криминалисти от Шесто РУП. На 17 януари, около 1 часа, в къщата нахлули трима маскирани, нанесли побой на собствениците – майка и син, и отмъкнали около 7000 лева. След установяване на извършителите, на 31 януари е проведена полицейска акция, при която са задържани 18-годишните М.М. и Б.М. и 19-годишният В.Т. от същото село, неизвестни до момента на полицията. При претърсване на адресите им са намерени маските и дрехите, с които е извършен грабежът. След доклад на материалите в СРП, им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 300 лева.
Грабител бе установен и задържан за броени дни от служители на Второ РУП. На 29 януари, около 10.15 часа, на бул. „Ломско шосе” 35-годишен столичанин бил нападнат от непознат, който му нанесъл побой и му отнел калъф с лични документи и 24 лева. Криминалистите бързо влезли в следите в следите на грабителя – Г.А./40г./ от София, известен на полицията за кражби и грабежи. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение. Работата по установяване и на други извършени от него престъпления продължава.
Мярка „задържане под стража” за 72 часа е наложена и на 30-годишният Т.Н. от с. Гара Елин Пелин. На 5 януари той откраднал от столичанка в ж.к. “Младост” дамската й чанта. Криминалисти от Седмо РУП задържали грабителя, криминално проявен и осъждан за грабежи. Работата за установяване и на други извършени от него престъпления продължава.
Кражба от лек автомобил по схемата „смяна на спукана гума” разкриха криминалисти от Седмо РУП. В края на октомври м.г., собственикът на „Фолксваген Голф” заявил в районното управление, че докато сменял спуканата гума на автомобила си, установил липсата на мъжка чанта с лични документи, 1800 лева и мобилен телефон. В хода на разследването, криминалистите установили извършителя – Д.А./35г./, криминално проявен и осъждан за кражби, изтърпяващ присъда в Софийски централен затвор. По случая е образувано досъдебно производство.
КАТ-СДВР. Само през вчерашния ден в отдела са установени три мерцедеса, обявени за издирване в ШИС. Единият – от Германия, другите два - от Италия. Едната кола е установена при опита за първоначалната му регистрация, а другият - при връщане на регистрационните табели, за да бъде бракуван. От 15 ноември 2010г., когато започна реалната работа с ШИС, в отдел „Пътна полиция” - СДВР до момента са установени 28 автомобила и 8 лица, обявени за издирване.

Видин. Нередовна акцизна стока откриха вчера служители на районното управление в града. Общо 1470 кутии цигари без български бандерол са иззети при претърсване на имот, обитаван от видинчанина Е.И./39г./, на ул. „Васил Петлешков”. Намерените папироси са със сръбски бандерол. Е.И. е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

Пазарджик. Септемврийски полицаи иззеха цигари без бандерол. Вчера екипи на РУП-Септември засекли лека кола в района на горски пункт. Зад предната дясна седалка на „Рено”, управлявано от 53-годишният Ф.И. от Велинград, униформените открили 700 кутии с цигари без бандерол. Акцизната стока е иззета, а срещу шофьора е образувано бързо полицейско производство.

Кърджали. 220 кутии цигари без бандерол бяха иззети вчера от магазин за хранителни стоки в областния център. При специализирана операция за контрол на търговията с акцизни стоки служители на „Икономическа полиция” проверили пет търговски обекта. Работата по случая продължава с оглед на чл. 234 от НК за продажба или държане на склад на акцизни стоки без бандерол.
В РУ-Кърджали са задържани О.Й./19г./ и Д.О./23г./ за нанесен побой на две момичета. Инцидентът е станал тази нощ, около 3 часа, на ул.”Мара Михайлова” в областния център. По първоначални данни, младежите били в едно заведение. След като момичетата си тръгнали, били застигнати на улицата, но отказали да продължат веселбата в друго заведение и това станало причина за агресия от страна на младежите. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда от РУ-Кърджали по Указа за борба с дребното хулиганство.
За отправена заплаха с газов пистолет е задържан Е.Х./42г./. Инцидентът е станал във фоайето на съдебната палата в Кърджали вчера. Мъжът насочил оръжието към майка си заради спор за семеен имот. Охраната в сградата реагирала своевременно. Пред полицаите задържаният обяснил, че искал да привлече вниманието, защото се чувствал ощетен от прехвърлен наследствен имот. Работата по случая продължава.

