Информационен бюлетин

Информационен бюлетин


Перник. Извършител на тежко криминално престъпление е задържан в полицейския арест. Оперативните действия стартирали, след като в събота от Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ бил подаден сигнал за приет с прободна рана в крака мъж, който малко по-късно е починал. Криминалистите изяснили, че около обяд същия ден той и 46-годишният Р.С. – и двамата пастири в пернишкото с. Витановци, се скарали.  Към „аргументите“ Р.С. – жител на брезнишкото с. Велковци, прибавил и хладното оръжие, с което нанесъл фаталния удар на опонента си. След 24-часовия му престой в полицейския арест, с постановление на окръжната прокуратура, срокът му за задържане е удължен до 72 часа. Преди повече от година Р.С. е изтърпял наказание „пробация” за шофиране на автомобил с алкохол в кръвта над 1,2 промила, уточняват от областната дирекция. Работата по започнатото досъдебно производство продължава.

Стара Загора. 36-годишен мъж е задържан по подозрение за извършено от него изнасилване. Криминалистите работили по сигнал, подаден вчера по обяд от 25-годишна жена. По думите й предната вечер към 3.30 часа, на излизане от заведение, приела поканата на непознат да я закара в дома й. Когато влязла в колата обаче, шофьорът подкарал извън града, скоро навлезли в околностите на непознато за нея село. Под заплаха с пистолет и след няколко удара я принудил да влезе в къщата, където я е изнасилил. Дамата разказала, че успяла да избяга оттам към 8.30 часа. При предприетите оперативно-издирвателни действия е задържан заподозреният К.С., а при извършения оглед на адреса са иззети два газови пистолета и вещи на младата жена. Работата по изясняването на случая продължава.

Пловдив. Двама непълнолетни и 19-годишен, в различно съучастие, нападали и издърпвали златните накити на малки деца. Това показват данните от проведеното разследване, след получен сигнал за нападение над 8-годишно момче в събота по обяд. Детето останало без обеца, а неговият нападател се оказал 17-годишен „батко“. Полицаите изяснили, че в края на март той и 19-годишният С.С. отнели по същия начин обецата на 6-годишно момче. В отбора на „бабаитите“ се включил и 14-годишен – с общи „усилия“ тримата пък изтръгнали златните обеци от ушите на 5 и 7-годишни момиченца.   Тримата са задържани  в ареста за 24 часа.

Мъж е заподозрян в два грабежа, извършени в Зелениково. В неделя в РУП-Раковски бил получен сигнал, че около 4 часа същия ден маскиран счупил прозорец на стая и нахлул в къщата на 86-годишна жена. Въоръжен с дървен кол и пластмасова играчка-пистолет, той опитал да вземе парите й, но като срещнал категоричния отпор на стопанката, побързал да изчезне със стационарния й телефон и ключовете за дома. След задържането на местния жител И.П./47г./ е установено, че на 11 април той нападнал и друга възрастна жена, от която отмъкнал 7 лева. Работата за установяване на съпричастността му към подобни престъпления продължава. Той е задържан в ареста за 24 часа.

Близо 20 грама кокаин и електронна везна са открити при претърсване на автомобила и дома на 32-годишния З.К. от Пловдив. Той е задържан по време на специализирана полицейска операция от служители на група „Наркотици” при сектор „Противодействие на криминалната престъпност. Криминалистите го засекли около 23.30 часа на 21 април на улица пред дома му. Общо иззетото количество кокаин е 19,8961 грама.  Пловдивчанинът, който е известен на полицията и осъждан за притежание на наркотици, е задържан в ареста за 72 часа.

Бързо производство е образувано срещу 25-годишен мъж, шофирал под въздействието на наркотици в Пловдив. Вчера около 16.30 часа той бил засечен с колата си „Рено Туинго“  на ул.”Братя Шкорпил” и спрян за проверка. Дрогатестът отчел наличие на канабис в кръвта на водача на реното. В.П. е задържан в ареста на Първо РУП за 24 часа.

Смолян. Друг шофьор, който се качил зад волана след употреба на марихуана, е задържан и в полицейския арест на Рудозем. 31-годишният Л.А. бил спрян за проверка от полицейски автопатрул в събота около 23.15 часа.  Полицаите забелязали неустойчивото движение на лека кола „Опел Вектра“ . Шофьорът реагирал неадекватно, последвал тест за употреба на наркотични вещества, който отчел наличието на марихуана. По случая е образувано досъдебно производство.

София. Криминалисти от Седмо районно управление и психолози от Института по психология на МВР  разкриха автора на палеж на апартамент. Д.К. /30 г./, известен на полицията, е привлечен като обвиняем по чл. 330 ал.1 от НК. На 15 април в 4.50 часа в дежурната оперативна част на полицията е получен сигнал за горящо жилище в ж.к. „Младост 1”. Пристигналият на място екип от огнеборци потушили огъня, но домът изгорял почти напълно, а повреда в  спирателния кран наводнила много жилища във входа.  При огледа експерт от столичната пожарна заключил, че  огънят е тръгнал от две огнища в различни стаи и палежът вероятно е умишлен. Стартирало разследване, в хода на което криминалистите се насочили към единия от наемателите на апартамента – Д.К. /30 г./, известен за кражби. Версията им била потвърдена и от психолози на Института към МВР, които оказали неоценима помощ на разследващите.  Според събраните до този момент факти, в дните около Великден Д.К. останал сам и откраднал два микрофона на собственика и два монитора от компютри на другите двама наематели. За да прикрие следите от кражбите, той решил да инсценира пожар. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, Д.К. е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 330 от НК с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.

25-годишен младеж пострадал при токов удар след опит за кражба на проводници от трафопост. Известният на полицията за кражби Ц.Т. е настанен в МБАЛСМ „Пирогов” без опасност за живота.Инцидентът станал снощи около 20 часа, когато  младежът проникнал в трафопост на ул. „Овче поле” и успял да свали изолацията на три от проводниците в трафопоста. Докато рязал кабелите, станало късо съединение и Ц.Т. получил изгаряния по тялото. След спиране на електрозахранването, жител на близка кооперация излязъл да види какво става, чул виковете за помощ и сигнализирал на тел. 112. На място пристигнали автопатрул и дежурна оперативна група  от Трето районно управление.  Пострадалият бил транспортиран в МБАЛСМ „Пирогов”  с изгаряния по тялото и настанен за лечение без опасност за живота.По случая е образувана преписка.

Полицаи от Трето районно управление работят за установяване на група мъже, демонтирали металната арка на Западен парк.Тази нощ след 3.00 часа служители на бензиностанция в района сигнализирали в полицията за крадци, които носят тежка метална конструкция. Пристигналите на място патрулиращи полицаи установили, че извършителите на престъплението са избягали и зарязали металната арка на пътното платно на бул. „Сливница”. Пожарникари и полицаи преместили конструкцията, която създавала предпоставки за пътни инциденти, на тротоара. За случая са информирани и представители на община Илинден.Криминалисти работят по установяване на извършителите на престъплението.

31-годишен пострадал тежко след възпламеняване на газова бутилка  в "Голф"-2 по време на движение. Мъжът е настанен в столична болница с опасност за живота. Инцидентът станал днес след 11 часа на Околовръстен път в близост до бензиностанция. Тежко е пострадал шофьорът на колата, който се опитвал сам да угаси огъня. На мястото на инцидента пристигнали незабавно екипи на пожарната и полицията. Пострадалият е транспортиран в МБАЛСМ „Пирогов” в тежко състояние. Лекарите се борят за живота му.

Шумен. Трима, с богато криминално минало, попаднаха в полицейския арест – този път за кражба на дървесина. Те били задържани вчера сутринта в хода на полицейска операция. Служителите на реда спрели за проверка лек автомобил „ ВАЗ 2104”, управляван от Б.Й./28г./, в която пътували В.А./23г./ и Т.А./ 30г./. Задните седалки на автомобила били премахнати и на тяхно място били натоварени около два кубика и половина дърва за огрев. Признали, че ги секли от горския фонд на селото. След направената справка станало ясно, че Б.Й. е неправоспособен и шофира без задължителната застраховка „ Гражданска отговорност”, за което са му съставени два акта. Другите двама не носели личните си карти и също получили актове по Закона за българските лични документи.  Тримата са криминално проявени и осъждани, като първенство в криминалните регистрации „държи“  Б.Й. Деянията му започват още през 2003 г., известен е с  кражби, взломни кражби, грабеж. През 2008 г. е осъждан за взломна кражба,  през 2009 - за това, че е шофирал без книжка / пробация 8 месеца/, същата година  получава и условна присъда за кражба на строителни материали. През 2010 е лишен от свобода за 6 месеца за кражба. В момента е в изпитателен срок. За кражба на дизелово гориво от комбайн през 2010 г. В.В. е осъден на 8 месеца /пробация/. Регистрациите за кражби на Т.А. започват през 1999г., той също е излежавал присъда от 8 месеца.

ОДМВР-София. Петима рецидивисти са задържани в Етрополе непосредствено след  като извършили поредна кражба. Криминалистите работили по сигнал, подаден в събота от собственичка на имот в с. Оселна – от дуварите били  изкъртени и отнети около 12 кубика дялани камъни. Задържаните са: местният жител Ц.М./44г./, Г.И./36г./, И.Х./28г./, П.Х./26г./ и А.Н./23г./ от Ябланица, всичките криминално проявени, двама от тях осъждани за кражби. Установено е, че групата на няколко пъти товарила камъните на пикап, превозвала ги до с. Деветте дола, където ги продавали на техен клиент. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работата по пълното документиране на извършеното престъпление.

Пазарджик. Голямо количество цигари без бандерол бяха иззети от служители на РУП-Пазарджик. В събота около 11.30 часа в местност край 68 000 къса цигари без бандерол са иззети от микробус „Форд Транзит”.  Полицаите спрели за проверка шофьора – Г.Н. /27г./. Последвало претърсване в колата, където униформените открили нелегалната стока от марката „Кинг“.  Водачът е задържан в ареста за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Плевен. Близо 100 кг насипен тютюн без бандерол задържаха служители на РУП-Левски при проведена специализирана операция, целяща пресичане на незаконната търговия с акцизни стоки без бандерол. Около 8 часа на входа на града в посока село Аспарухово, бил спрян за проверка лек автомобил «Форд Ескорт», управляван от 38-годишен жител на село Буковлък. В багажника и на задната седалка в колата те намерили политиенови чанти с насипен тютюн. Двайсет минути по-късно бил засечен 34-годишен от село Буковлък – с криминалистически регистрации за кражби и хулиганство, който прекарвал в багажника на колата си «Пежо 806» 6 политиенови чувала с тютюн. Около 10.30 часа във външна тоалетна на частен имот били намерени още 3 пазарски чанти с насипен тютюн. Уведомен е прокурор, образувани са досъдебни производства за престъпление по чл.234, ал. 1 от НК.


 БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето