Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

ГДБОП. Служители на отдел „Борба с организираната престъпност“ в Бургас задържаха разпространители на наркотици, действали на територията на курорта Слънчев бряг. В хода на акцията са проверени И.М./36 г./ от София и Д.А. /21 г./ от Костенец, регистриран за кражби и притежаване на наркотици. При претърсването на квартирата на софиянеца в Слънчев бряг са иззети 150 гр марихуана, 200 гр бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин и 25 гр кокаин. При обиска на Д.А. у него е намерено пликче с грам кокаин. По-късно е претърсена и квартирата му в Несебър. Оттам са иззети амфетамин и тефтерче с отчети на оборота и продадените количества различни наркотици. Образувано е досъдебно производство, материалите са докладвани на Окръжна прокуратура – Бургас. Двамата са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа и са им повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.354 а от НК.  Работата по случая продължава.

СДВР. Непосредствено след поредно престъпление, полицаи от Девето РУП задържаха рецидивист. На 24 август около 17 часа в полицията бил получен сигнал за мъж, нападнал с юмруци две 18-годишни момичета във входа на жилищен блок в столичния кв.„Люлин”. На адреса незабавно бил изпратен автопатрул. Пред разследващите потърпевшите разказали, че докато се прибирали към жилището на една от девойките, във входа били нападнати от агресивен мъж. Без да е провокиран, той ги дърпал за косите, и ги удрял с юмруци. Момичетата се развикали за помощ, съседи ги чули, но през това време нападателят, който живее в същата сграда, се прибрал в дома си. Съкооператорите посочили на униформените апартамента на побойника Р.К. /44 г./от София. Полицаите отишли да го задържат, а той се нахвърлил върху тях с ругатни. В хода на разследването се установило, че Р.К. е с множество криминалистически регистрации и осъдителни присъди за нанасяне на леки телесни повреди, хулиганства, измами, кражби.  Задържан е в Девето РУП за 24 часа, където продължил да буйства. Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и Р.К. е привлечен като обвиняем по чл.131, т.12 и чл.325ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.
Служители от Второ районно управление задържаха трима мъже в момент на кражба от камиони.  На 25 август около 4 часа в полицията е получен сигнал за кражба от два тежкотоварни автомобила, паркирани в ж.к.”Фондови жилища”. На място незабавно бил изпратен автопатрул. Униформените спрели трима мъже, които се опитвали да пренесат вече свалените четири акумулатора, а съучастникът им успял да избяга. В хода на разследването е изяснено, че групичката се специализирала в кражби на вещи и части от автомобили. Задържани за 24 часа във Второ районно управление били С.Т. /26 г./ от София, известен на органите на реда за подобен род престъпления, Б.К. /23 г./ от София, регистриран за грабеж и кражби и осъждан за второто, и М.Н./27 г./ от ботевградското с.Елов дол, също осъждан за кражба. Четвъртият от престъпната компания е установен от полицията и предстои и неговото задържане. Инкриминираните вещи са иззети. По случая е образувано досъдебно производство и след доклад на материалите в Софийска районна прокуратура на задържаните е повдигнато обвинение по чл.195, ал.1 от НК. Тримата са с наложени мерки за неотклонение „подписка”. Работа по случая продължава.
Криминалисти от Трето Районно управление, съвместно със свои колеги от Осмо районно управление, задържаха издирваната за измами от 2004 г. А.К./53 г./ от София. Тя имала регистрирана фирма с офис ж.к.“Младост“. В качеството на собственик и управител на фирмата столичанката сключила през 2004 г. договор с представител на друга фирма за доставка на 12 500 тона пшеница. Измамницата успяла да убеди насрещната страна, че за осъществяването на сделката е необходимо да се отвори банкова сметка, в която фирмата- получател на стоката да внесе  40 000 евро. Оказало се обаче, че А.К. няма намерение да изпълнява задълженията си по договора, а същевременно започнала да тегли от сметката. Пред банковите служители представяла неистински документи, за да бъдат разрешени трансакциите, докато в един момент изтеглила цялата гаранция. Когато пълномощникът на фирмата-получател на пшеницата установил, че сметката е празна, подал сигнал в полицията и прокуратурата. След издирване А.К. била задържана от полицията. Установено е, че срещу нея има образувано досъдебно производство по чл.210,ал.1 от НК, а също и дело за измами с ДДС. След доклад на  материалите по случая в Софийска районна прокуратура на 27 август, А.К. е привлечена като обвиняема и е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 2 000 лева. Работата по случая продължава. Полицаи от Седмо РУП задържаха двама гастрольори за кражба на икони и други произведения на изкуството от дома на възрастен столичанин в ж. к. Младост. Преди около месец в полицията бил постъпил сигнал от софиянец, че от жилището му била извършена кражба. Пред пристигналите на място униформени  потърпевшият разказал, че в едно от помещенията на апартамента имал наемател. Установило се,  че наемателят и негов гост са влезли, ката са си отключили входната вратата с  притежавания  от наемателя ключ и откраднали  5 икони, 3 картини, сребърна пафта, метална статуетка и други старинни вещи. От проведените оперативно издирвателни действия били заловени извършители -  Р.Т./22г./ от Лом, осъждан за кражби и В.А./25г./ от Кула, регистриран за кражби. Двамата пребивавали на територията на столицата без адресна регистрация. Част от инкриминираните вещи са намерени и иззети. На двамата мъже са повдигнати обвинения по чл.195 от НК и са с мярка за неотклонение „подписка”.

Перник. Брезнишки полицаи задържаха криминално проявен перничанин в момент на кражба. Той оказал съпротива на служителите на реда. Инцидентът се разиграл около 2,20 часа на ул. „Георги Бунджулов”  в  Брезник. Автопатрул забелязал разбита входна врата на магазин за хранителни стоки. Полицаите влезли в обекта и се натъкнали на маскиран, който оказал яростна съпротива при задържането му. Оказало се, че това е криминално проявеният А.И./28 г./ по прякор Адето от  Перник. Намерени и иззети са специални технически средства, с помощта на които мъжът проникнал в магазина. Адето тъкмо се канел да краде цигари. А.И. многократно е задържан в поделенията на МВР. Познат е с разпространение на наркотици, изнудване и рекет, хулигански прояви, кражби, грабеж и управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. На 1 март 2011 г. е задържан за грабеж в радомирското с.Друган. Заедно с още трима нанесли побой на 64-годишния Е.Г. пред вилата му в селото и му откраднали 3 000 евро и мобилен телефон. Тогава полицаите намерили част от парите и телефона. А.И. е задържан за 24 часа с полицейска заповед. Органите на реда работят за установяването и на други лица във връзка с опита за кражба. Образувано е досъдебно производство.


Пловдив. Нарязан тютюн и цигарени гилзи иззеха вчера служители от сектор „Престъпления по пътищата”. На автомагистрала „Тракия” край Пловдив при проверка в лек автомобил „Опел Вектра”  били намерени 20 килограма нарязан тютюн и 2 000 цигарени гилзи. Пътуващите в колата чирпанлии Ю.А./ 31 г./, Ф.Н./53 г./ и В.А./ 44 г./ са задържани в ареста за 24 часа.
Мъж, заподозрян в изнудване, бе заловен вчера в Асеновград. Със съдействието на Районната прокуратура в града криминалисти от РУП-Асеновград заловили Д.Р./ 28 г./ в момент на получаване на 600 лева. Той  имал неуредени финансови взаимоотношения със свой съгражданин, от когото искал споменатата сума, и го заплашвал с физическа саморазправа. Д.Р., който е известен на полицията и осъждан, е задържан в ареста за 24 часа.
Пловдивчанин залови  млада жена при опит за кражба от апартамента му. Вчера около 18 часа в Първо РУП е бил получен сигнал, че мъж е  заключил в жилището си на ул.”Кичево” в Пловдив влязла в дома му жена, най-вероятно за да краде. Пристигналите незабавно на място полицаи задържали жената - А.М./28 г./ от добричкото с. Селце. При проверката станало ясно, че малко преди това тя проникнала през незаключена врата и в друго жилище на същия адрес, но успяла избягала, след  като собственичката я забелязала. А.М., която е известна на полицията, е задържана в ареста за 24 часа и срещу нея е образувано бързо производство.

Плевен. Вчера към 16,40 часа в полицията в Левски е постъпила информация, че в с. Варана 33-годишен бил заплашен с пистолет и бит с бухалка от двама мъже. Нападателите му отнели 80 лева и мобилен телефон и изчезнали. При предприетото разследване криминалистите установили, че нападението било с цел сплашване -  мъжът да преустанови да търгува с дърва за огрев в селото и района. Малко по-късно те задържали двмата извършители на престъплението. Единият - 28-годишен, е с криминалистическа регистрация за кражба. Той предал доброволно газовия пистолет, с който заплашвал жертвата си, разпитан е пред съдия и му е взета мярка задържане за 72 часа от районната прокуратура в Левски.  Съучастникът му е на 26 години и срещу него има 8 заявителски материала - за кражби и нанесена телесна повреда, криминалистическа регистрация за кражба, 3 съдебни дела за аналогични престъпления и присъда за телесна повреда. Задържан е за 24 часа, за  престъпление по чл. 198, ал.1 от НК и е уведомен прокурор.

Габрово. Над килограм и половина живак, съхраняван в бутилка, е открит при проверка, извършена от служители на група «Криминална полиция» в РУП-Дряново. Вчера в ранния следобед до разклона на Дряновския манастир те спрели за проверка “Фолксваген Голф”, управляван от И.И./30 г./. При предприетото претърсване в колата служителите на реда открили пластмасовата бутилка с вместимост от половин литър. В нея имало 1.577 кг живак. Веществото е поставено под разрешителен режим съгласно Закона за защита от вредното действие на химически вещества и смеси. Мъжът, който работи във фирма за изкупуване на черни и цветни метали,  обяснил, че преди известно време е намерил живака в стара машина, която била предадена за скрап. На местопроизшествието е извършен оглед. Веществото е иззето. И.И. е задържан за срок до 24 часа. По случая в РУП – Дряново е започнато досъдебно производство по чл. 354, ал. 1 от НК.

