Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

СДВР. Полицаи от Първо районно управление задържаха 24-годишен мъж, рецидивист, който направил опит за кражба от фоайето на Софийския университет. Материално отговорното лице на университета съобщил в полицията, че на 30 януари от централното фоайе на университета е направен опит за кражба на медни орнаменти. По случая е образувано досъдебно производство. След разследване извършителят на деянието е установен - Х.С. /24г./ от София. Той е известен на полицейските органи, многократно регистриран и осъждан за кражби и наркотици. 24- годишният мъж е задържан в районното управление с полицейска мярка. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура на Х.С. е повдигнато обвинение по чл.194 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа. След споразумение, одобрено от прокуратурата, младият мъж е осъден на лишаване от свобода за срок от 6 месеца.

Трима непълнолетни грабители са задържани в Девето районно управление. На 21 декември м.г. 62- годишна жена от София съобщила в полицията, че около 12.15 часа в ж.к. „Връбница” била нападната и ограбена от четирима млади мъж. Те издърпали от ушите й златни обици, портмоне с 200 лева и документи. Около месец по-късно, на 18 януари, в полицията е съобщено за подобен инцидент, отново в ж.к. „Връбница” - около 12.30 часа 61-годишна столичанка е нападната от трима непознати младежи, които й нанесли удар в лицето и издърпали от ушите и 2 златни обици. По двата инцидента са образувани досъдебни производства. На 6 февруари  полицейски служители довели в районното управление трима непълнолетни младежи от София - на 15, 14 и 17 години, известни на инспекторите от Детска педагогическа стая. 15-годишният е регистриран за грабежи, нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди и кражби; криминалните прояви на 14- годишния са за кражби, грабежи и лека телесна повреда, а на 17- годишният за грабежи, кражби, наркотици и лека телесна повреда. Тримата са задържани за 24 часа. В хода на разследването е изяснено, че тримата са автори на грабежите. 17- годишният е разпитан в качеството на свидетел. Материалите по двете досъдебни производства са докладвани в Софийска районна прокуратура, където на другите двама са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.198 от НК. На 14- годишния е взета мярка за неотклонение „надзор на инспектор от Детска педагогическа стая”, а на 15- годишният - „задържане под стража” за срок от 72 часа.

В Шесто районно управление са задържани трима мъже, час след като отнели автомобил. На 1 февруари около 20.20 часа в районното управление са доведени и задържани софиянците Я.Ц. /43г./ и К.Д. /42г./ и Д.Б. /29г./ от Кюстендил. Справка в полицейския регистър показала, че двамата по-възрастни мъже са известни на МВР и осъждани, като 43-годишният има регистрации за противозаконно отнемане на МПС и кражби и е осъждан за противозаконно отнемане на МПС, а 42-годишният - осъждан за кражби и измами. Полицейските служители изяснили, че същия ден, около 19.30 часа тримата  отнели ВАЗ, собственост на 58-годишен столичанин. Колата била паркирана в междублоково пространство в ж.к. „Овча купел”. ВАЗ-ът е намерен и иззет по-късно от паркинг в същия квартал. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани пред Софийска районна прокуратура, където на К.Д. и Я.Ц. са повдигнати обвинения по чл. 346 от НК и им е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” до 72 часа.

Пловдив. Пенсионер бе заподозрян в грабеж. Вчера 37-годишна асеновградчанка се оплакала в полицията, че същия ден около 10 часа била ограбена в дома си. Потърпевшата обяснила, че на входната й врата позвънил възрастен мъж. Когато домакинята му отворила, дядото я избутал и влязъл в апартамента й. После взел портмонето на жената с 220 лева, и си тръгнал. Минути след сигнала извършителят е установен - Г.Д. /74 г./ от Асеновград. Работата по изясняване на причините за случилото се продължават служители от РУП – Асеновград
Младеж бе задържан минути след грабеж в Карлово. Вчера, двадесет минути след полунощ в полицията е получен сигнал от служители на частна охранителна фирма за въоръжен грабеж в денонощен хранителен магазин на ул. „Цар Симеон”. Изпратеният на мястото полицейски екип на РУП – Карлово установил, че 10 минути по-рано маскиран мъж влязъл в търговския обект и заплашил с пистолет 69-годишната продавачка. После грабителят преминал зад щанда, взел около 70 лева оборотни пари, стек цигари и бутилка марков алкохол и побягнал. При незабавно предприетото издирване, на улица в града е заловен  П.Д. /18 г./ от Карлово. Наблизо е открит и  използвания от него газов пистолет.  По случая е образувано досъдебно производство. П.Д. е задържан за 24 часа в районното управление.

Ямбол. 22-годишен мъж е задържан при опит за грабеж в областния град. Снощи около 21.45 в ОДМВР от тел. 112 постъпил сигнал от 21-годишен жител на града, че близо до ямболско училище е бил нападнат от млад мъж, който го ограбил. Отзовалият се на сигнала автопатрул при РУ “Полиция” - Ямбол установил и задържал грабителя – А.М., на 22 години от града. Работата по случая продължава.

Благоевград. След  издирване, полицейски служители от РУП-Петрич  са установили и задържали извършител на грабеж. На 4 февруари, към 20 часа, на ул. „Рокфелер” в Петрич, чрез употреба на сила той отнел от жена дамската й чанта с ключове и около 250 лв. Изяснено е, че нападателят е криминално проявеният В.И./32г./ от Рила. Задържан е за 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документирането на престъпната му дейност продължава.

Велико Търново. 26-годишен от Лясковец е задържан, след като принудил със сила бившата си приятелка да се качи в автомобила му. Случката се разиграла вчера, около 8,50 часа в Горна Оряховица пред очите на близки на момичето. Почти два часа по-късно, след като роднините й направили няколко неуспешни опита да се свържат с дъщеря си и с бившия й приятел, те подали сигнал в полицейското управление. Незабавно е предприето заграждане и само минути автомобилът «БМВ» е установен и спрян за проверка от полицейски автопатрул. Установено е, че зад волана е П.А., а до него  - бившата му приятелка. В хода на разследването полицаите изяснили, че към 9 часа П.А. е откарал приятелката си против волята й в местността "Над манастира", край Лясковец и при възникналия на място скандал между двамата, 26-годишният мъж е набил момичето. След престой на място около 40 минути, те се качили в автомобила и потеглили към Горна Оряховица, където са спрени от полицейските служители. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая в полицейското управление в града е започнато бързо производство за принуда след употреба на сила. Пред униформените П.А. обяснил, че предприел тези действия, защото не искал да се разделя с приятелката си.

Кърджали. Заловен извършител на кражба се опитал да подкупи полицай. Р.Р./25г./, Я.Х./36г./ и Б.Н./19г./ били задържани вчера, докато измъквали арматурни железа в индустриалната зона в Кърджали. За да се спаси групата от отговорност, 25-годишният подхвърлил банкноти на полицаите. Дежурна оперативна група от РУП-Кърджали е извършила оглед. Тримата са задържани в полицейското управление. Образувано са две бързи производства – за кражба и за предлагане на подкуп.

Кюстендил. Рилски полицаи са установили и задържали А.С./24 г./ от с. Черниче и С.Б./31 г./ от Благоевград,  известен като Малкия паша. Преди седмица те организираха кражба и продажба на коне от с. Стоб. Партньорът им от Рила В.З./31 г./ вече е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Малкият паша и А.С. ще останат в ареста 72 часа. Работата по документирането на престъпната им дейност продължава РУП-Рила. На 31 януари те откраднаха 3 коня от землището на Стоб и опитаха да ги продадат на благоевградчанин. Тогава служителите на реда предотвратиха довършването на кражбата, конете бяха върнати на собствениците, извършителите на кражбата се укриваха..

