Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

СДВР. Автокрадец установиха и задържаха криминалисти от Седмо РУП- София. На 31 май, на бул. „Андрей Сахаров”, полицаите спрели за проверка „Фолксваген Голф” и „Сеат Ибиза”, чиито шофьори не се подчинили и потеглили с мръсна газ в посока Околовръстния път. При последвалото преследване, водачът на фолксвагена изоставил автомобила на бул. „Ал.Малинов” и избягал между блоковете на квартала. Другият автомобил също успял да избяга. Установено е, че фолксвагенът е обект на кражба, извършена малко преди служителите на реда да спрат колите за проверка. След няколкодневна оперативно-издирвателна работа, водачът на изоставения при гонката автомобил е задържан. На 22-годишният С.С. от София, известен на полицията за кражби е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Работата по задържането на съучастника му продължава.
Полицай от автопатрул на „Специализирани полицейски сили” –СДВР пострада вчера при задържането на неподчинил се на полицейско разпореждане по време на проверка шофьор. Екшънът се разиграл в столичния кв. „Орландовци”. След като „Ауди А4” не спряло на подадения от полицаите сигнал, последвало преследване по улиците на квартала. След двайсет минутната гонка аудито спряло на ул. „Калач”, където се извършвали ремонтни дейности. Водачът хукнал да бяга, последван от един от полицаите на автопатрула, който го настигнал и повалил на земята. При падането полицаят получил фрактура на лявата ръка, но успял да щракне белезниците на беглеца. При последвалия разпит в районното станало ясно, че задържаният И.Р. /56г./ превозвал с колата си 10 стека цигари без бандерол. Материалите се докладват в СРП. Работата по случая продължава.

Благоевград. Служители на икономическа и криминална полиция от РУП-Сандански разбиха депо за контрабандни цигари. Операцията за неутрализиране на група, занимавала се с нерегламентирана търговия с акцизните стоки е проведена на територията на РУП-Сандански. В хода на акцията, при проверка в частен дом на ул. „Каменица” в курортния град полицаите открили депото за контрабандни цигари. От жилището на А.Г.(43г.) от Сандански са иззети   1015 кутии от вносни  марки  - от тях 264 кутии  с чужд акцизен бандерол. При  последваща  проверка в дома на И.Г.( 43г.) от Сандански полицаите открили още  18 кутии вносни цигари  с чужд акцизен бандерол. Служителите на реда иззели по-малки  количества нередовни цигари от домовете на  пласьорите на  контрабандни  стоки   Б.З.(34г.) от Сандански и Б.М.(50г.) от  с.Сливница - общо 24 кутии без акцизен бандерол. Установено е, че А.Г. е разпространявал контрабандните  цигари  чрез мрежа от пласьори в региона. Той е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая в РУП Сандански е образувано досъдебно производство  .

Кърджали. Марихуана и афетамин са открити и иззети от двама при операция на ТЗ “Борба с организираната престъпност” в Кърджали. Наркотиците са намерени у Д.О./21/, проверен вчера в 17,45 часа пред жилищен блок в кв.”Възрожденци” в областния град. При проверката мъжът оказал съпротива срещу служителите и се опитал да избяга, като избутал един от антимафиотите. Дрогата е открита в джоб на връхната му дреха. При наркополевите тестове, веществата реагирали съответно на марихуана и амфетамин. Притежателят им е задържан в РУП-Кърджали. Образувано е  досъдебно производство за незаконно притежаване на наркотични вещества. В района на училище в областния център е бил проверен 17-годишен, от когото са иззети 0,570 грама суха листна маса, реагирала на марихуана при наркополеви тест. Непълнолетният е предаден на родителите си. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежаване на наркотично вещество.

