Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Перник. 31-годишен жител на Батановци е задържан за нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Вчера, близо до местно кафене, служители от полицейския участък го спрели за проверка Мъжът отказал да изпълни полицейските разпореждания, започнал да обижда полицаите. При опит да бъде задържан, оказал яростна съпротива – изкълчил пръста на ръката на единия от униформените, а на другия успял да докопа и счупи очилата. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 131 от НК. Наказанието е от една до пет години лишаване от свобода.

Поредният нелегален превозвач е установен от служители на РУП – Радомир. Вчера служителите на реда проверили лек автомобил Нисан „Примера”, управляван от 39-годишния А.П. Те установили, че шофьорът извършвал нерегламентиран обществен превоз на пътници по направлението Радомир - Перник. Съставен му е акт за административно нарушение. Автомобилът е спрян от движение за срок от 6 месеца.

Кърджали. Криминалисти от полицейското управление откриха обявена за издирване 16-годишна ученичка. Момичето напуснало дома се на 11 април. В хода на издирването й полицаите установили, че непълнолетната временно се е настанила при роднини в село Стремци. Оказана й е полицейска закрила. Инспектор от Детска педагогическа стая работи с момичето. Родителите са уведомени, че дъщеря им е открита.

Велико Търново.  Двама измамници са задържани в резултат на свекавична реакция на служители на РУП- Г. Оряховица. Те организирали оперативни и заградителни действия след като жител на В. Търново сигнализирал, че е попаднал в мрежата на телефонни измамници. Схемата е добре известна – женски глас плаче сърцераздерателно, бащата решава, че това е дъщеря му – тя е със счупен крак, настанена е в болницата във Велико Търново, но се налага транспортиране до Плевен за операция, за която спешно са необходими 2000 лева. В телефонния разговор се включва мъжки глас, който се представя за лекар и уточнява часа и мястото на срещата. Разтревоженият баща успял да събере 600 лева, грабнал такси и ги предал на непознат пред сградата на транспортна болница. Едва по-късно той разбрал за измамата. В разплитането на случая веднага били мобилизирани полицейски сили на районното управление и не след дълго в капана попаднали криминално проявените за подобни престъпления З.Б./29г./ и Д.И. /24г./. На горнооряховците, които направили пълни самопризнания, е наложена мярка за неотклонение “ Подписка”.

Цял боен арсенал е открит в жилищата на двама свищовлии. Вчера служители на РУП-Свищов извършили претърсване в дома на 63-годишния Д.Т. Там те открили реплика на револверна пушка, преправена пушка с разпробита цевна кутия и болтов затвор,  цев с цевна кутия от пушка “ Шнайдер”, пиклад от ловна пушка с ложа, две заготовки за цеви, два револвера, преправен пистолет и множество бойно патрони.  Д.Т. е задържан за 24 часа. Бойна пушка  „Манлихер” и патрони за нея са намерени и в къщата на 81-годишен жител на с. Алеково. По случаите са образувани досъдебни производства.

Пловдив. Спор за междуимотни граници завърши с комоцио за 60-годишна жителка на с. Кадиево, която е настанена в болница. По първоначални данни поредната разпра за преместване на оградната мрежа между дворовете на 72-годишния М.Г. и съседката му се завихрила вчера около 15.00 часа. От години двамата водели непрекъсната война по проблема. Кавгата този път прераснала в сбиване, възрастният мъж взел метален винкел и ударил комшийката си по главата. Той е задържан в рамките на 24 часа, работата по документирането на случая продължава.

Нелицензиран пункт за изкупуване на черни и цветни метали е бил установен вчера в Рогош. При проверка полицейските служители са иззели електронен кантар и 4 кг медни проводници от дома на 40-годишната З.Ш.. Срещу нея е образувано досъдебно производство по чл. 234Б, ал. 1 от НК.

Цигари без бандерол са иззети от магазин във Върбен, собственост на 60-годишната В.Д.. В търговския обект полицаите намерили общо 110 кутии с папироси от марките „Марбле”, „Кинг”, „Пърл” и „Барон” и 400 къса  „Пегасус” и „Матрик”. Срещу В.Д. е образувано досъдебно производство за незаконно съхранение и търговия с акцизни стоки.

Плевен. 15 стека цигари от марка "Jin  ling", без акцизен бандерол открили служителите на реда при проверка в дома и на 42-годишен от село Шияково. Мъжът е известен на полицията с използване на неистински документи и неправомерна сеч от горския фонд. Нередовната скота е иззета с протокол. Образувано е досъдебно производство и е сезирана прокуратурата.

Монтана. Други 1 537 кутии цигари без акцизен бандерол са намерени в жилищата на двама жители на Лом. Претърсването в домовете на 44-годишната С.П. и 39-годишния Е.Г. е извършено вчера. Част от папиросите били открити в тайници, изградени в двора на къщата на дамата.  По случаите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 234, ал. 1 от НК.

София. Извършители на кражба от църква „Света София” са установени и задържани от криминалисти на Пето РУП. В края на март от църквата „изчезнаха” медни водобрани и улуци. Оттогава започна и разследването, довело до задържането на Б.Б. /26г./ от гр. Белоградчик и 20- годишната му съучастничка А.И. от София, регистрирана за предишни кражби. Откраднатите вещи са намерени и иззети. След доклад на материалите в СРП, на Б.Б. е наложена 72-часова мярка „задържане под стража”.

Кражба от църковен магазин към храм „Покров Богородичен” разкриха криминалисти от Шесто РУП. Преди година от църковния магазин били изнесени два дървени иконостаса, три икони, 17 гривни и синджир с кръстчета. Установено е, че кражбата е дело на Н.Б. /50г./, в дома на когото били намерени и всички откраднати вещи. На Н.Б. е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Стара Загора. Служители на Териториално звено «Борба с организираната престъпност» задържаха участник в организираната престъпна група, занимавала се с изготвяне и разпространение на неистински парични знаци. Операцията е проведена вчера под прякото ръководство на Окръжната прокуратура. Установено е, че 40 - годишният С.П. от Казанлък е съучастник в неутрализираната на 01.10.2010 г. банда. Повдигнато му е обвинение за извършено престъпление по чл. 321 и чл. 246 от НК и е задържан в следствен арест – Стара Загора за срок до 72 часа. Припомняме проведената през октомври миналата година операция, в която участваха служители на ГДБОП, Областните дирекции в Габрово и Стара Загора. Акцията бе реализирана със съдействието на  партньорите от Европол и Сикрет сървис. Иззети бяха общо 130 000 евро  и 37 500 долара в неистински банкноти с номинал 100 евро и 50 щатски долара, изработени с високо качество и степен на защита. При спецакцията бяха задържани трима от членове на престъпната група при опит за сделка на паркинг пред заведение на вр. Шипка. От задържаните бяха иззети 500 неистински банкноти с номинал 100 евро и 200 банкноти с номинал 50 щатски долара. Останалите фалшификати полицейските служители откриха в нелегалната печатна база, разположена в пристройка  в с. Долно Сахране, собственост на майката на организатора на групата 43-годишният И.Д. от Казанлък. В жилищните помещения на къщата бяха намерени и голямо количество неистински винетни стикери за товарни автомобили и ремаркета и други фалшиви документи.


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!