Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

София – област. Криминално проявен столичанин беше задържан за измама с шофьорски курс. Повдигнато му е обвинение, взета му е мярка за неотклонение „подписка”. Преди година 23-годишен мъж от Момин проход потърсил съдействие от полицията. Заявил, че е бил измамен да даде 600 лева под предлог, че ще бъде включен в шофьорски курс. Потърпевшият разказал, че докато бил на посещение при баща си в столична болница, друг пациент го заговорил и му предложил да го включи в курс, организиран от фирмата му. Младият мъж се съгласил и според уговорката изпратил на посочения адрес пощенски запис за 600 лева, като платил за себе си и за свой приятел. След превода на парите непознатият изключил телефона си, оказало се, че е дал и чужд адрес. След като усилията му да открие измамника ударили на камък, човекът се обърнал за помощ към полицията. По случая в РУП-Костенец било образувано досъдебно производство. След продължително издирване извършителят е установен и задържан. Справка показала, че 63-годишният А.М. и преди е регистриран за измами в столицата. След доклад на материалите пред Районна прокуратура - Ихтиман на столичанина е повдигнато обвинение по чл. 209 от НК и му е взета мярка за неотклонение „подписка”.

Пазарджик. Двама младежи противозаконно отнели автобус, за да отидат на дискотека. Задържани са от екипи на участък „Полиция”-Лесичово и РУП-Пазарджик. Случката се разиграла около 1 часа в неделя, когато А.С./25 г./ и Ю.К./20 г./ от с.Боримечково решили да отидат на дискотека в съседното село Лесичово. В търсене на превоз младите мъже видели автобус „Чавдар”, собственост на частна фирма. Те решили да ползват за транспорт паркираното пред къщата на шофьора му возило и така пристигнали в съседното село. При подадения сигнал за извършеното престъпление били мобилизирани екипи от местния полицейски участък и полицейското управление в Пазарджик. В дискотеката автоапашите били задържани и отведени в РУП-Пазарджик. По щастлива случайност в резултат на неразумната им постъпка няма пострадали хора, тъй като и двамата са неправоспособни. По случая се води бързо производство.

Кърджали. 20 000 къса цигари без акцизен бандерол са били открити при специализирана операция на РУП-Кърджали вчера. В близост до заведение “Братова чешма” полицаите проверили лек автомобил “Фолксваген” с водач Р.М. /36 г./ и пътник С.Д. /18 г./. В автомобила били намерени 10 000 къса цигари без бандерол от марката “Eva” и 10 000 къса от марката “Victory”. Цигарите са иззети, а двамата мъже са задържани в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство. В рамките на операцията били проверени 7 обекта, 30 автомобила и 40 лица.

Кюстендил. Вчера при претърсване в дома на 45-годишен мъж от с. Бистрица, община Дупница, служители на РУП открили и иззели газов пистолет, преработен за стрелба с бойни патрони, 10 боеприпаса за огнестрелно оръжие и 7 ловни патрона - 12-ти калибър. Притежателят на оръжието и боеприпасите е задържан за 24 часа в РУП-Дупница, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

СДВР. Полицаи от Второ районно управление задържаха 33-годишен мъж, проникнал  противозаконно в лек автомобил. На 2 април около 4.40 часа в полицията е получен сигнал, че в ж.к. „Надежда”-2 двама мъже се опитват да проникнат в „БМВ“. Районът бил заграден и служителите на реда задържали на място В.С. /33 г./ от София. При претърсването в имота му полицаите открили разкомплектовани два противозаконно отнети автомобила от същата марка. 33-годишният мъж е задържан за 24 часа в районното управление. След доклад по случая в Софийска района прокуратура, на В.С. е повдигнато обвинение за чл. 346б от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

21-годишен е задържан в Трето районно управление за наркотици. На 6 април около 0.30 часа на ул. „Хисаря” служители на районното управление задържали млад мъж, който при опита да бъде проверен хукнал да бяга. Полицаите спрели Б.П. /21 г./ от София и при проверката той изхвърлил пет полиетиленови пликчета и топче. Оказало се, че в тях има 10 грама марихуана и амфетамин. Пликче с тревисто вещество е открито и при претърсването на дома му. Б.П. е задържан с полицейска мярка. Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура, където младият мъж е привлечен по чл. 354а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка”.

Столични полицаи задържаха 17-годишен младеж за серия от грабежи. На 17 март в Седмо районно управление е съобщено за шест последователни грабежа в ж.к. „Студентски град”, извършени от 0.30 до 4 часа. Пострадалите били млади жени. Механизмът на нападенията е един и същ -  непознат издърпвал дамските чанти от ръцете на младите дами. След издирване служителите на реда установили  извършителя - 17-годишен столичанин. При полицейска операция на служители от сектор „Грабежи”-СДВР и техни колеги от районното управление младежът е задържан в дома му. Там е намерен мобилен телефон - обект на едно от посегателствата, а част от инкриминираните вещи са открити в близост до местопроизшествията. Пострадалите разпознали категорично тийнейджъра като автор на атаките. Всички материали са обединени в едно досъдебно производство по чл. 198 от НК, по което след доклад в Софийска районна прокуратура 17-годишният е привлечен като обвиняем. Наложена му е мярка „надзор от инспектор от Детска педагогическа стая”.

На 5 април около 9.30 часа служители на отдел ”Пътна полиция” към СДВР установили, че на паркинга пред отдела е оставен без надзор лек автомобил „Мицубиши Колт”. След проверка е установено, че возилото е с регистрационни табели от друг автомобил и паркирано там от 50-годишната К.Д. от София. Мицубишито е предадено на Първо районно управление за образуване на досъдебно производство по случая, издирена е жената, оставила автомобила в района на паркинга. Работата по случая продължава.

Враца. В 19:54 часа снощи в РУП-Враца е получен сигнал от 82-годишен мъж от с.Лесура. Той разказал, че минути по-рано бил нападнат на улица  в селото. Неизвестен го повалил на земята и му отнел 85 лв. Полицаите веднага започнали работа по случая. В резултат на бързи оперативно-издирвателни действия било установено, че извършител е П.В. /50 г./, криминално проявен за грабеж и кражби, жител на същото село. Образувано  е дознание.


Велико Търново. Пиян и неправоспособен непълнолетен водач на лек автомобил, установиха служители на РУП – Горна Оряховица. Вчера в 1.45 часа в Горна Оряховица за проверка е спрян лек автомобил "Фолксваген Пасат", управляван от 17-годишен неправоспособен водач от същия града. В хода на проверката е установено, че младежът седнал зад волана с 2,34 промила алкохол. Младежът бил съпроводен до горнооряховската болница, където отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Срещу него е започнало бързо производство.

Пътно-транспортни произшествия. 29-годишен мъж загина на място, след като управляваният от него автомобил се ударил в насрещно движещ се автобус. Към 17 часа вчера на пътя София - Варна в местността "Пазар дере" край с. Голец катастрофирал "Форд Ескорт", управляван от Л.В./29  г./ от гр.Лом. При  движение на  прав участък той навлязъл в насрещната лента и се ударил с дясната си страна в идващия в посока от Варна автобус, /собственост на монтанска фирма/, който превозвал български и чуждестранни граждани. На място е починал водачът на "Форд"-а, а осем от пътниците в автобуса са с повърхностни наранявания. По случая е образувано досъдебно производство.

Неправоспособен водач блъсна 42-годишна пияна пешеходка пред входа на великотърновската болница. Инцидентът станал снощи около 19,30 часа. Лек автомобил «БМВ», управляван от 26-годишния С.Г. от старата столица, се движел по ул. «Н. Габровски». На мокър и хлъзгав път пред входа на болницата шофьорът блъснал пресичащата жена. Пострадалата е настанена за лечение с травми и охлузвания. Двамата участници в произшествието са изпробвани за алкохол с техническо средство. Пробата на водача е отрицателна, а на пешеходката е 2,21 промила. Причините за произшествието са движение на автомобила с несъобразена с пътните условия скорост и употреба на алкохол от страна на пешеходката. Съставени са актове и на двамата.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!