Хасково. Вчера в 19,36 часа е подаден сигнал за силно задимен апартамент в блок в хасковския квартал „Орфей”. Ня място са изпратени полицейски и пожарникарски екипи, които установили, че гори жилище, собственост на 86-годишна жена, която преди месец е починала. Жилището й наглеждал 34-годишният й внук /патрулиращ полицай в РУП-Хасково/. Към момента на пожара апартаментът е необитаем и с изключено ел.захранване. След потушаването на огъня и извършения оглед, огнеборците установили, че най-вероятно става въпрос за умишлен палеж, тъй като са установени 3 огнища на пламъци. Пострадали няма.  Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Видин. 1195 къса цигари и 200 гр тютюн без бандерол иззеха вчера видински полицаи в хода на проведена в града специализирана операция. Нередовната акцизна стока е открита в търговски обекти в кв.”Нов път” и в района на общинския пазар. В търговски обект на ул.”Байкал”, собственост на 45-годишната Р.Б. са намерери 660 къса цигари “Don”. В търговски обект, собственост на 29-годишната М.Б. на ул.”Димчо Дебелянов” са намерени 120 къса “Don”, 0,200 кг. тютюн и 15 саморъчно направени цигари. От масата, ползвана от 64-годишната Ц.А. са иззети 120 къса “Viceroy” и “Don”. В района общинския пазар у видинчанина К.М./59г./ са открити 220 къса “Merilyn” и 60 къса “Don”. Съставени два акта и два фиша по Закона за акцизите и данъчните складове.

Пазарджик. Дилър на наркотици е задържан от служители на полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток”. Вчера по обед служителите засекли 27-годишния жител на квартала В.С. При личния обиск у него са открити 15 полиетиленови топчета. Съдържанието им е тествано с полеви наркотест и се оказало марихуана. Мъжът е задържан за 24 часа в ареста на РУП-Пазарджик. Спрямо него се води полицейско производство.     

София-област. Шест декларации с фалшиви ТЕЛК- решения за псевдоболни деца са установени и в Ихтиман. На 6 февруари от Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман потърсили съдействие от полицията във връзка с изплатени социални помощи за деца с увреждания, съгласно чл. 8Д от ЗСПД. В хода на извършените проверки криминалистите установили, че до дирекцията са подадени молби - декларации с приложени към тях неистински експертни решения от ТЕЛК при Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област, всичките с диагноза „Астма”. На основание на така подадените декларации без правно основание са изплатени семейни помощи в различни размери. Към момента са образувани досъдебни производства срещу шестима родители от Ихтиман за извършено престъпление по чл. 212, ал.1 от НК. Уведомена е и Районна прокуратура- Ихтиман. Механизмът на престъпната схема, посредством която са нанесени щети на държавния бюджет в особено големи размери, беше разкрит преди две седмици от служители на РУП-Костенец. В хода на разследването бяха образувани досъдебни производства и спрени помощите по 20 случая с използвани фалшиви ТЕЛК- решения в Долна баня. Седем са досъдебните производства за същото престъпление, а още десетки аналогични случая се проверяват и от служителите на РУП- Самоков. Проверките за истинността на подадените декларации и приложени към тях експертни решения продължават.

32-годишен ихтиманец беше санкциониран по Указа за борба с дребното хулиганство. В алкохолно опиянение  Я.Г. счупил три чифта белезници в полицейския арест. 32-годишният мъж запивал до късно през нощта срещу 6 февруари в компанията на свой приятел. В един момент под въздействие на изпитото голямо количество алкохол, другият си спомнил, че жена му, която наскоро го била напуснала, живее при родителите си в близкия блок. Двамата приятели по чашка спонтанно взели решение да се отбият при нея и да й поискат обяснение. Започнали да ритат по вратата на жилището и само няколко минути по- късно вече сипели заплахи и закани по адрес на жената и родителите й, които потърсили помощ от полицията. Пристигайки на място, служителите на реда предприели действия по възстановяването на реда и предотвратяването на конфликта. За разлика от изоставения си другар, Я.Г. се настървил още повече от намесата на униформените, започнал да ги ругае и обижда. След като го задържали и отвели в районното управление, стабилно почерпеният ихтиманец не се вразумил ни най-малко, започнал да усуква белезниците и така до сутринта скъсал три чифта. След като му бил съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство, още същия ден Я.Г. се изправил пред съда, където му била наложена административна санкция в размер на 300 лева. по случая в РУП- Ихтиман е образувана преписка.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето