Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Благоевград. 6237 кутии контрабандни цигари бяха конфискувани при  мащабна операция срещу незаконното разпространение на акцизни стоки на територията на областния град. Образувани са пет досъдебни производства, седем заявителски материала. Задържан е един. В акцията, проведена вчера, участие са взели служители на икономическа и криминална полиция, група „Престъпления по пътищата” и районните управление по места. Проверени са 133 търговски обекта, 634 моторни превозни средства и 28 души, подозирани в осъществяването на нерегламентирана търговска дейност. Полицаи от Сандански разкриха нелегален склад за нередовни акцизни стоки. В хода на операцията от дом в с. Микрево, собственост на К.Д. /40 г./ от същото село, служителите на реда открили в специални тайници 477 стека и 27 кутии цигари от различни вносни марки без акцизен бандерол. С полицейска заповед К.Д. е задържан в районното управление за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. /снимки/ Санданските полицаи намериха значително количество контрабандни цигари при проверка в избено помещение на ж.п. гара Струмяни. Иззети са 456 кутии цигари от чужди марки без бандерол. Нередовната акцизна стока е предадена с протокол от началникът на гарата Г.Ф. По случая е образувано полицейско дознание. В рамките на същата операция служители от областната дирекция и Второ РУП в Благоевград откриха във фризьорско студио в Симитли голямо количество контрабандни цигари. При проверката в салона на ул. „Вихрен”, собственост на Б.Р. /44 г./ от същия град, полицаите установили, че там се продават акцизни стоки. От мазето на къщата, в която се помещавал салонът, с протокол са конфискувани 441 кутии цигари от различни чужди марки без акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство. Търговия с контрабандни цигари бе разкрита и на територията на Петрич. Нарушения са установени в три търговски обекта – в с. Беласица, собственост на А.В., в с. Коларово със собственик Д.Д., в с. Скрът, чийто собственик е Г.К., както и в дома на петричанина С.С. на ул. „Калабак”. В други три търговски обекта - кафене на ул. „Поп Богомил”, собственост на А.М. от Разлог, заведение в с. Аврамово, стопанисвано от Ф.Х. и в магазин в с. Бел камен, собственост на А.К., на територията на Разлог, също са били констатирани нарушения.

Благоевградски полицаи разобличиха измамник завлякъл 23-годишна жена с 4000 лв. Жената подала жалба в полицията, че преди време се запознала с мъж по интернет. Измамникът й обещал да започне работа в негов склад. За целта 23-годишната трябвало да му предаде 3200 лв. и преносим компютър. Жената изпълнила своята част от договорката. След получаване на парите и компютъра столичанинът изчезнал. Веднага били предприети издирвателни действия и извършителя бил установен – софиянецът Д.А. /45 г./. Мъжът има богато криминално досие – осъждан и регистриран за тежки умишлени престъпления. Д.А. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 211 от НК. Той е задържан за 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Полицейски автопатрул задържа двама благоевградчани след подаден сигнал от болницата за извършени  кражби. Тази сутрин около 1.30 часа в бил получен сигнал от МБАЛ за извършени кражби от отделение „Уши, нос и гърло”. Неизвестните извършители били проникнали през комарниците на прозореца и задигнали 2 портфейла с лични документи, 2 мобилни телефона и пари. При проведените незабавни заградителни и издирвателни действия полицаите установили и задържали извършителите на престъпното деяние - криминалнопроявените М.З. (42 г.) и З.М.(43 г.) от Благоевград. Мъжете са задържани за 24 часа. Откраднатите вещи са иззети. По случая е образувано досъдебно производство.
 
Търговище. Полицията установи мъж от с. Долна Хубавка, подал над 1100 лъжливи повиквания на тел. 112. Вчера в полицията бил получен сигнал, че за периода от 18 до 25 август, мъжки глас многократно се обаждал на телефона за спешни повиквания и подавал фалшиви данни за нуждаещи се от медицинска помощ хора. Всеки път той се представял с различни имена и посочвал адреси в села от региона. Незабавно били проведени следствени действия, при които било установено, че злосторникът е потърсил помощ 1140 пъти. Разследващите бързо влезли в следите на извършителя – М.М. /50 г./ от с. Долна Хубавка. Мъжът страда от психично заболяване. По случая се извършва проверка.

Кюстендил. 60-годишен мъж от с. Мали Върбовник е задържан в районното управление в Дупница за срок до 24 часа. В нетрезво състояние, той предизвикал скандал в района на ж.п. гарата вчера. При задържането му развилнелият се мъж отправял закани към служителите на реда и дори счупил с юмрук предно стъкло на патрулния автомобил. По случая е образувано дознание.

Велико Търново. 28-годишен мъж от Горна Оряховица пък ще прекара едно денонощие в ареста за подаден лъжлив сигнал на тел. 112. В четвъртък, около 21.45 часа, Н.К. решил да се позабавлява на гърба на дежурните на национален телефон за спешни повиквания. От мобилния си телефон той подал на диспечерите неверни данни за убийство на момиче. Младият мъж обаче бил разкрит много бързо от служители на РУП – Горна Оряховица. Забавлението му приключило в ареста, където ще остане за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство. От началото на месеца това е трети подобен случай на територията на Великотърновска област. В началото на месеца 22-годишен мъж от с. Нова Върбовка бе подал фалшив сигнал, че сестра му лежи в жилището им в селото с прободна рана в областта на корема и обилен кръвоизлив. Изпратеният на място автопатрул открил жената жива и здрава в дома. 22-годишният „шегаджия” бе задържан за срок до 24 часа и срещу него също бе образувано бързо производство. Преди броени дни пък 10-годишно момче от севлиевското с. Крамолин вдигна на крак полицията в Павликени с лъжлив сигнал за бомба. Малчуганът се отърва без наказания, но на майка му бе съставен протокол за предупреждение за преотстъпване на телефон на малолетен.

Габрово. Задържан е 36-годишен дилър на хероин. Мъжът е арестуван в хода на започналата на 14 септември специализирана полицейска операция за предотвратяване производството и разпространението на наркотици. Вчера, около 16.30 часа, в района на габровския кв. “Киевци”, полицаи подали знак на лек автомобил “Опел Корса” да спре за проверка. Вместо да се подчини на полицейската заповед, водачът на превозното средство натиснал рязко газта и потеглил в обратна посока. По време на гонката униформените служители забелязали, че от колата бил изхвърлен найлонов плик. След кратко преследване нарушителят все пак бил спрян. Оказало се, че зад волана е осъжданият за разпространение на наркотици П.П. /36 г./, по прякор Пандо. При последвалите процесуални действия било установено, че изхвърления плик съдържа 52 г кафяво прахообразно вещество, реагиращо на хероин. От автомобила полицаите иззели и електронна везна. В рамките на разследването били установени и негови клиенти. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителят е задържан за срок от 24 часа. /снимки/

СДВР. Майка и син, дилъри на наркотици, бяха задържани от криминалисти на Четвърто РУП ден преди началото на новата учебна година. Около 19 часа на 14 септември, на бул. „Ген. Скобелев” била спряна за проверка  60-годишната А.П. В дамската й чанта полицаите намерили три пликчета с марихуана. Половин час по-късно, преди да влезе в апартамента им, синът на задържаната - В.П. /37 г./, също бил спрян от служителите на реда. При претърсване на жилището им, в хладилника били открити множество пакетчета с марихуата и четири със семена. В хода на разследването било установено, че В.П. е склонявал към разпространение на наркотици непълнолетно момче. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура на двамата задържани е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Работата по случая продължава.

За броени дни криминалисти от Трето РУП установиха и задържаха извършител на грабеж. Привечер на 11 септември, в района на гара „Захарна фабрика” 37-годишна жена била нападната от непознат, който издърпал дамската й чанта с лични документи, пари и мобилен телефон. Извършителят на грабежа - Г.С. /21 г./, е криминално проявен и осъждан за кражби и грабежи. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура му е наложена 72-часова мярка за неотклонение.

Криминалисти разследват тежко криминално престъпление, извършено в столичния кв. „Борово”. Снощи, мъж на 73 години и 68-годишна жена били открити мъртви в апартамента си. Сигналът за инцидента бил подаден около 21 часа на тел. 112 от роднина на съпрузите. На място незабавно пристигнали автопатрул на Шесто РУП и екип на Бърза помощ. Синът на починалите, който страда от психично заболяване, бил намерен в една от стаите в апартамента. Криминалисти и експерти от СДВР са извършили оглед на местопрестъплението. Иззети са веществени доказателства. Действията по разследването продължават.