Плевен. Специализирана полицейска операция срещу кражбите на черни и цветни метали бе проведена вчера на територията на Червен бряг. Акцията е организирана във връзка с разследване по досъдебни производства за извършени домови кражби и кражби на метали. Криминалистите намерили крадени вещи в различни пунктове за изкупуване на черни и цветни метали в Червен бряг и Луковит. Открити са перила от моста в с. Радомирци и две метални порти от местното училище, обект на кражби, извършени през месец януари т.г. Полицейските служители са проверили имотите на 31-годишен и 20-годишен в с. Радомирци. Мъжете доброволно предали ъглошлаиф и ножовка за рязане на метал. Направили са пълни самопризнания за извършените престъпления. Проверка изяснила, че до момента те нямат криминални прояви и не са осъждани. По случая е сезирана прокуратурата.

ОДМВР-София. Криминалисти от РУП-Ботевград и техни колеги от Плевен разбиха група за взломни кражби от магазини, действала в Ботевградско. Трима младежи са задържани в ареста на местното районно управление с полицейска мярка за 24 часа. Групата извършвала своите набези в с. Литаково, Ботевград и Тетевен. Тримата извършители са спрени на 30 януари, докато се прибирали от гостуване в Плевен. Колата им - “Фиат Брава”, била натъпкана с перилни препарати и цигари с бандерол. При последвалото претърсване полицаите се натъкнали на т.нар. “кози крак”, служещ за разбиване на врати. Младежите са доведени в ботевградското районно управление, където направили пълни самопризнания. През декември тримата обрали два магазина за хранителни стоки в с. Литаково, а през януари  - павилион и магазин в Ботевград. Откраднатото – цигари, алкохол, перилни препарати – складирали при техен познат в с. Врачеш и оттам го предлагали на търговци в магазинната мрежа в Ботевград. В хода на разследването полицаите установили един от търговските обекти, където крадците пласирали част от откраднатата стока. Оттам са иззети цигари, обект на кражба от магазин в с. Литаково. Досега задържаните В.Й./21г./ от Трудовец и ботевградчаните В.П./21г./ и Б.П./20г./ не са попадали в полезрението на полицията. И в момента продължават процесуално-следствените действия. Криминалисти установяват съпричастността им към извършване и на други взломни кражби от магазини в района.  
Изгубено дете бе спасено благодарение на бързата реакция на гражданин и полицаи от Участък “Полиция” - Боровец. Инцидентът се разиграл вчера, около 16 часа, на пистата “Ястребец”. Десетгодишно момиченце загубило леля си и чичо си, с които карало ски. Докато се спускали по пистата, се разминали и детето останало само. Известно време ги търсило безуспешно и се изплашило. Скиор видял плачещото момиче и го свалил до кабинковата въжена линия, където патрулирали полицаи. Те го завели в полицейския участък, детето се успокоилои казало имената на лелята и чичото, а полицаите установили самоличността им. Открили близките, силно притеснени. След час детето е предадено на роднините, които изказали своята благодарност на служителите на реда.
Полицаи от РУП-Костенец заловиха крадец на вещи от вила в с. Пчелин. Собственикът подал сигнала в полицията вчера, след като съседи му се обадили, че е откраднато скелето на лозницата в двора. След бързата реакция на полицията авторът на кражбата - Д.И./38г./ от същото село, е заловен. Той признал, че демонтирал скелето и откраднал метални предмети, които предал в пункт за вторични суровини за 90 лв. Старият познайник на полицията, известен за кражби, е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Инкриминираните вещи са иззети от пункт за изкупуване на черни и цветни метали в Костенец. По случая се води досъдебно производство.   
Служители на районното управление в Елин Пелин заловиха авторите на кражба на скъпоструващ електрожен. Двамата криминално проявени младежи – С.К./22г./ от Самоков и Т.Т./18г./ от с. Доганово са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Собственикът на къщата съобщил за кражбата преди няколко дни. В хода на разследването полицаите стигнали до С.К., който пребивавал в с. Доганово при свои роднини. Полицаите установили, че двамата младежи нарязали уреда за скрап и го предали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в с. Петково. По случая се води досъдебно производство.

