Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

СДВР. Криминалисти от Девето РУП задържаха рецидивист, ограбил столичанка. Авторът на престъплението е задържан в полицията за 72 часа. На 10-и декември м.г. 35-годишна жена, живееща в ж.к. „Люлин”, съобщила в полицията, че същата сутрин, около 5.00 часа, когато тръгвала на работа, била нападната в гръб от непознат мъж. Той я блъснал на земята и отмъкнал чантата й с четири мобилни телефона и лаптоп. Криминалисти започнали незабавно работа по случая. В хода на разследването служителите на реда стигнали до известни на полицията мъже, които пласирали мобилен телефон, обект на грабеж. Така полицаите установили автора на престъплението – Б.И. /35 г./ от София. Мъжът е рецидивист, многократно регистриран за грабежи, кражби, притежание на наркотици, осъждан два пъти за грабежи. Преди два дни криминалисти задържали грабителя. Предлаганият за продажба мобилен телефон бил иззет. Открита е и чантата, която нападателят изхвърлил в храсти до трафопост в квартала. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура, задържаният бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 199 ал.1 от НК. Разследващият екип продължава работата по случая.
Разпространител на порнографски материали с участието на деца бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 159 ал. 4 от НК. 52-годишният столичанин бил задържан след активна работа на  криминалисти от група „Детска престъпност” в столичната дирекция. След получена информация за собственик на секс-магазин, в който разпространявал порнографски дискове с участието на непълнолетни, столичните криминалисти провели акция в обекта, намиращ се на ул. „Цар Симеон”. Оттам били иззети четири диска с изобразени на обложките малолетни и непълнолетни момчета в порнографски сцени. От допълнително изготвената експертиза се установило, че оптичните носители съдържали материали с порнографско съдържание с участието на деца – момчета и момичета, заснети в чужбина. Материалите по случая били докладвани в Софийската районна прокуратура, а А.Г. /52 г./ от София бил привлечен като обвиняем с взета мярка „парична гаранция” в размер на 500 лв. А.Г. е известен на полицията – срещу него е водено досъдебно производство по чл. 157 от НК – за хомосексуални действия с малолетен.     

Пловдив. Мъж бе заловен с наркотици в село Болярино. Криминалисти от РУП-Раковски извършили проверка в къщата на Н.Н. /29 г./ и открили амфетамин на прах с общо тегло 4,941 грама. Мъжът е задържан в ареста за 24 часа.
Цигари без бандерол бяха иззети от магазин в Пловдив. Вчера в търговски обект за битови стоки на ул. ”Хан Телериг” служители от Трето РУП намерили 176 кутии цигари от различни марки, които собственикът на магазина А.А./ 51 г./ предлагал за продажба. Той е задържан в ареста за 24 часа.

Ямбол. Стралджански полицаи разкриха извършителите на кражба от частен имот в село Недялско. Задържани са четирима - М.К. /26 г./, В.К. /18 г./, Т.С. /17 г./ и К.Т. /23 г./, криминално проявени и осъждани за кражби, трима от тях жители на селото. В разследването по случая е изяснено, че в продължение на няколко нощи, от 26 до 31 декември 2011 г., мъжете взломили врати и част от покрив на сгради в имота на свой съселянин, откъдето откраднали метални съдове, проводници и тръби. Работата по случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство.

Сливен. Полицаи от областната дирекция реагирали на сигнал за лихварска дейност. Според информацията, жител на с. Сотиря системно извършвал финансови сделки като давал на заем пари срещу лихва. При проведените оперативно-издирвателни действия служителите на ОДМВР и РУП-Сливен установили няколко души от селото, които потвърдили, че са получавали заеми от 69-годишния И.Й. При акцията той предал доброволно 14 дебитни карти на жители от селото, служили като гаранция срещу дадените в заем суми. В продължителен период от време И.Й. теглел пари от чуждите карти. Към момента е изяснено, че той е практикувал незаконното лихварство от началото на 2011 г. до момента. Материалите по преписката са изпратени на Окръжна прокуратура-Сливен.