Пловдив. Мъж бе заловен като заподозрян в изнасилване на непълнолетна в Пловдив. Вчера в Пето РУП се оплакала 17-годишна пловдивчанка, че преди два дни се срещнала с А.А./ 27 г./  и неговата компания в заведение в ж.к.”Тракия”, където всички заедно прекарали нощта. Около 6 сутринта А.А. поканил момичето в дома си. Когато двамата отишли в жилището, мъжът предложил да правят любов. Девойката отказала и тогава той й нанесъл побой и я изнасилил. А.А. е задържан в ареста за 24 часа. Пловдивчанинът е известен на полицията и осъждан за управление на автомобил след употреба на алкохол.
Криминалисти от РУП-Труд заловиха мъж, уличен в грабеж. Вчера в районното управление е получен сигнал от 26-годишен младеж от Пловдив, че преди два дни около 21.30 часа в центъра на с.Неделево непознат мъж го нападнал и му отнел велосипеда, мобилния телефон и 5 лева. При проверката на случая полицаите установили нападателя – С.Р./ 43 г./ от Пловдив. При претърсване в дома му в Неделево са били намерени пакет със суха тревиста листна маса и 3 патрона. С.Р. е задържан в ареста за 24 часа.        
Младеж и девойка от Асеновград са заловени в Пловдив с наркотици. На ул.”Кичево”, при проверка на лек автомобил „Рено Клио” полицаи от Първо РУП задържали К.Х./28 г./. В жабката на колата му те открили  пакетче с 0,057 грама хероин. При претърсването в автомобила е бил намерен и станиолен плик с бледорозово вещество. При   личния обиск на пътувалата в реното 24-годишна В.Х., полицаите иззели плик с прахообразно вещество, шишенце с безцветна течност и станиолово фолио със следи от засъхнало вещество. Експертизата показала, че става дума за амфитаминови вещества и метадон.  К.Х. и В.Х. са задържани в ареста за 24 часа.

Враца. Опит за застрахователна измама разкриха криминалисти от районното управление в града. Работата по разплитане на случая започнала, след като на 5 юни т.г. 36-годишният врачанин Т.М. подал сигнал в полицията, че ползваният от него товарен автомобил “Форд Транзит” е отнет противозаконно. По думите му, нанесената щета е в размер на 18 500 евро. В хода на разследването криминалистите разкрили, че кражбата всъщност е инсценирана с цел застрахователна измама. Изяснено е, че Т.М. се договорил с криминално проявения свой съгражданин Г.З. /31 г./ да “открадне” автомобила, като му обещал за услугата да получи 1000 лева. За улеснение на съучастника си, на 31 май, Т.М. паркирал “Форд”-а на ул. „Ст. Заимов” като оставил ключовете на контакта, а документите на превозното средство - в жабката. Двамата са задържани за срок до 24 часа. Работата на разследващите по случая продължава.
За 24 часа в ареста ще остане и 21-годишен мъж от с. Струпец за подаден на тел. 112 лъжлив сигнал. Вчера, в 16.51 часа мъжки глас се обадил на спешния телефон и съобщил за заложено самоделно взривно устройство в сградата на автогарата в града. Незабавно на мястото е изпратен екип. При проверката взрив не е открит. В резултат на професионалните и бързи действия на полицаите, извършителят на злоумишленото обаждане – Г.Б. /21 г./, криминално проявен за кражби, обсебване и хулиганство  е установен и задържан.

Габрово. Акцизни стоки без бандерол бяха иззети вчера в Трявна. Проверките извършили служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към областната дирекция, районното управление в Трявна и Митническо бюро – Габрово. От стопанска пристройка към къща, стопанисвана от Н.Н. /40 г./ от Трявна, са конфискувани 1490 кутии цигари от шест различни марки, пакетирани в стекове по 10, всички без валиден български акцизен бандерол. По случая е заведена преписка.

Перник. Нерегламентиран превозвач на пътници е установен вчера в Перник. Акцията е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Перник съвместно с представители на Държавната автомобилна инспекция. Органите на реда спрели за проверка лек автомобил „Рено Еспейс”, управляван от перничанина Р.К./61 г./ Мъжът извършвал нерегламентиран превоз на пътници по направлението Перник – София. Автомобилът е спрян на наказателен паркинг за срок от 6 месеца, а на водача е съставен акт за административно нарушение и ще му бъде наложена парична санкция.
Извършител на побой е установен от криминалисти на Първо РУ „Полиция” – Перник. На 2 юни бил подаден сигнал в полицията от 59-годишния Г.А. от Перник, че е бит и ограбен с 30 лв. и лични документи. Според потърпевшия, това се случило около 13,30 ч. в кв. „Монте Карло” в областния център. В резултат на предприетите действия по разследването, органите на реда установили, че мъжът е бит от 43-годишния Т.Т. в съучастие с 33-годишната Н.С. с която побойникът живеел. Изяснено е още, че грабеж няма, а побоят е в резултат на стари вражди между тримата. Препирните били за ползвани и невърнати вещи от едната или другата страна. Процесуално-следствените действия продължават.

Пазарджик. Непълнолетна джебчийка бе заловена от служители на районното управление в областния град. Вчера по обед, в района на кооперативния пазар, младо момиче откраднало портфейла на 35-годишна пазарджиклийка с дебитна карта и сумата от 20 лева. Бдителни граждани забелязали случващото се, заловили извършителката и бързо сигнализирали в полицейското управление. Пристигналите на мястото униформени установили, че крадлата е 15-годишно момиче от великотърновското с.Ресен. Гастрольорката е задържана, а по случая е образувано незабавно производство.

Плевен. Сигнал за мъж, който скача по таваните и троши стъклата на паркирани пред блок в плевенския кв. “Сторгозия” автомобили, е получен вчера по обед във Второ РУП. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени полицейски екипи, които задържали беснеещият 29-годишен плевенчанин. Той е с регистрации за кражби и присъди за вещно укривателство. Младият мъж се нахвърлил върху колите без да познава собствениците им и без обяснима причина. Два леки автомобила - “Нисан” и “Опел Вектра” – са с деформирани тавани и преден капак и счупено предно обзорно стъкло. След погрома “Фиат Браво" останал с разкривен преден десен фар и счупено стъкло на предна дясна врата. Извършителят, който страда от психично заболяване, е настанен за лечение в психиатрично отделение на плевенската болница. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК. Предстои изготвяне на психиатрична експертиза на задържания.
Рецидивист от с.Девенци бе задържан вчера при спецоперация по залавянето му. 43-годишният мъж има влязла в сила присъда "лишаване от свобода" за престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК и е обявен за издирване. Задържаният, освен това, е с 11 регистрации за измами и три осъдителни присъди за измами. Вчера, около 14.30 часа, полицаите заградили дома на издирвания в селото. Като забелязал служителите на реда, мъжът се покатерил на покрива на къщата в опит да избяга през съседен двор. За да предотврати бягството, един от полицаите стрелял предупредително във въздуха. 43-годишният мъж е задържан и предаден на конвойна група от "Съдебна охрана" – Плевен за изпълнение на присъдата в Плевенския затвор.

Ямбол. Възрастна жена от Ямбол е била измамена с 3000 лева по схемата “пътен инцидент с убито дете“. Вчера 75-годишната съобщила в РУП, че по-рано през деня, около 15 часа, на домашния й телефон се обадил непознат, който се представил за “следовател” и разказал, че дъщеря й е предизвикала катастрофа, при която е загинало дете. Мъжът поискал пари за „кръвнина” на близките на убитото дете. В разговора се включила плачеща и мнимата “дъщеря”. По-късно „следователят” склонил първоначално възрастната жена да занесе 3000 лв, като я уверил, че състоянието на дъщеря й не е сериозно и ще й се размине. Около 17 часа жената предала парите на непознат, близо до центъра на града, за да избегни среща с разстроените близки. Едва по късно разбрала, че е жертва на измама.

Бургас. Служители от Териториално звено «Борба с организираната престъпност» задръжали вчера в района на ул. «Индустриална» 21-годишния Д.П. от Ямбол, от когото е иззета колетна пратка с около 100 гр. суха растителна маса /марихуана / и около 50 гр. бяло прахообразно вещество / метамфетамин/. В колета е имало още : мобилен телефон и сумата от 524 лв. Д.П. е задържан за срок от 24 ч. в Пето Районно управление «Полиция» - Бургас. Работата по случая продължава.

Гранична полиция. Сръбски гранични власти върнаха двама служители на БДЖ, задържани и осъдени за контрабанда на цигари
Снощи сръбските гранични власти върнаха на ГКПП – Калотина А. А./35 г./, локомотивен машинист и В. П./51 г./, помощник локомотивен машинист. При рутинна проверка към 1 часа на 7 юни на гара Димитровград, сръбските служители открили в кухините на електрическата инсталация на електровоза, управляван от А. А. и В. П., 900 кутии цигари от различни марки без бандерол и със сръбски бандерол. Вчера двамата са осъдени  условно на по 6 месеца лишаване от свобода с двегодишен изпитателен срок, глоба от 45 хиляди динара и забрана за влизане в страната за срок от една година. Информацията ще бъде предоставена на ръководството на Локомотивно депо – София, където А. А. и В. П. са служители, за вземане на административни мерки.

ПБЗНС. Около 15.30 часа вчера възникнал пожар в апартамент в ж.к.”Клуцохор” в Сливен. Огънят унищожил домашни вещи в жилището. При произшествието загинала собственичката /53г./, чието тяло е открито в банята на апартамента. При извършения оглед в дома са открити 21 пластмасови туби с вместимост по 20 л., пълни с бензин, о също и 5 газови бутилки. Вероятна причина за пожара е умишлен палеж от стопанката. Образувано е досъдебно производство.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето