Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Гранична полиция. Гранични полицаи и служители на Морска администрация спасиха бедстващи рибари и екипаж на ветроходна лодка. Вчера към 19.50 часа в дежурната част на Регионална дирекция „Гранична полиция”- Бургас е получен сигнал от локационния център в Созопол, че екипажът на ветроходна лодка „Олимп” се е свързал с тях и е предал, че в резултат на силния северен вятър яхтата е заседнала в скалите от северната страна на острова Св. Иван. Малко по-късно е получен сигнал и за бедстваща рибарска лодка с двама души екипаж в района на нос Колокита, южно от Созопол. Дадени са указания на локационния център да осъществява непрекъснато видеонаблюдение на бедстващите лодки и да координира  действията на участниците в операцията. Към бедстващите се отправят гранично-полицейски кораб „Бургас” и моторния кораб „Спасител 4” на Морския спасителен център. В 21.15 часа е получена информация, че част от корпуса на яхтата „Олимп” е потънал, а екипажът е на острова. В 21.30 часа седемте души от екипажа са качени на моторен кораб „Спасител 4”. Към 22 часа на гранично-полицейския кораб са качени четирима рибари – двама от бедстващата лодка и двама други рибари, които са отишли на острова сутринта.
Екипажът на яхтата и рибарите са свалени на пристанището в Созопол невредими.
СДВР. 36-годишен мъж е задържан, откраднал врати и прозорци от новостроящ се православен храм. За кражбата било заявено в Четвърто РУП било в понеделник. Същия ден криминалистите открили откраднатите вещи: 2 алуминиеви врати, 13 алуминиеви прозореца и 4 платна медна ламарина в двора на къща, намираща се в близост до храма. По-късно бил задържан и извършителят - криминално проявения и осъждан за кражби Р.К./36 г./ от Кочериново. По време на разследването станало ясно, че той предварително бил подготвил кражбата. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в СРП.  Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.
При специализирана полицейска операция е задържан известният дилър Р.М./30 г./ по прякор Рашо. Наркодилърът бил забелязан с друг мъж на кръстовището на ул.”Коста Лулчев” и ул.”Лидице”. Двамата били задържани, като Рашо оказал съпротива. В 25-годишния италиански гражданин А.Д. – клиент на дилъра, криминалистите открили плик с растителна маса, която експертната справка определила, като 18,16 грама марихуана. У Р.М., известен на МВР за притежание и разпространение на наркотици, били намерени 380 лева. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в СГП. На дилъра е повдигнато обвинение по чл.354 А от Наказателния кодекс, като от Софийски градски съд му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 500 лева.
Трима непълнолетни са задържани за кражба на девет картини. Миналия петък 65-годишна софиянка подала сигнал в Първо РУП, че от къщата й в центъра на столицата са откраднати девет картини. По време на разследването криминалистите установили, че автори на кражбата са две момчета на 14, 15 и 16 години.  Двамата били задържани с полицейска мярка за срок от 24 часа, след което са предадени на родителите им. Материалите по случая са изпратени в СРП с мнение за налагане на възпитателни мерки по чл. 61 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Видин. Бързо производство е образувано срещу Б.Н./42г./ от гр. Грамада за това, че на 10 август около 22.20 часа е управлявал мотоциклет “МЗ-250” след употреба на алкохол 1,83 промила - установено с алкотест дрегер. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.
Плевен. На 11 август около 2 часа на улица в Червен бряг патрулиращи полицаи спират за проверка лек автомобил «Опел – Вектра», управляван от 37-годишен местен жител и установяват, че мъжът има 1.56 промила алкохолна концентрация. Проверка изяснила, че той е криминално проявен с три криминалистически регистрации за кражби. Осъждан е. Установено е, че водачът не притежава свидетелство за управление. По случая е образувано бързо полицейско производство за престъпление.
Пловдив. Шофьор с 3,19 промила алкохол в кръвта бе заловен вчера в Асеновград. Около 21.30 часа на ул. „Дружба” 44-годишният К.И. управлявал лек автомобил „Форд”, след като бил порядъчно почерпен. Мъжът е известен на полицията и осъждан за предишно шофиране в нетрезво състояние. Той е задържан за 24 часа в ареста на РУП – Асеновград.