София област. Служители на РУП-Своге установиха причинителите на два пожара, възникнали на 17 и 25 август в района на общината, при които  бяха изпепелени 100 декара иглолистна гора и унищожена плевня с 10 тона сено. Първият пожар лумна около обяд в махала „Лозището” в землището на с. Владо Тричков. С обединените усилия на огнеборци, горски служители и десетки доброволци десет часа по- късно огнената стихия бе локализирана и овладяна, а при огледа бе установено, че огънят е тръгнал от вила на семейство. Установено е, че съпрузите /на 78 и 68 години/ от София за първи път отишли на вилата си и решили да разчистят - натрупали изсъхнали клони и треви и ги запалили на двора. Двамата обаче не предвидили последиците. Работата по пълното документиране на случая продължава.
Вторият пожар възникнал в местността „Мало Драганово бърдо” в землището на с. Желен. Сигналът бил подаден от младши полицейски инспектор, който при обход на района забелязал горящата постройка. Три часа бяха необходими на пожарникарите, за да локализират огнената стихия. При продължилите оперативни действия служителите на реда установиха, че пламъците тръгнали след детска игра. Брат и сестра на 7 и 10 години запалили хартийка и я захвърлили в плевнята. Децата са разпитани  в присъствието на родител. За случая е уведомена районна прокуратура - Своге.
След близо седемчасово издирване криминалисти откриха три  деца - на 12, 15 и 17 години, изгубили се в гориста местност в землището на селата Осоица и Чурек. В издирването участваха полицаи от Елин Пелин, Самоков, Ботевград, ОДМВР- София, както и водачи на служебни кучета. В съботната нощ около 1.40 часа в РУП - Елин Пелин позвънил разтревожен баща и съобщил, че 15-годишната му дъщеря, заедно с две момчета, не са се прибрали. Към 18 часа децата се качили на АТВ, което им дал бащата на по-голямото момче. Чували се няколко пъти, но батерията на мобилния телефон, който взели със себе си, се изтощила и те загубили връзка. Незабавно били сформирани полицейски екипи. Претърсването на гористите местности в околността продължило цялата нощ, а на сутринта към 8.50 часа децата били открити в местност над с. Чурек. Те били много уплашени, обяснили, че след като АТВ-то се повредило, изминали пеша разстояние от около 5-6 км през Балкана. По случая е образувана преписка.

Смолян. Вчера 58-годишна жена от Пловдив съобщила на тел.112, че 22 – годишният й син е заминал на тръгнал на излет в гората в района с. Рибен дол, община Баните, но бил изоставен от приятелите си. Младият мъж бил без храна и не познавал района. Незабавно е организирано издирване, в което участвали седем служители и два автомобила от РУП – Мадан. В резултат на тези бързи действия младият мъж е намерен в 16:30 часа невредим и е предаден на близките си. 

Велико Търново. Наркотични вещества намериха полицейски служители от ОДМВР–Велико Търново при проверка на лек автомобил. Вчера около 14,30 часа на ул. «Мусала» в Горна Оряховица, преминавайки покрай паркиран лек автовмобил «Фолксваген Пасат», полицаите забелязали мъж да изхвъря кутия от цигари. При проверката е установено, че кутията с девет топчета канабис е изхвърлена от 28-годишният И.Х. от Горна Оряховица, известен на полицията и осъждан. Повдигнато му е обвинение, взета му е мярка за неотклонение «подписка». Срещу него е образувано бързо производство.
Служители на РУП–Стражица задържаха 47-годишен мъж от с. Кавлак за закана за убийство. Вчера около 9,30 часа в полицейското управление в града било съобщено, че в неделя М.К. е упражнил за пореден път тормоз над майка си. Той е известен на полицията със скандали и побоища над нея и спрямо съселяни. В неделя се напил и отново пребил 69-годишната си майка. Не стига това, но с малка брадва в ръка, й се заканил, че ще сложи край на живота й. На мястото бил изпратен полицейски екип, който установил, че М.К. отново се е почерпил солидно с алкохол и започнал разплата с възрастната жена. Той е задържан за срок до 24 часа поЗМВР. Срещу него е образувано бързо производство.

Гранична полиция. Служители на ГД“Гранична полиция“ задържаха автомобил с интервенция на рамата. На 26 август, към 23.10 часа на ГКПП “Ст. Лисичково” за влизане в страната пристигнал автомобил “БМВ” с австрийска регистрация. Колата управлявал българският гражданин И.С. /47 г./ от МВР Благоевград. При проверката граничните полицаи се усъмнили за интервенция по рамата на автомобила и регистрационния талон, а дежурен експерт на ГКПП потвърдил намесата и установил нестандартност на документа на колата. Автомобилът е приет с протокол за доброволно предаване, И.С. е задържан. Като съпричастен към случая е задържан и сръбски гражданин /43 г./, който пристигнал на  граничния пункт за влизане в страната пеш. В изясняването на случая ще участват и експерти от агенция FRONTEX, които работят на ГПУ Свиленград.  Автомобилът и двамата задържани са предадени на ГПУ – Благоевград.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Водещи новини

Времето