Бургас. Служители на Второ РУП в града установиха и задържаха вчера извършителите на кражба на желязо от летището в Равнец. Х.Й./26г./ и К.К./24г./, и двамата от селото. Със специално средство те изрязали водещата количка на входната врата на самолетен хангар /с тегло около 250 кг/ и направили опит да предадат откраднатото в пункт за вторични суровини. Младите мъже са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.
Полицаи от районното управление в Сунгурларе задържаха вчера четирима криминално проявени мъже от сливенското с. Градец. М.Г./42г./, С.И./37г./ и М.К./18г./ са заловени в момент на кражба на телефонни кабели от района между селата Скала, Дъбовица и Бероново. Мъжете се придвижвали с лек автомобил „Форд Ескорт” /бургаска регистрация/. По време на кражбата те укрили колата в гориста местност край с. Дъбовица. При извършения оглед на местопрестъплението, на 50 метра от асфалтовия път, са открити седем изкопа, а от един от тях стърчал сноп телефонни кабели. Тримата мъже са задържани за 24 часа. Работата по случая продължава.
На 28 януари във Второ РУП в Бургас са задържани двама младежи, избягали от Социално-педагогическия интернат в сливенското с. Драгоданово. В хода на проведените с тях беседи е установено, че двамата са извършители на четири кражби. В рамките на три дена те нападнали четири възрастни бургазлийки и отмъкнали от тях дребни суми пари и лични документи. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на младежите продължава.
Тази нощ полицаи задържаха двама автокрадци. Около 1.45 часа, на ул. „Цар Петър” в Бургас полицейски служители подали сигнал със „стоп палка” на лек автомобил „Рено 5” с бургаска регистрация. Водачът обаче не спрял за проверка и продължил да се движи по ул. „Цар Иван Шишман”. Районът е заграден и колата е открита изоставена на кръстовището на улиците „Цар Иван Шишман” и „Ивайло”. Установено е, че „Рено”-то е противозаконно отнето от района на к-с „Меден рудник”. В резултат на бързите и действия на полицаите извършителите – криминално проявените бургазлии А.М./24г./ и Х.И./22г./ са задържани. Работата по случая продължава.

Пловдив. Младеж бе заловен непосредствено след извършен от него грабеж. Вчера, около 19.30 часа, на ул. ”Трети март” непознат нападнал 56-годишна жена и отнел дамската й чанта с 200 лева, мобилен телефон, ключове и лични документи. С помощта на граждани полицаи от Първо РУП заловили нападателя – Б.П./21г./. Младежът е задържан в ареста за 24 часа.
Двама пловдивчани, направили опит да откраднат част от оградата на стадион „Марица” в Пловдив, са задържани вчера от полицията. Охраната на стадиона забелязала, че от оградата е отрязан метален сегмент и след намесата на служители от Трето РУП заподозрените в кражбата са установени – Ю.Ж./24г./ и Ю.Р./31г./. И двамата са известни на полицията, ще останат в ареста за 24 часа. По случая е започнато бързо полицейско производство.
Мъж с фрактура на черепа бе настанен в болница в Пловдив след сбиване в Асеновград. Вчера вечерта в районното управление в Асеновград граждани подали сигнал, че на ул. ”Росица” двама мъже са се сбили. Пристигналият на място автопатрул установил, че Н.А./32г./ и съседът му  А.З./33г./, след като си пийнали, се скарали. Скандалът им преминал в сбиване, при което Н.А. пострадал. Той е откаран в болница с рана на главата. Другият участник в ръкопашната схватка, който е известен на полицията, е задържан в ареста за 24 часа.
Кюстендил. Четирима извършители на взломна кражба от вила в с. Тополница са задържани от дупнишки полицаи. Те проникнали чрез срязване на метална решетка на прозорец на вилата и откраднали скъпи инструменти и техника, винкели и арматурно желязо. Сигнал в полицията подал собственикът на имота, който не бил посещавал вилата си в периода от 16 до 30 януари. При предприетото издирване кминалистите насочили вниманието си към лица, за които е знае, че епизодично „проучват” обитаеми къщи – Г.И./22г./, Д.И./20г./, С.П./21г./ и Г.С./20г./, всички от с. Яхиново. Служителите на реда иззели ткраднатите вещи, укрити в имоти на четиримата извършители на кражбата. Установен е и автомобилът, с който се придвижвали. Четиримата мъже ще останат в полицейския арест в Дупница. Работата за установяване на съпричастността им и към други извършени кражби продължава. По случая е образувано дознание.