София-област. Криминалисти от районното управление в Костенец задържаха известен на полицията мъж за притежание на наркотици. При обиск в дома му били иззети около 70 таблетки метамфетамин, 350 грама сух канабис, две кутии семена марихуана. Полицейските служители получили информация, че Б.Н. /27 г./ от Костенец съхранява различни по вид наркотични вещества в апартамента си, където често се събирали съмнителни младежи. Вчера служителите на реда извършили проверка в дома на стария познайник на полицията и в една от стаите, в чекмедже на бюро, се натъкнали на близо 70 таблетки  метамфетамин, 350 г суха марихуана и две кутии семена от същия наркотик. Открити били също така везна и една саксия със засадено в нея растение канабис с височина 50 см, които също били иззети. Известният на полицията за кражби Б.Н. бил задържан в местното районно управление с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Кражба на 400 литра дизелово гориво от камион с кипърска регистрация била разкрита благодарение на бързите действия на ботевградски криминалисти. С полицейска мярка за 24 часа в РУП-Ботевград бил задържан авторът на престъплението – С.Д. /22 г./. Шофьорът на товарен автомобил “МАН” пътувал от Гърция за Германия. Вчера през нощта той спрял да отпочине на неохраняем паркинг до ресторант на главен път 2-17. Когато се събудил, установил, че ключалката на резервоара била разбита и от него липсвали около 400 литра гориво. Мъжът отишъл до близката бензиностанция и оттам сигнализирал в полицията за кражбата. Служителите на реда извършили оглед и започнали незабавно работа по случая. След няколко часа получили информация за вероятния извършител на престъплението – С.Д. /22 г./ от Ботевград. В полето край храсти били открити празни туби и бидони. С.Д. признал пред полицаите, че той е автор на кражбата. Той разказал, че през нощта разбил резервоара на камиона и с маркуч източил цялото гориво, което впоследствие продал за 500 лева на жител на с. Трудовец.  Недобросъвестният купувач бил установен. Нафтата е конфискувана след обиск в дома му. Старият познайник на полицията и осъждан за кражби С.Д. е задържан в местното районно управление за срок до 24 часа. По случая се води досъдебно производство.   

Кърджали. 52-годишен мъж бе задържан вчера в районното управление в града за бракониерски улов на риба със зашеметяващи средства и нанесена телесна повреда на длъжностно лице. В рамките на специализирана операция полицаи и служители на местното звено на Агенцията по рибарство и аквакултури заловили М.Д. на язовир “Кърджали” в района на с. Главатарци. Той извършвал риболов с електрическа въдица, а в лодката му били открити два, убити с ток сома. При проверката мъжът ударил със синджир единия от служителите на Агенцията. Водолази от ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” извършили проверка на мястото за наличие и на други приспособления за риболов, но такива не били открити. Образувано е досъдебно производство за бракониерски улов и нанесена телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебни задължения. Работата по случая продължава.

Ямбол. Марихуана бе иззета от дома на 24-годишен мъж от елховското с. Гранитово. На 16 септември криминалисти от РУП – Елхово извършили претърсване в дома на Д.Х. От жилището са конфискувани 17 хартиени пакетчета пълни с полусуха растителна маса и с общо тегло около 48 грама. При полевия наркотест намереното количество реагирало на марихуана. В прилежащото към къщата дворно място пък проверяващите открили две съзрели канабисови растения, готови за бране. По случая е образувано досъдебно производство. На Д.Х., който до момента е бил с чисто криминално минало, е повдигнато обвинение за притежание и отглеждане на наркотични вещества.

На 16 септември, в близост до с. Първенец, автопатрул на РУП – Стралджа спрял лек автомобил “Фолксваген Поло” с хасковска регистрация. При последвалата проверка в колата, управлявана от А.И. /47 г./ от стралджанското село, били открити и иззети 340 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол. Справка показала, че в рамките на една седмица А.И. за втори път бива залавян да превозва контрабандни стоки. Работата по случая продължава.