Бургас. На 24 януари в бургаското Второ РУП за установяване на самоличност по текуща полицейска проверка е повикан мъж, легитимирал се с българска лична карта, издадена на 47-годишния А.О., роден в Пловдив. При проверката е изяснено, че такава лична не е издавана, както и че не съществува човек с посочените имена и ЕГН. Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо полицейско производство по чл. 316 от НК /съзнателно ползване на неистински или преправен документ/. От допълнителните полицейски действия станало ясно, че фамилното име на мъжа, изписано на латински е с една буква разлика от фамилията на 47-годишен арменски гражданин, обявен за издирване с «червена бюлетина» от Интерпол за извършен през 2000 г. въоръжен грабеж на територията на Армения, с мярка «задържане». А.О. е задържан за срок от 72 часа, с постановление на прокурор от ВКП и е настанен в Бургаския следствен арест. Работата по случая продължава.
Снощи, към 23.00 часа, в комплекс в града служители от Второ РУП-Бургас задържали трима, докато изнасяли части от оборудването на оранжерия за оглеждане на марихуана. Те са Н.М. /26 г./, Д.К. /21 г./ и И.Б. /26 г./, всички от Бургас. При претърсването на апартамент в блок в жилищния район са намерени и иззети около два килограма тревна маса /марихуана/, както и останалата част от оборудването за оранжерията - въздухопроводи, филтри към тях, торове, вентилатори, маски, контакти с часовникови механизми и много саксии. Тримата ще останат в ареста 24 часа. Работата по цялостно документиране на случая продължава.
Полицаи от РУП-Созопол задържали крадци на метална цистерна, задигната от постройка в бивша лимонадена фабрика в с. Зидарово. Съоръжението на стойност около 4000 лв. било откраднато след като е нарязано на части и пренесена в частен гараж в селото, собственост на 64- годишния В.В. от Бургас. Извършителите - А.П. /57г./ от Бургас и Д.С. /43г./ от с. Зидарово, са задържани с полицейска заповед за срок от 24 часа в Районно управление «Полиция» - Созопол. Работата по случая продължава.
Служители от РУП - Камено задържали четирима в момент на демонтиране и кражба на метален тръбопровод в землището на града. К.Д. /26 г./, П.И. /43 г./, Х.Н. /36 г./, и тримата от Камено и Д.П. /42 г./ от Бургас ще отговарят за стореното. Металните тръби - предмет на кражбата, са предадени с протокол за доброволно предаване.  По случая е образувано бързо досъдебно производство.

Пазарджик. Засичане на пътя стана причина за скандал с последвало раняване с нож. Инцидентът се разиграл около 2.00 часа вчера на пътя между септемврийските села Бошуля и Карабунар. Два леки автомобила - „Пежо”, шофирано от Т.С. /40 г./ и управлявано от 27-годишната А.П. „БМВ” - се засекли, докато пътували един зад друг. Така между водача на френското возило и возещият се до дамата Л.В. /38 г./ от с. Виноградец възникнал скандал. Разпрата бързо се разгорещила, в резултат на което по-младият нанесъл на опонента си множество порезни рани по цялото тяло. Това наложило пострадалият да бъде транспортиран и настанен по спешност с опасност за живота в пловдивска болница. Л.В. е задържан в ареста за срок до 24 часа. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е дознание.
Крадец на коне бе заловен от служители на РУП-Велинград. През месец ноември 2011 година в местното полицейско управление сигнал подала 45-годишна жена. Тя се оплакала, че от местност край курорта били откраднати две кобили и едно жребче, които пуснала на свободна паша. След почти двумесечно разследване криминалистите стигнали до извършителя - А.М. /21 г./ от Велинград. Животните са открити и върнати на собственичката им, а спрямо крадеца се води полицейско производство.
След усърдна работа служители на сектор „Криминална полиция” при РУП-Пазарджик заловиха двама млади мъже, извършили серия от кражби на части и вещи от автомобили. В резултат на упорита работа местните криминалисти заловили пазарджиклията Р.И. /26 г./ и Е.А. /25 г./ от с. Церово. В хода на разследването е установено, че само от началото на тази година двамата са извършили четири подобни кражби. С постановление на районната прокуратура в областния град срокът за задържането им е удължен на 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.

Варна. Варненски полицаи задържаха телефонен измамник. 83-годишна варненка се оплакала вчера в Четвърто РУП, че същия ден по телефона й се обадил непознат. Той се представил за доктор, лекуващ внучката й, на която трябвало да постави златен гвоздей след счупване на крака. За това поискал от баба й 6000 лв. С бързата реакция на полицаите, след експедитивна оперативно-издирвателна работа извършителят е задържан в момент на получаване на част от парите. А. Е. /40 г./ от Варна, не работи, не е осъждан. Уведомен е прокурор. Образувано е досъдебно производство.

Видин. На 24 януари, около 23 часа, в с.Градец неизвестен причинил смъртта на куче, порода “Българско овчарско куче”, в двора на частна къща. За извършеното деяние на 25 януари с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани двама жители на селото - С.С. /21г./ и М.Б. /20г./. По случая работи РУП-Видин, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.325б, ал.1 от НК.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!