Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Плевен. След денонощна оперативна работа плевенските криминалисти установили и задържали извършители на серия от грабежи в града. С прокурорско постановление организаторът на групата остава в ареста за 72 часа, а четиримата му съучастници са привлечени като обвиняеми. Първият сигнал за улично нападение е постъпил в полицията на 17 януари. 34-годишна жена съобщила, че същата вечер около 21.30 часа на улица в квартал «Сторгозия» била нападната от непознат, който я блъснал на земята и отмъкнал дамската й чанта с два мобилни телефона, 200 лева и лични документи. През следващите дни в полицията постъпила информация за още шест грабежа, извършени по идентичен начин - жертвите били само жени, които вървели пеша и сами, нападението винаги ставало в тъмната част на денонощието, свидетели нямало, непознатите използвали физическа сила и независимо от оказаната съпротива, издърпвали дамските чанти и се оттегляли с лек автомобил. Само на 25 януари били извършени три от нападенията. В хода на разследването криминалистите попаднали в дирите на  21-годишен рецидивист от село Остров, община Оряхово, който в биографията си има множество криминалистически регистрации и присъди за телесни повреди. Оказало се, че той бил и организатор на престъпленията, в които участвали още  четирима плевенчани /трима на 19 години и един 18- годишен/. Автомобилът, с който се придвижвали е «Алфа Ромео», собственост на единия от групата. В нея са намерени  част от откраднатите вещи – мобилни телефони, парфюм, дамски принадлежности, лични документи, както и маска, ползвана от грабителите при нападенията. Документирането на пристъпната дейност на групата продължава.        

София. Две инсценировки на грабежи бяха разкрити през тази седмица от криминалисти на Седмо и Девето районни управления. Няколко служители разследвали три месеца първото престъплението, за да установят накрая, че „жертвата” – 68-годишна жена измислила историята с цел да не плати глоба за изгубена лична карта. На 19-ти октомври около 21.30 ч. 63-годишната жителка на ж.к. „Младост” Р.К. заявила в полицията, че същата вечер до жилищен блок била нападната от трима мъже, облечени с черни суичъри с качулки. Умело симулирала болки в крака. Според „жертвата” грабителите отнели дамската й чанта, в която имало лична карта, два мобилни телефона и 130 лева. Пред полицаите жената  подробно описала извършителите – височина около 170 см, възраст – 20 години, нормално телосложение. В продължение на три месеца четирима служители активно работили по фалшивия сигнал. Направени били множество справки на телефоните, ползвани от жалбоподателката, издирвани били евентуални свидетели на инцидента, проверявани - лица от активния криминален контингент. При една от последните проверки се установило, че единият от мобилните телефони е активен и се ползва от 93-годишния баща на Р.К. На следващия ден дамата била извикана в Седмо районно управление, където дала нови обяснения. Тя се държала нагло и арогантно със служителите и продължавала да измисля нови лъжи, но накрая била принудена да признае стореното. Преди време изгубила личната си карта и не желаела да плати глоба, за да извади нов документ за самоличност. Досъдебното производство по случая било прекратено. Материалите са докладвани на Софийска районна прокуратура и предстои образуване на  досъдебно производство срещу Р.К. по чл. 290 от НК.

 
 В събота вечерта бащата на 14-годишно момче отишъл в полицията и разказал, че синът му и негов приятел били ограбени на спирката на трамвай №6 в ж.к. „Надежда 5”. Според скалъпената от децата история инцидентът се разиграл около 17.00 ч и  наоколо нямало никакви свидетели. Момчетата разказали, че преди това посетили магазин за електронни игри и  на улицата били нападнати от трима младежи, облечени с тъмни суичъри-нинджи. Нападателите ги повалили  на земята и отмъкнали от едното дете  часовник „Омега Си Мастерс” на стойност около 1200 евро, а от другото джобните пари – 1,20 лв.    В хода на разследването криминалистите установили, че децата дали лъжливи показания. Служителка на магазина си спомнила посещението на момчетата, но била категорична, че двамата носели за ремонт или продажба електронна игра и си тръгнали от търговския обект с нея. При евентуален грабеж, нападателите биха взели и електронната игра, а не само часовник и пари, констатирали полицаите и повторно извикали на разпит децата. Оказало се, че 14-годишният изгубил скъпоструващия часовник, притеснявал се да каже на родителите си и за това заедно с приятеля си измислили историята за фалшивото нападение. В продължение на ден двама служители на криминална полиция, ангажирани да работят по случая губили време и средства, вместо да хвърлят усилия в разкриване на друго престъпление.    