Пловдив. Алкохол без бандерол бе иззет вчера при проверка в къща в с. Катуница. В избено помещение на жилището на Д.Д. /47 г. /, намиращо се на пловдивската ул. ”Родопи”, криминалисти от РУП-Асеновград открили 14 пластмасови туби с общо 153 литра различни видове алкохол. Тубите са иззети от служители на РА ”Митници” - Пловдив.

Бързо производство бе образувано в РУП-Карлово срещу младеж, заловен с цигари без бандерол. Вчера в Карлово, на бул. ”Освобождение”, при проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от К.Б. /21 г./, полицаите намерили 40 кутии цигари и 56 пакета саморъчно направени папироси с надпис „Златен филтър”.

Пловдивски криминалисти работят по установяване авторите на измама, извършена вчера в областния град. Около 9 часа, на бул. ”Васил Априлов” младеж измамил възрастен мъж и отмъкнал от него 180 лева. Непознатият спрял 83-годишния пловдивчанин, заговорил го и му казал, че са от едно и също село. Той поискал от „своя съселянин” пари за лекарства. Измамникът обещал, след като купи медикаментите, заедно да отидат до населеното място, за да му върне парите. Пенсионерът отишъл до дома си, взел исканата сума и отново се срещнал с непознатия на булеварда, където му дал исканата сума. Жертвата останала на мястото на срещата да чака непознатия да се върне от аптеката. Не след дълго обаче разбрал, че е измамен.

Перник. Двама са пострадали вчера при побой, възникнал около 19.45 часа на ул. „Софийско шосе” в областния център. Братята К.П. /33 г./ и П.П. /39 г./ се скарали, а впоследствие и сбили с 20-годишния К.В. и И.С. /37 г./. Със съмнение за мозъчно сътресение в болница под наблюдение е оставен 20-годишният младеж. 37-годишният му съмишленик е със счупени крак и лъчева кост на лявата ръка. След оказаната му медицинска помощ, той е освободен. Двамата братя се отървали без наранявания. По първоначални данни, между четиримата съществували стари дрязги, които станали и причина за сбиването. Трима от участниците в боя – К.П., П.П. и И.С., са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.

Иззети акцизни стоки. Вчера сутринта антимафиоти от териториалното звено "БОП" - Монтана и полицаи от районното управление в града спрели за порверка на главен път Е-79, в района на с. Винище, лек автомобил "Опел Вектра". Зад волана на превозното средство бил 37-годишния Д.Н. от същия град. Униформените служители претърсили автомобила и в багажното му отделение открили и иззели 2000 кутии цигари без български акцизен бандерол. Стойността на стоката възлиза на 15 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК.  Малко по-късно в с. Славотин била извършена рутинна проверка в дома на 71-годишната В.М. Там униформените служители намерели 220 къса цигари без български акцизен бандерол. Пред полицаите жената заявила, че купила папиросите от непознато лице. Работата по случая продължава. Служителите на реда извършили проверка и в кафе-аперитив в с. Лехчево. Полицаите установили, че 42-годишната Ц.Й. от същото село съхранява 2200 къса цигари от различни марки. И в този случай цигарите били без български акцизен стикер. Работата по случая продължава. Габрово. При полицейска операция са открити и иззети 920 кутии цигари без бандерол. Вчера служители от сектор “Противодействие на икономическата престъпност”, териториалното звено “БОП” и Митническото бюро спрели проверка лек автомобил “Деу Нубира” със софийска регистрация. В превозното средство били открити 920 кутии цигари от различни марки без валиден български акцизен стикер. Оказало се, че папиросите и автомобилът са собственост на 55-годишният П. Х. от София. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е заведена преписка.

ПБЗН. Мъж пострада при инцидент с газова бутилка в Пловдив. Вчера, около 16 часа, поради техническа неизправност гръмнала газова бутилка на балкон в апартамент в ж.р. ”Тракия”. Пострадал е 61-годишният собственик на жилището. Той е настанен в болница с изгаряния по ръцете, лицето и тялото. В резултат на взрива са унищожени три врати и 20 кв. метра дограма.

Възрастна жена от с. Полски Сеновец пострада тежко при пожар. Вчера, 86-годишната пенсионерка запалила сухи треви в двора си. Безобидният огън обаче прераснал в пожар. При опита си да загаси пламъците, жената получила обгаряния по тялото и крайниците. Тя е откарана в специализирана клиника по изгаряния в Русе с 45 % изгаряния и с опасност за живота.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!