Монтана. Служители на РУП-Лом, ДГС-Лом и Гранична полиция заловилиедмина бракониери в района на дунавския остров Цибър. На 29 януари, между 15 и 21 часа, полицаи от полицейския участък във Вълчедръм при РУП-Лом съдействали на служители на ДГС-Лом след сигнал за незаконен лов на о. Цибър. На брега срещу острова, в рибарска лодка, собственост и управлявана от 56-годишния Н.К. от с. Долни Цибър, са установени още четирима – врачаните И.Н./48г./ и Н.Е./37г./,  Д.Н./52 г./ от Лом и софиянецът Е.О./40г./, които отрекли да са ловували незаконно. С катер на “Гранична полиция” горски служители огледали острова и открили втора рибарска лодка. В нея били С.В./33г./ от София и врачанинът Ц.А./26г./, намерени са и пет ловни огнестрелни оръжия. Всички са отведени в управлението в Лом, където са дали обяснения по случая. Оръжията са иззети, съставени са актове. Изяснено е, че ловните оръжия са законно притежавани, те са на съхранение в РУП-Лом до приключване на проверката.

Благоевград. Полицаи задържаха пиян жител на Разлог, заплашвал близките си с моторен трион. Към 20.30 часа вчера, в районното управление в Разлог сигнал подала притеснена от поведението на сина си жена. След употреба на алкохол, 20-годишният Д.П. предизвикал скандал и заплашвал близките си с моторна резачка. Незабавно на мястото на инцидента на ул. „Бяла река” е изпратен полицейски автопатрул. Майката и сестрата на буйстващия млад мъж избягали при съседи. Д.П. е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Работата по случая продължава.

Хасково. Димитровградско "Ауди А4" бе потрошено с пет забити кирки. Сигнал за инцидента подала 31-годишната собственичка на колата. Пристигналата пред дома й на улица "Неофит Бозвели" в Димитровград оперативна група е установила, че в лекия аавтомобил са забити четири кирки в предния капак и една в предното стъкло.  Образувано е досъдебно производство.

ПТП. Водач на празен училищен автобус се преобърна след употреба на алкохол. Към 17.10 часа вчера, 65-годишният Г.Г. от монтанското с. Замфир седнал зад волана и подкарал училищния автобус "Исузу Тюркуаз", собственост на Министерството на образованието и науките. Карал с несъобразена скорост, изгубил контрол над управлението, излязъл вляво от пътя и се преобърнал. В автобуса не е имало пътници, нанесени са само материални щети. При проверката за наличие на алкохол в кръвта на водача тестът отчел 1,99 промила. На нарушителя е издаден талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръвна проба болницата в Лом. Г.Г.е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава.

ПБЗН. Към 6:10 часа днес е получено съобщение за пожар в  апартамент на  ул.”Стефан Караджа” в Каварна. Пожарът е погасен от екип огнеборци с противожарен автомобил от РУ “ПБЗН” в града. При произшествието е загинала  собственичката на дома /80 г./. Причината за възникналия огън е  късо съединение в електрическо одеало.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето