Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

ГДГП. Мъж, опитал да подкупи гранични служители, е задържан на ГКПП-Лесово. Вчера  към 13.25 часа той пристигнал на влизане в страната с лек автомобил „Фиат” с турска регистрация. Когато граничният полицай отворил паспорта му за проверка, оттам изпаднали 2 банкноти от по 5 евро, приготвени от шофьора, за да избегне допълнителна проверка. Намерението му обаче не срещнало „разбирането“ на граничните служители, които веднага поискали щателна митническа проверка на автомобила. Така в двигателя и задната врата били открити недекларирани 2900 къса  цигари от различни марки, без акцизен бандерол. На българския гражданин е съставен предупредителен протокол на основание чл. 304, ал.1 от НК, както и  акт за митническо нарушение.

25 нелегални емигранти са задържани през изминалото денонощие на българо-турската “зелена” граница. Те били засечени в района на ГПУ- Елхово. Задържането им е осъществено заедно с двама служители от Естония, участващи в съвместна операция “Посейдон 2013 – сухоземни граници”, организирана и провеждана от ФРОНТЕКС. Задържаните са от Сирия, Гана, Руанда, Мали, Еритрея. Те са на възраст от 16 до 34 години, нямали документи са самоличност. За случая е уведомена Районната прокуратура в Елхово.

Силистра. В резултат на светкавичната реакция на полицейски патрул, минути след извършена кражба е задържана 32-годишна жена, успяла да измъкне ловко портфейла на клиент на тото пункт. Човекът бил попълнил фиша си, а след като платил, пъхнал портмонето си със 100 лева и документа в задния джоб. Бързо усетил липсата му и се развикал за помощ. Точно там по това време минавали двамата полицейски служители, които реагирали мигновено и успели да заловят старата си познайница Т.К. заедно с плячката й. Тя ще остане в полицейския арест в рамките на 24 часа, срещу нея е образувано бързо производство.
София.  Служители на сектор „Улична престъпност” също задържаха три жени и малолетна за джебчийство.  Трите „дами“ - Р.М. /26г./ от Перник, С.Г. /19г./ от Елин Пелин и Й.Г. /26г./ от Аспарухово, регистрирани в МВР за аналогични престъпления, били засечени във вторник към 17.15 часа в района на бул. „Сливница“. Установено е, че малко преди това, в магазин за хранителни стоки, успели да измъкнат незабелязано от собственичката портмонето й с пари и документи. Два часа по-късно, в магазин на ул. „Алабин”, служители от сектора заловили и малолетната с чужд мъжки  портфейл, който откраднала малко преди това. Момичето било отведено в полицейско управление, предадено е на родителите си. Материалите по двата случая са изпратени в Софийска районна прокуратура.
 
26-годишен мъж попадна в ареста на Първо РУП за притежание на наркотици. Криминално проявеният и вече осъждан М.П. от Томпсън бил  задържан малко след полунощ на 4 август в района на стадион „Васил Левски” , след като служителите на реда го спрели за проверка. В него те открили  9 хартиени сгъвки, съдържащи 6,5 грама амфетамин, и станиол с 1,05 грама коноп. След доклад на материалите по случая в СРП, на задържания мъж е повдигнато обвинение по чл. 354а от НК. Последвала мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 300 лева.

София област. 42- годишен мъж от Своге е задържан за обсебване на чужд автомобил. Криминалистите открили колата в София, която вече била препродадена от него. На 12 юли местна жителка подала жалба в полицията. Обяснила, че в средата на месец юни поверила личния си автомобил “Опел Вектра” на потенциален купувач, с уговорката да го изпробва и да го върне до края на деня, но това не се случило, независимо, че оттогава бил минал цял месец. Опелът веднага бил обявен за общодържавно издирване и само три дни по-късно бил установен на територията на столицата. След активни оперативно-издирвателни действия в понеделник авторът на престъплението бил установен и задържан за 24 часа. 42-годишният А.П. от Своге е добре познат на органите на реда, регистриран и преди за обсебване на чужди автомобили, престъпление по чл. 206 от НК.  В хода на разследването станало ясно, че той е препродал опела на софиянец. По случая е образувано досъдебно производство. Отнетият автомобил е върнат на собственичката.

Ботевградски полицаи пресякоха кражба на съобщителен кабел, дело на петима рецидивисти. Вчера по обед в районното управление на полицията бил получен сигнал за нарушение по кабелното трасе между Ботевград и с. Врачеш. Местопроизшествието било посетено от полицейски екип, който установил при огледа, че е направен опит за кражба на около 12.5 метра кабел. Служителите на реда веднага предприели заградителни действия и в близост до мястото задържали единия от извършителите - Ц.И. /33г./ от с. Скравена, който усърдно изкопавал кабела от земята. Четиримата му съучастници успели да избягат и да се укрият, зарязвайки на място уредите на труда- текстилен колан, ножовка и две лопати, както и изваденият вече кабел. Малко по-късно  братята С.Б./38г./, И.Б./34г./, Р.Б./29г./ и И.Р. /33г./, всичките от с.Скравена и осъждани за кражби, също попаднали в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е и Районна прокуратура-Ботевград. Действията по разследването продължават.

Кюстендил. Петима мъже от Якоруда са задържани вчера от служители на РУП-Рила за извършена кражба на подземен кабел от мрежата на БТК. Мъжете се придвижвали с лек автомобил “Форд” със софийска регистрация. Кабелът бил укрит на различни места в автомобила, като преди това бил изчистен и подготвен за предаване на пункт за изкупуване на вторични суровини.  Петимата мъже са на възраст от 28 до 32 години, срещу тях е започнато досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Плевен. На 5 юни в 23.10 часа в полицията в Пордим бил получен сигнал за извършен грабеж в село Каменец. Двама непознати разбили входна врата и проникнали в дома на 40-годишния собственик. Нападнали го,  били го и му отнели наличните около 200 лева. В хода на разследването криминалистите влезли в дирите на извършителите на грабежа /на 47 и 24 години/. По-възрастният е натрупал множество криминалистически регистрации и заявителски материали - от използване на неистински документ, придобиване и държане на взривни оръжия и боеприпаси до закани, кражби, грабеж, принуда, за управление на МПС след употреба на алкохол, хулиганство. Срещу него са водени и 11 съдебни дела.   Сътрудникът му също е записал криминални прояви за кражба, за управление на МПС в срок на административно наказание и за използване на неистински документ. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство. Наложена им е мярка за неотклонение парична гаранция Документирането на престъпната им дейност продължава.

Пловдив. Младеж, посегнал на парите на църква в Раковски, ще остане в полицейския арест. В нощните часове вчера църковни служители на храма в квартал “Ген. Николаев” засекли непознатия гостенин докато опитвал да отмъкне събраната лепта. След това веднага позвънили на тел. 112. Пристигналият автопатрул установил самоличността му - П.Б./27 г./, с полицейски регистрации за извършени предишни кражби. При огледа изяснили, че мъжът е проникнал в църквата, след като срязал мрежата на един от прозорците на сградата.

На голямо количество контрабандни цигари попаднали полицаи в Пловдив. Около 8 часа служители на Шесто РУП  предприели проверка в магазин и къща на ул.”Ландос”, собственост на 25-годишната Р.М. Там те открили и иззели 20600 къса цигари от различни марки. Пловдивчанката е задържана в ареста за 24 часа и по случая е образувано бързо производство.

Благоевград. Близо 6000 къса цигари без бандерол са иззети в хода на проведена вчера операция на територията на Благоевград и Мелник. По-голямото количество било засечено от криминалистите при претърсване на жилището и автомобила - „БМВ“, собственост на благоевградчанина  А.А./51г./.  Контрабандните цигари  от различни марки са иззети, а А.А. е задържан със заповед до 24 часа. По случая е образуван заявителски материал. Друго количество от цигарите без бандерол е открито в ресторант в Мелник. За случая е уведомена районната прокуратура в Сандански.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Водещи новини

Времето