Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Враца. Вчера служители от сектор „Престъпления, свързани с културно - исторически ценности” проведоха специализирана операция в местността „Сливова дръмка” в землището на Враца. На мястото били установени четирима мъже, които извършвали незаконни теренни археологически разкопки. Задържани са криминално проявените Д.Т. /45 г. / - регистриран за престъпление по чл. 278 б от НК и по чл. 183 от НК, Г.Х. /43 г. / осъждан за престъпление по чл. 194 от НК и  Д.Т. /40 г. / - осъждан за престъпление по чл. 343 б от НК, и тримата от Враца и К.А. /47 г. / от с. Згориград. Иззети са четири лопати и четири металдетектора. В Г.Х. полицаите открили метален пръстен, с датировка от късната античност, а у Д.Т. е намерен накит от бял метал. При последвалите претърсвания в жилищата на тримата са иззети две метални украшения, фигура-накит, четири метални пръстена от бял метал, десет монети, връх от стрела, две керамични фигури, пет апликации, фибула, игла, обеци, копче, метална чаша, четири метални халки, метална тежест, накит, четири монети,  накити. Мъжете, след разпит са освободени. Образувано е дознание за извършено престъпление по чл. 277 а, ал. 2 и ал. 7 от НК и по чл. 278 а от НК.
Вчера антимафиоти претърсили апартамент, обитаван от Ц.Г./63 г./ от Враца. Там те открили и иззели незаконно притежавани 14 м огнепроводен шнур, осем капсул-детонатора, ловна пушка 12 калибър и 18 ловни патрона. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа, работата по случая продължава.

Пазарджик. Антимафиоти задържаха жена, занимаваща се с лихварство. Акцията е проведена под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пазарджик. Преди няколко седмици била получена информация за жена, която предлагала заеми на граждани. Официалната и дейност била на представител на частно пенсионно дружество. Освен това обаче 42-годишната Г.Г. незаконно кредитирала граждани срещу месечна лихва в размер на 10-11 %. Вчера спецполицаите извършили претърсване в офиса в и жилището й. Там били открити оригинали и копия на договори за заеми, пълномощни, банкови карти, издадени на името на други лица, заедно с ПИН-кодовете за тях. В хода на разследването било установено, че Г.Г. е криминално проявена и осъждана за съставяне на неистински документи. Задържана е с полицейска мярка за 24 часа, срещу нея е образувано дознание. Работата по случая продължава.

София. Криминалисти от Пето РУП за пореден път заловиха 15-годишно момиче, специализирало се в джебчийски кражби в столични МОЛ-ове. След перфектното взаимодействие между институциите Софийски градски съд осъди 15-годишната два дни след нейното залавяне на „обществено порицание”. На 12 октомври в полицията бил получен сигнал от софиянка. Тя разказала, че докато пазарувала в столичен МОЛ, била открадната дамската й чанта, оставена в количката. В нея имало лични документи, два мобилни телефона, ключове и други вещи. В хода на разследването служителите на реда стигнали до извършителката на престъплението – 15-годишна девойка от Левски, многократно залавяна за кражби. На 17 ноември тя била заловена и доведена в районното управление, където признала извършеното престъпление. Пред инспектор от Детска педагогическа стая момичето разказало, че изхвърлило в контейнер за боклук дамската чанта и вещите от нея. 

Шумен. Служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност” и разследващ полицай от ОДМВР - Шумен извършиха вчера претърсване в дома на 51-годишния М.Т. от село Кюлевча. От там са иззети незаконно притежавани пушка, пригодена за стрелба с малокалибрени патрони и три боеприпаса. Образувано е бързо производство по чл. 339, ал.1 от НК.

След проведени оперативно - издирвателни действия във връзка с престъпления с културно исторически ценности вчера служители от РУП - Велики Преслав са претърсили жилище и прилежащи постройки на ул. “Съединение” в града. Жилището било обитавано от криминално проявения Н. Ч. /49 г. /. От дома му полицаите иззели 11 монети с вид на антични, върхове на стрели и други предмети, както и металотърсач. Образувано е досъдебно производство по чл. 278, ал.1 и ал.6 от НК. Предстои да бъдат назначени експертизи.

Хасково. Близо 11 000 кутии контрабандни цигари конфискуваха икономическите полицаи. На 25 ноември в полицията бил получен сигнал, че в товарен автомобил се пренася голямо количество цигари без бандерол. Същият ден около 19 часа автомобилът „Мерцедес – Вито” бил установен на паркинг на ул. “Младежка” в Хасково. При първоначалния оглед било констатирано, че в товарната кола, чийто водач липсвал, има кашони с цигари. Проверен бил и лек автомобил ”Форд” в близост до мерцедеса, собственост на 23-годишен хасковлия, в багажното отделение имало разхвърляни стекове с цигари без бандерол. Автомобилите са откарани за съхранение в ОДМВР-Хасково и било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Вчера след разрешение на съда било извършено претърсване в колите в присъствието на един от ползвателите на товарната кола – Х.Я. /39 г/, закупил я на лизинг. Там полицаите открили 10 000 кутии цигари без бандерол от различни марки, а в другата - 930 кутии. Работата по случая продължава.

Монтана. 9,5 кг насипен тютюн без бандерол е открит в частен дом в Лом. Вчера около 15.30 часа полицаи проверили дома на 35-годишния Н.Б. в крайдунавския град. Там били откри 9,5 кг насипен тютюн, без български акцизен бандерол.  Срещу мъжа е образувано досъдебно производство.

Пловдив. Цигари без платен акциз са открити вчера в два търговски обекта на територията на РУП – Карлово. При проверка в магазин в село Кърнаре, стопанисван от 36-годишната М.Я., са намерени 430 кутии с папироси от различни марки на обща стойност около 2000 лева. Срещу търговката е образувано бързо полицейско производство. Междувременно в село Столетово от магазина на 61-годишната Н.С. са били иззети 18 кутии на обща стойност около 90 лева. С цигари без бандерол са задържани две жени вчера в Пловдив. Около 10 часа на ул. „Батак” е спряна за проверка 34-годишната Б.В., която носела 130 кутии папироси „Корсар”, „Мерилин”, „Виктори”, „Дива”. При последвало претърсване в дома й на ул. „Сокол” са намерени още 450 кутии. Същия ден около 19 часа 22-годишната  М.И. е заловена докато внасяла в къщата си на ул. „Успех” кашон с 500 кутии цигари без платен акциз. Двете пловдивчанки са задържани за 24 часа в ареста на Шесто РУП.

Смолян. Снощи около 17.10 часа на ул. “Първи май” в града лек автомобил “Ровър”, собственост на областната дирекция, управляван от Н.М. /29 г. / блъснал 36-годишна пешеходка. Тя е настанена в болница с фрактура на левия крак, без опасност за живота. Местопроизшествието е посетено от дежурна следствено-оперативна група. Извършен е оглед. Причините са в процес на изясняване. Образувано е следствено дело.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!