Пловдив. Двама мъже са задържани за притежание на наркотици. Криминалисти от областната дирекция и колегите им от Трето РУП извършили проверка в апартамент на ул.”Васил Левски” . там те задържали местния жител В.Ц./ 33 г./ и О.М./ 24 г./ от Марково. В жилището били открити две пликчета с марихуана с общо тегло 7,30 грама, а при обиск в  О.М. - още 3 пакетчета с 1,26 грама от същата дрога. Двамата мъже, които са известни на полицията, те ще останат в ареста в рамките на 24 часа.

Велико Търново. 10-годишно момче от Павликени вдигнало на крак полицията с лъжлив сигнал за поставено взривно устройство в банков клон в града. Съобщението било получено вчера, около 11,30 ч. на тел. 112. Незабавно районът около банката бил отцепен, а служителите на банката евакуирани. След извършената проверка, която не е установила съмнителни пакети и взривни вещества, работният процес бил възстановен. От проведените оперативно издирвателни действия служители на РУП – Павликени установили, че сигналът бил подаден от уличен телефон, близо до клона. Така те скоро установили и злосторника – 10-годишен местен жител. Момчето страдало от лека форма на умствена изостаналост, не могло да обясни постъпката си.  Родителите му споделили, че имало навик да звъни на безплатни телефони. Материалите по случая ще бъдат предадени на районната прокуратура.
 
София-област. Четирима са в ареста в Ботевград, след като били спипани да пласират 160 кг крадена ламарина. Вчера около 14.00 часа униформените извършили проверка на пункт за вторични суровини в града. Там те заварили Т.Х. /21г./, Б.Н./28г./, П.С./29г./ и съучастничката им Д.С. /38г./, които тъкмо предавали пласирали 24 платна ламарина. Установено е, че час преди това групата е откраднала платната от сграда в двора на бившия завод “Пластхим” в града Б.Н., П.С. и дамата са криминално проявени  групата. Четиримата са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка. Продължава работата по пълното документиране на престъпната им дейност.

Други трима техни „колеги” са задържани в бившето военно поделение на Сливница. Те били засечени от криминалисти на местното районно полицейско управление докато опитвали да натоварят  и да изнесат от там 10 гофрирани ламарини. Х.Т. /27 г./, Б.К./21 г./ и криминално проявеният Д.К./21г./са задържани в полицейския арест, а по случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Два пожара взеха две жертви вчера в Хасково. Първият от тях е в 14,55 часа в апартамент на булевард “България”. След потушаването на пламъците, в една от стаите на жилището е открит трупът на трудно подвижна 81-годишна жена. Спасена от огнеборците е 85-годишната й сестра, която била обгазена и настанена в хасковската болница без опасност за живота. Причина за възникването на пожара е елекрическа печка, оставена без надзор, в близост до която е имало голямо количество хартиени и полиетиленови отпадъци.
Вторият пожар е лумнал в 17,55 часа в дървен фургон на улица “Герлово” в областния град. След потушаването на огъня пожарникарите открили овъглен труп на мъж. Причините за пожара се изясняват. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

Пазарджик. Мъж е починал от задушаване при пожар в къща. Инцидентът е станал вчера около 13.00ч. в къща в беловското село Аканджиево. Местен младши-полицейски инспектор от участък „Полиция” в Белово, вършейки рутинната си дейност забелязал, че от втория етаж на къща, собственост на 76- годишен излиза дим. Униформеният реагирал незабавно и подал сигнал в РСПБЗН-Белово и „Спешна помощ”. След като се качил на втория етаж видял възрастния човек  в безпомощно състояние, а малко по-късно пристигналият медицински екип е установил смъртта му. По първоначални данни огънят е тръгнал от неправилно ползвана  отоплителна печка на твърдо гориво.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Водещи новини

Времето